Teziçe önemli bir soru...

Haber Giriş : 25 Ekim 2005 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıya intikal eden önemli bir konu siyasbir mahiyet kazandı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Rektörler Komitesi adına yaptığı açıklamada, "Rektör Yücel Aşkın'ın, çete kurarak, suistimal yaptığı için mi, yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin ve cumhuriyetin laik, çağdaş yapısını korumak için mi bedel ödemek zorunda kaldığını kamuoyunun takdirine sunuyoruz....
Yücel Aşkın'a sahip çıkmak, cumhuriyete sahip çıkmakla eş anlamlıdır" demeseydi, hadise bu kadar büyümezdi.

***
"* Bir rektör tutuksuz yargılanmalıdır.

* Rektörün Çıkar Amaçlı Suç Örgütü kurmak iddiasından yargılanmasının sebebi, YÖK'ten izin alma mecburiyetini aşmaktır" denilse ve sorgulama sürecinde Yücel Aşkın'ın kötü muameleye maruz bırakıldığı belirtilse, bir çok kişi YÖK Başkanı Teziç'e destek verebilirdi. Ama Teziç, aynı 28 Şubat'ta gördüğümüz gibi, tartışmayı laik - antilaik zeminine çekti; üstelik, bir de, Menderes'i hatırlattı: "Menderes de üniversitelerle karşı karşıya gelmişti" dedi. Sonradan bu haberi yalanladı ama, ilk günden itibaren benimsediği üslûp, onun böyle bir sözü sarfedebileceğini gösteriyor.

***
Aklıma takılan bir soruyu sormadan edemeyeceğim: Van Üniversitesi rektörü Yücel Aşkın hakkında soruşturmayı başlatan DGM yerine yetkili Ağır Ceza Mahkemesi başsavcı vekili Muharrem Morgül; sonradan dosyayı devralan aynı mahkemenin savcısı Ferhat Sarıkaya. Savcının talebi üzerine, yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin hâkimi 7 saat dosyayı inceleyip, tutuklama kararı veriyor. Bu tutuklama kararına 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz ediliyor. Mahkeme Reisi ve iki üye tutuklama kararını kaldırmıyor. Eğer, konu laik-antilaik çatışması ise, devletin iki savcısı (Muharrem Morgül ve Ferhat Sarıkaya) ile tutuklama kararı veren yetkili Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hâkim ve tutuklama kararını kaldırmayan 4. Ağır Ceza Mahkemesi Reisi ile diğer iki üye, toplam 6 yargı mensubu, laik cumhuriyete karşı cephede mi yer almış oluyor?

Nazlı Ilıcak/Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber