Sağlıkta şiddet için 'iletişim' önerileri
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayla Okay, sağlıkta şiddet sorunun çözümüne yönelik olarak hekim-hasta iletişiminin iyileştirilmesi, hekimin hastanın dilini konuşabilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Okay, Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda, ''Sağlık Alanındaki Şiddette İletişim Çözüm Önerileri'' konulu sunum yaptı. Toplumda genel olarak şiddetin artmasının insanları hoşgörüsüz yaptığını belirten Okay, sağlıkta artan şiddet olaylarına çözüm olarak Sağlık Bakanlığı, toplum ve hastalar, sağlık personeli ve kurumlar açısından alınabilecek önlemler olduğunu kaydetti.
Hastalara sağlık sorunlarının çözümü için tek kaynağın hekimler ve diğer sağlık personeli olduğunun işlenmesi gerektiğini ifade eden Okay, hekim-hasta ilişkisinin vurgulandığı ve her iki alandaki bireylerin birbirlerine karşı saygılı ve anlayışlı davrandığını gösteren mesajların kamu spotları ve afişler yoluyla kamuoyuna aktarılmasının yararlı olacağını anlattı. Okay, ''Bu konuda sinema ve televizyon dizi yapımcıları olaya dahil edilmeli, dizilerde olması gereken davranış biçimleri gösterilmeli. Mesajlar uygun ifadelerle yayınlara yerleştirilmeli'' dedi.
İlköğretimden itibaren saygıyı ve sevgiyi aşılayacak mesajların verilmesinin önemine işaret eden Okay, ''Hekim-hasta iletişimi iyileştirilmeli, hekimin hastanın dilini konuşabilmesi sağlanmalı. Tıp fakültelerinde eğitim sırasında yoğun olarak sağlık iletişimi bilgileri aktarılmalı. Aktif olarak hekimlik yapan kişilere bilgilendirici materyaller dağıtılabilir. Gönüllü olanlara eğitim verilebilir, çünkü zorunlu eğitim burada işe yaramıyor'' diye konuştu.
Okay, özel durumlarda nasıl iletişim kurulabileceğine dair araştırmaların artırılması ve bunun sağlık personeliyle paylaşılması gereğine işaret ederek, ''sağlık iletişimi enstitüleri''nin kurulmasını önerdi.
Hekim-hasta iletişiminde; acil, çocuk, kanserli, ölmekte olan hastalar ile hasta yakınlarıyla iletişimin ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Okay, hasta ile doktor arasında tampon görevi gören hemşirelik mesleğine gereken önemin verilmesi, tıbbi sekreter istihdamı, hekim ile hemşire iletişiminin geliştirilmesinin de önemli rol oynayacağını savundu.
Okay, şiddet olaylarının ağırlıklı olarak hastane acil servislerinde yaşandığına dikkati çekerek, acil personeline yönelik iletişim eğitimi verilmesi, hasta ile görüşmelerde belli bir standart getirilmesi, hekimin hastanın beden dilini okuyabilmesi, hekimin hastayla empati kurabilmesinin de sorunun çözümünde etkili olacağını kaydetti.
Sağlık kurumlarında ''beyaz kod'' sisteminin aktif olarak uygulanmasını öneren Okay, şiddet eylemi sergileyen kişilerin saptanarak, kayıt sırasında sağlık personeli tarafından daha dikkatli takip edilebileceğini söyledi.