240 bin polis mesleki sağlık konusunda eğitim alacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, polislerin riskli ortamlarda, toplumun güvenini sağlama konusunda cansiparane bir şekilde mücadele ettiğini belirterek, ''Olumsuz unsurlara karşı riskli ortamlarda bu mücadeleyi verirken, çalışma ortamındaki risklerden de bir zayiatın, bir can kaybının olması kabul edilebilir bir durum değildir'' dedi.
Çelik, ''Polis ve Kanun Uygulayıcılarının Mesleki Sağlık ve Güvenliği Projesi'' protokolünün imza törenindeki konuşmasında, iş sağlığı ve güvenliği konusunun son derece önemli olduğuna işaret ederek, yılda 2,3 milyon insan iş kazalarından hayatını kaybettiğini, bunun Kuveyt, Makedonya veya Moğalistan'ın nüfusuna eşdeğer olduğunu söyledi.
Çelik, şöyle devam etti:
''Türkiye'de durum iç açıcı değil. Ölümlü iş kazaları sayısı, 27 Avrupa ülkesinde 100 binde 4 kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de 100 binde yaklaşık 17 kişi hayatını kaybediyordu. Çok şükür, bu dönemler içinde alınan önlemlerle bugün 100 binde 8 kişi hayatını kaybetmektedir. AB ülkelerinin çekirdeği dediğimiz 15 ülke çerçevesinde, gelişmiş AB ülkelerine baktığımızda bunun 100 binde 1-1,5 düzeyinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu bize nasıl bir sorumluluk yüklüyor, bunu gördük ki bu ve benzer protokolleri ve yasal düzenlemeleri gerçekleştiriyoruz. Meslek hastalıklarının yüzde 100'ü önlenebilir. İş kazalarının ise yüzde 98'ini önleyebilme imkanı varken eğer bu tablo devam ediyor ise burada ciddi ihmallerin olduğu ortaya çıkmaktadır.''
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın büyük bölümünün 1 Ocak 2013'ten itibaren yürürlüğe gireceğini hatırlatan çeken Çelik, yasanın bütün çalışanları içine aldığını anlattı.
Daha önce çalışanların yüzde 63'ünün, iş yerlerinin ise yüzde 98'inin iş sağlığı ve güvenliği kapsamı dışında olduğunu ifade eden Çelik, çağdaş ülkeye yaraşır bir şekilde iş kazalarını ve bu kazalardaki ölüm oranlarını minimize etmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Artık bütün iş yerlerinin risk değerlendirmesi yapması gerektiğini bildiren Çelik, risklerin kaza olmadan belirleneceğini ve bu risk unsurlarının ortadan kaldırılacağını söyledi.
-Kolluk kuvvetleri yasanın kapsamı dışında-
Kolluk kuvvetlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamı dışında tutulduğunu hatırlatan Bakan Çelik, bunun özel gerekçeleri olduğunu belirtti.
Çelik, şunları kaydetti:
''Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı olarak bu istisnaların da olmamasından yanayım. Bir kural varsa bu kurala herkesin uyması konusunda istisnaları da ortadan kaldıracak bir düzenlemenin yapılmasının daha doğru olacağı inancı içerisindeyim. Tabii ki mesleğin, görevin ve görev içi eğitimlerin kendine göre hassasiyetleri var. Bu yönüyle bir ihtiyaç olmasına rağmen, görevin de gereği olarak istisna tutulmasına da saygı duymamız gerekiyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu protokol, bu toplantı, bu ihtiyacı ortaya koymaktadır. İstisna olmasına rağmen, ihtiyaç da söz konusu olduğundan dolayı ikisi arasında bir yolu bulduk. Sizler, riskli ortamlarda, toplumun güvenini sağlama konusunda gerçekten cansiparane bir şekilde mücadele ediyorsunuz. Olumsuz unsurlara karşı riskli ortamlarda bu mücadeleyi verirken, çalışma ortamındaki risklerden de bir zayiatın, bir can kaybının olması kabul edilebilir bir durum değildir. Biz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bir kardeşimizin ortam güvensizliğinden ve risklerden kaynaklanan bir durumdan dolayı yaralanmaması, sağlığını kaybetmemesi ve hayatını kaybetmemesi konusunda eğer bir katkımız olacaksa bundan da büyük mutluluk duyacağımızı ifade ediyorum'' diye konuştu.
-240 bin polis eğitim alacak-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Polis Akademisi'nin yürüteceği ''Polis ve Kanun Uygulayıcılarının Mesleki Sağlık ve Güvenliği Projesi'' kapsamında, kolluk kuvvetlerinin görevlerini yaparken mesleki sağlık ve güvenliklerinin sağlanması, bu konudaki hassasiyetlerin artırılması, gerekli Ar-Ge çalışmalarının yapılarak kolluk kuvvetlerinin maddi ve manevi zararlarının ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesine yönelik eğitim programları uygulanacak.
Projenin ilk aşamasında, 250 eğiticiye, polislerin mesleki sağlık ve güvenliği konusunda ders verilecek. Eğitici havuzu, projenin ikinci aşamasında 2 bin 500 kişiye çıkarılacak ve eğitim potansiyeli artırılacak. Projenin üçüncü aşamasında ise polislerin mesleki sağlık ve güvenliği konusunda eğitilen 2 bin 500 eğitici, 240 bin katılımcıyı eğitecek.