YÖK yargıya savaş açtı

Haber Giriş : 20 Ekim 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın, 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alım ihalesine fesat karıştırtığı gerekçesiyle tutuklanması YÖK'ü yargıya karşı harekete geçirdi. İlk günden beri Aşkın'a destek açıklamalarında bulunan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, dün Rektörler Komitesi'ni olağanüstü toplayıp, yargıya ateş püskürdü. Komite üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na yüklenen ve tutuklamayı bir komplo olarak değerlendiren YÖK Başkanı, konuyu ?Atatürkçülük ve Cumhuriyet'in savunulması' noktasına getirdi. ?Aşkın'a sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmakla eş anlamlı.? diyen Teziç, yargıya tepkilerini ise ilginç bir eylemle dile getireceklerini aktardı: Komite olarak Yücel Aşkın'a destek amacıyla 23 Ekim Pazar günü Van'a gideceğiz. Savcılığın dosyayı YÖK'e göndermesi gerektiğini savunan Teziç, ihalelerde usulsüzlüğü rektörün değil bürokratların yaptığını ileri sürdü. Teziç'in okuduğu bildiride, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ise gönderme yapıldı. Çelik'in kardeşi, Tıp Fakültesi Sekreteri Ramazan Çelik'in ismi ?R. Çelik' olarak yazıldı ve ?Çelik' kısmı koyulaştırıldı. Rektörü tutuklayan hakimin ismen belirtildiği bildiride, ?Hakim Sinan Sivri'nin rektöre kelepçe takılmasını istemesi üniversite camiasını dehşete düşürmüştür.? denildi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in davetiyle YÖK'te bir araya gelen rektörler çay ve yemek molasıyla birlikte 4 saat süren toplantıda Yücel Aşkın'ın durumunu görüştü. Teziç, toplantı öncesi açıklamasında bir rektör hakkında soruşturmanın sadece YÖK tarafından yapılabileceğini savundu. 3 kez Van Cumhuriyet Savcılığı'na Aşkın'la ilgili dosyayı kendilerine göndermesi için yazılı başvuruda bulunduklarını bildiren Teziç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Adalet Bakanlığı'na da bir yazı ile şikayette bulunduklarını söyledi. Teziç, ?soruşturmanın selameti açısından rektörün görevden alınmasının söz konusu olmadığını da vurguladı. ?Gerek aramada, gerekse tutuklamada rektörün sizden bir talebi oldu mu?'' şeklindeki bir soruya ise Teziç, ?Hep rektörün yanında olduklarını, kendisine bu konuda yardımcı olması için eski Barolar Birliği başkanı ile görüştüklerini? açıkladı. Toplantı sonrasında yayınlanan bildiride ise Rektör Aşkın'ı tutuklayan hakim Sinan Sivri'nin ismi kullanılarak, ?hakimin rektöre kelepçe takılmasını istediği' iddia edildi ve bunun ?üniversite camiasını dehşete düşürdüğü' belirtildi. Teziç'in okuduğu bildiride olayın ?bir komplo' olduğu savunulurken, ?Rektör Yücel Aşkın'ın çete kurarak suiistimal yaptığı için mi, yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin Cumhuriyet'in laik, çağdaş yapısını korumak için mi bedel ödemek zorunda kaldığını kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Rektör Yücel Aşkın'a sahip çıkmada kararlıyız. Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyet'e sahip çıkmakla eş anlamlıdır.? ifadelerine yer verildi.

Bildiride Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ?ima yollu' gönderme yapılırken, Bakan'ın kardeşi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Sekreteri Ramazan Çelik'in ismi ?R. Çelik' olarak ve ?Çelik' ifadesi koyu olarak yazıldı. Bildiride, ?Olayda adı geçen bir başka eleman da, YYÜ Tıp Fakültesi Sekreteri R. Çelik'tir. Adı geçenin hakkında, cihaz alımı projesindeki ihmali nedeniyle soruşturma açılmış, soruşturma sırasında emeklilik dilekçesi vermiş, daha sonra her nedense dilekçesini geri almıştır.? denildi.

Çiçek: YÖK gerçeğin değil gösterinin peşinde

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, komite toplantısının ardından bazı rektörlerle birlikte Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti. Ancak beklediği desteği bulamadı. Bakan Çiçek, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ?50'ye yakın insanın adeta bir gösteri, protesto tavrı içinde gelmiş olması, işin, gerçeği aramaktan ziyade, gösteri boyutunu öne çıkarmıştır.? dedi. Konunun ideolojik ve siyasi zemine çekilmek istendiğini vurgulayan Çiçek, YÖK Başkanı'nın ?Aşkın'a sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır.' sözlerine de üstü kapalı gönderme yaptı: ?Soruşturma yapılan yer Cumhuriyet'in bir üniversitesidir. Soruşturmayı yapan da Cumhuriyet'in savcısı, hakimidir.?

Hukukçulara göre Teziç'in yaptığı suç

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklama kararına yapılan itirazı reddederken, hukuk ve eğitim çevrelerinden YÖK'e tepki geldi. Teziç'in yargıyı tehdit ettiğini belirten Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, ?Savcıların doğrudan soruşturma başlatmaları gerekir.? dedi. Eğitimciler Birliği Sendikası Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, yargıya güvenmemeyi Cumhuriyet'e saygısızlık olarak değerlendirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber