Hastanedeki nokta görevlisi polis ne iş yapar?
EGM Polis Merkezleri ve Suç Önleme Şube Müdürü Ali Kaya, hastanelerde görev yapan nokta görevlisi polislerin genel olarak hastanade meydana gelen adli vakaları tespit etmek ve suç soruşturması yürütmekle görevli birimlere intikal etmek işiyle uğraştığını belirtti. Kaya, hastane nokta görevlisi polislerin hastanelerde çıkacak olaylara müdahele etmesinin çok zor olduğuna dikkat çekti.
TBMM Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, EGM Özel Güvenlik Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Sarıbuva ve EGM Polis Merkezleri ve Suç Önleme Şube Müdürü Ali Kaya'yı dinledi.
EGM Polis Merkezleri ve Suç Önleme Şube Müdürü Ali Kaya, hastane irtibat görevlisi olarak görev yapan polisin, bir olay meydana gelmesi halinde ilk müdahalede bulunarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını temin etmekle yetkili olduğunu kaydetti.
Çoğu polis merkezinde bir vardiya süreci içinde görevli personel sayısının irtibat görevlisi ve koruma hizmeti veren personel de dahil 10-15 olduğuna dikkat çeken Kaya, ?Bu Polis Merkezi görev sahasında tam teşekküllü birden fazla hastane bulunması ve diğer nokta görevi yürüten yerler dikkate alındığında bir vardiya süresi içinde 5 -6 personeli sadece nokta görevlisi olarak istihdam etmek gerekmektedir. Çok kısıtlı insan sayısı ile güvenlik hizmetlerinin sunulduğu dikkate alındığında sadece tam teşekküllü ve acil müdahale birimlerine yoğun hasta girişi olan ilk müdahalenin yapıldığı hastanelerde hastane nokta görevlisi personel görevlendirilebilmektedir. Günlük 10 bin ile 50 bin arasında kişinin hizmet aldığı bu büyük hastanelerimizde şiddet olaylarını önlemede görevli nokta polislerinin ifa edecekleri görevlerin sınırlı kalacağı ve bu personelin çok geniş bir mekansal alanda hizmet sunan bu sağlık kurumlarını, güvenlik yönünde en küçük mekansal alana kadar her zaman kontrol altında bulundurmasının mümkün olmayacağı açıktır.? şeklinde konuştu.
Yoğun insan trafiğinin hastanede görev yapan tek bir nokta görevlisi polis ile 24 saat kontrol altında tutulmasının mümkün olmadığını dile getiren Kaya, ?Hastane nokta görevlisi personelimiz daha çok meydana gelen ve ortaya çıkan müessif olaylar nedeniyle kişilerin intikal ettiği büyük hastanelerde ve acil müdahale birimlerinde gelen adli olayları tespit etmek ve suç soruşturması yürüten birimlere iletmek üzere görev yapmaktadır.? dedi.
Kaya üniversite hastaneleri dahil, Türkiye genelinde 392 hastanede polis noktası bulunduğu bilgisini paylaştı.