MEB, Yolluk Ödemelerinde Daha Hassas Davranmalı
Zaman zaman karşılaştığımız ancak yaşayan açısından önemli mağduriyetler yaşatan sorunlkardan birisi de ödenek yokluğu nedeniyle memura tedavi giderlerinin ve yolluklarının ödenmemesi durumudur. Bu sorun taşrada sıklıkla yaşanmaktadır. Ancak, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından verilen "ödenek yok" şeklindeki cevapların mutlaka teyit edilmesi gerekmektedir. bu konuya ilişkin olarak hazırladığımız özel dosya için başlığa tıklayınız.
SORU:Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Öğretmenlerin tedavi ve yolluk giderleri Şubat ayından beri ödenmemektedir. Bir çok ilçede ödemelerin yapılmasına rağmen bizim ödemelerimizin niçin yapıldığını anlayamıyoruz. Şuana kadar bizlere niçin ödeme yapılmadığı da ifade edilmemiştir. Bu konuda ihtiyaç sahibi arkadaşlar mağdur edilmektedir. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz.
CEVAP: 2005 mali yılı Bütçe Kanununun 8'inci maddesinde Kanuna ekli cetvellerde yer alan ödeneklerin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek ilkeler ve serbest bırakma oranları dahilinde kullanılması gerektiği belirtildikten sonra Maliye Bakanının ödenek kullanımını ayrıntılı harcama programına bağlaması halinde ise belirlenen serbest bırakma oranları üzerinde ve harcama programı dışında harcama yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan diğer kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığında da mevcut kaynakların en uygun ve verimli bir şekilde kullanılmasını teminen Bakanlık bütçesini hazırlama ve uygulamasını takip etme görevi 3797 sayılı Kanuna göre "Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı"na ait bir görevdir. Burada Bu kurulun bu görevlerini dikkatli bir şekilde yerine getirmediği görülmektedir.
Burada bir diğer husus şudur: Yolluk ve harcırah ödemelerini alamama hususu sadece MEB'de değil bir çok kurumda söz konusu olmaktadır. Ancak, ödememe gerekçesi bazen gerçekten ödeneğe bağlı iken
bazen de mantıklı olmayan gerekçeye dayanmaktadır. Bu açıdan,
1- Tedavi ve yolluklarını zamanında alamayan personelin öncelikle kurumlarına 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde verecekleri bir dilekçe
ile ödemelerin niçin bu kadar süre geciktirildiğini öğrenmeleri gerekmektedir. (Not: Bu dilekçede direkt olarak kurumun evrağına verilebilir.)
2- Şayet ödenek olduğu halde ilgililerin ödemesi yapılmamışsa bu durumda mağdur olanların görevlerini yapmayanlar hakkında usulüne göre şikayet haklarını
kullanmalarını öneririz. (Not: Burada müracaat ve şikayetlere ilişkin usule uyulmalıdır)
Zor şartlar altında görevlerini yerine getiren öğretmenlerimizin sorunlarına ilgililerin sahip çıkmasını istiyoruz. Eğer insanlar hak etmiş oldukları ödemelerini zamanında alamazlarsa onlardan özverili çalışmalarını beklememiz biraz zor olsa gerektir.