Müzik ve Bale okulları yönetmeliğinde değişiklik
22 Kasım 2012 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 28475
YÖNETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MÜZİK VE BALE
İLKÖĞRETİM OKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSELERİ
YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 ? 18/9/2010 tarihli ve 27703 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Okulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliğinin adında yer alan ?OKULU? ibaresi ?KURUMLARI? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 1 inci ve 2 nci maddeleri ile 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?ilköğretim okulları? ibaresi ?ilköğretim kurumları? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 3 ? (1) Bu Yönetmelik; 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 33 üncü ve 58 inci maddeleri ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.?
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (ı) bentlerinde yer alan ?ilköğretim okulları? ibaresi ?ilköğretim kurumları? şeklinde ve aynı maddenin birinci fıkrasının (l), (m) ve (s) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?l) Kurum: Devlet konservatuvarlarına bağlı müzik ve bale ilkokul ve ortaokulları ile müzik ve sahne sanatları liselerini,?
?m) Kurum müdürü: Devlet konservatuvarları müzik ve bale ilkokul ve ortaokulu ile Devlet konservatuvarları müzik ve sahne sanatları lisesi müdürlerini,?
?s) Müzik ve bale ilköğretim kurumları: Müzik ve bale ilkokulu ile ortaokulunu,?
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? (1) Adayların okula kabul edilebilmeleri için kayıt-kabul şartlarını taşımaları ve konservatuvar yönetim kurulunca belirlenen esaslara göre sınav komisyonunun düzenleyeceği sınavlarda başarılı olmaları gerekir.
(2) Müzik ve sahne sanatları bölümlerinde sınavlar, baraj ve kesin kabul sınavları olmak üzere iki aşamada yapılır. Bu sınavlarda, ana sanat dallarının gerektirdiği genel yetenek, duyuş ve fiziksel yapı uygunluğu göz önüne alınır. Komisyonca adaya en uygun sanat dalı belirlenerek 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylar en yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısına göre sıralanır. 70 puan altında alan adaylar değerlendirmeye alınmaz.
(3) Baraj sınavında başarılı olamayanlar kesin kabul sınavına alınmaz.
(4) Devlet konservatuvarlarıortaokullarını tamamlayan öğrenciler, müzik ve sahne sanatları liselerine girişte baraj sınavından muaf tutularak doğrudan kesin kabul sınavına alınır.
(5) Adaylar Rektörlükçe ilan edilen gün ve saatte sınavlara girerler. Aynı sınav döneminde başvurdukları iki ana sanat dalının kabul sınavlarına girebilirler. Her iki ana sanat dalının sınavını başarmaları halinde, veli ve öğrencinin görüşü de alınarak kontenjan dahilinde yalnızca bir ana sanat dalına kayıt yaptırabilirler.
(6) Adaylar eşit puan aldıkları takdirde yaşı küçük olan tercih edilir. Yaşlarının da eşit olması halinde komisyon huzurunda kura çekilerek belirlenir.?
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?(3) Alan dersleri sınavlarında herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci, diğer alan ve yardımcı alan dersleri sınavlarına alınmaz.?
MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?ilköğretim okullarında? ibaresi ?ilköğretim kurumlarında? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 16 ? (1) Zorunlu veya ortak ve seçmeli derslerdeki başarının değerlendirilmesinde;
a) Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında, 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği,
b) Müzik ve sahne sanatları liselerinde, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(2) Alan derslerinin değerlendirmesinde;
a) Öğrenciler, alan derslerinden birinci dönem sonunda dönem sonu sınavına alınır. Sınav tarihleri birinci dönemin son dört haftasında ilgili ana sanat ve bölüm başkanının önerisi üzerine müdürlükçe belirlenir. Dersin öğretim elemanı, dönem için yapacağı değerlendirmeler sonucunda her öğrenci için bir kanaat puanı verir. Birinci dönem puanı veya notu, dönem sonu sınav puanı ile kanaat puanının aritmetik ortalamasıdır. İkinci dönem puanı ise öğretim elemanının yapacağı sınav puanı ile kanaat puanının aritmetik ortalamasıdır.
b) Sınava girme koşullarını taşıyan öğrenciler, alan derslerinin her birinden ders yılı sona ermeden genel sınavlara alınır.
c) Öğrencilerin bu sınavlara girebilmeleri için;
1) Birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalamasının en az 70 veya birinci dönem puanına bakılmaksızın ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenciler, o ders yılı için genel sınav haklarını kaybeder ve alan derslerinden başarısız sayılır. Ders yılı sonunda gerekli koşulları sağlayan öğrenci genel sınava alınır. Bu sınavlarda başarı puanı en az 70 olup alınan puan aynı zamanda yıl sonu puanı sayılır. Başarısız öğrenciler ise başarısız sayıldıkları derslerden bütünleme sınavına girer.
2) Yardımcı alan derslerinde, birinci dönem puanı öğretim elemanının yapacağı sınavın puanı ile kanaat puanının aritmetik ortalamasıdır. Ders yılı sonunda bu derslerden başarılı olunması için ikinci dönem puanının en az 50 olması koşuluyla, birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalamasının en az 50 olması gerekir. Öğrenciler, başarısız oldukları yardımcı alan derslerinden bütünleme sınavına alınır.?
MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre resmi veya özel bir ilköğretim kurumuna nakledilir.?
MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Alan derslerinin dönem sonu sınavı ile genel, bütünleme, sanat dalı değiştirme, nakil-geçiş, seviye tespit ve mazeret sınav komisyonları, ilgili ana sanat dalı ve bölüm başkanının önerisi ve konservatuvar yönetim kurulunun onayı ile oluşturulur.?
MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?ilköğretim okullarında? ibaresi ?ilköğretim kurumlarında? şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Ana sanat veya sanat dallarını değiştirmek isteyen öğrencilerin velileri, genel sınavların bitiminden itibaren en geç 15 gün içinde yazılı olarak konservatuvar müdürlüğüne başvurabilir.?
MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 24 ? (1) Müzik ve bale ilkokullarına devam eden öğrencilerden beden ve zihince gelişmiş olup bilgi ve beceri bakımından sınıf düzeyinin üstünde olanlar, sınıf/şube rehber öğretmeni ve varsa okul rehber öğretmeninin önerisi ile velinin görüşü alınarak öğretim yılının ilk ayı içinde sınıf yükseltme sınavına alınırlar. Başarılı olanlar bir üst sınıfa yükseltilirler. Bu sınav, konservatuvar müdürü ve kurum müdürünün başkanlığında sınıf öğretmeni ve bir üst sınıfın öğretmeniyle varsa okul rehber öğretmeninden oluşan komisyon tarafından yapılır.
(2) Müzik ve bale ortaokullarının 5, 6 ve 7 nci sınıflarında ders yılı sonunda ortak derslerin ve yardımcı alan derslerinin yılsonu notlarının her biri en az 4 ve genel sınavlar sonunda alan derslerinin her birinin yılsonu notu da 5 olan öğrenciler, genel sınavlar sırasında öğrencinin sanat dalı öğretim elemanının ana sanat dalı başkanlığına teklifi ve yönetim kurulu kararı ile sınıf yükseltme sınavına alınırlar. Alan ve yardımcı alan derslerinin sınıf yükseltme sınavları bütünleme sınavları esaslarına; ortak dersler ile seçmeli derslerin sınavları ise ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları esaslarına göre yapılır. Öğrencilere, öğrenimleri süresince sınıf yükseltme hakkı bir defa verilir.
(3) Müzik ve sahne sanatları liselerinin 9, 10 ve 11 inci sınıflarında ders yılı sonunda ortak derslerin ve yardımcı alan derslerinin yılsonu notlarının her birinin en az 4 ve genel sınavlar sonunda alan derslerinin her birinin yılsonu notu da 5 olan öğrenciler, genel sınavlar sırasında öğrencinin sanat dalı öğretim elemanının ana sanat dalı başkanlığına teklifi ve yönetim kurulu kararı ile sınıf yükseltme sınavına alınırlar. Alan ve yardımcı alan derslerinin sınıf yükseltme sınavları bütünleme sınavları esaslarına; ortak dersler ile seçmeli derslerin sınavları ise ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları esaslarına göre yapılır. Öğrencilere, öğrenimleri süresince sınıf yükseltme hakkı bir defa verilir.?
MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Müzik ve bale ilköğretim kurumlarında kurum müdür yardımcısı ile kurum müdürü,?
MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde, birinci fıkrasında yer alan ?Okuldan mezun olan öğrencilere? ibaresi ?Kurumu tamamlayan öğrencilerden? şeklinde ve aynı fıkranın (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; (c) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
?Öğrenim belgesi ve diploma verilmesi?
?a) Müzik ve bale ilkokulu ile ortaokulunu tamamlayanlara resmî ilkokul ve ortaokullarda verilen öğrenim belgesi,?
MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?İlkokul, ortaokul ve lise müdürü
MADDE 27 ? (1) İlkokul müdürü, ortaokul müdürü ve lise müdürü konservatuvarda veya üniversitede kadrolu olarak görev yapan öğretim elemanları arasından, konservatuvar müdürünün önerisi üzerine rektör tarafından atanır ya da görevlendirilir. Ortaokulların, ilkokul ve liselerle birlikte aynı binada kurulması halinde, okula bir müdür atanır veya görevlendirilir.
(2) İlkokul, ortaokul ve lise müdürleri ilgili mevzuat ve programlara uygun olarak okulun tüm işlerini yürütmeye, düzenlemeye ve denetlemeye yetkili olup bu görevlerinden dolayı konservatuvar müdürüne karşı sorumludur.?
MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?İlkokul, ortaokul ve lise müdür yardımcıları?
MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Müzik ve bale ilkokulunda sınıf öğretmenliği, ortaokulunda branş öğretmenliği, alan dersleri ile yardımcı alan dersleri öğretmenliğinde ise devlet konservatuvarı öğretim elemanlığı esastır. Ancak ilkokullarda yabancı dil dersi ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alan öğretmenlerince okutulması esastır. İhtiyacın alan öğretmenlerince karşılanamaması durumunda bu dersler, yüksek öğrenimlerini söz konusu alanlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler sınıf öğretmenince okutulmaya devam edilir.?
MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 30 ? (1) Kurumların genel denetimi ile zorunlu veya ortak derslerin denetimi, Bakanlık ve Rektörlük ile iş birliği çerçevesinde müzik ve bale ilköğretim kurumlarında il eğitim denetmenlerince; müzik ve sahne sanatları liselerinde ise Millî eğitim denetçilerince yapılır.?
MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?Ortak kullanım alanlarının düzenlenmesi
EK MADDE 1 ? (1) Müzik ve bale ilkokulu ile ortaokulunun veya ortaokul ile lisenin aynı bina içerisinde birlikte bulunması durumunda, okula giriş çıkış kapıları, bahçe ve diğer ortak kullanım alanları öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak ayrı ayrıdüzenlenir.?
MADDE 22 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 23 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı birlikte yürütür.