4/B'li Sağlık Personeli İstihdamı Yasalaştı
02/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile sağlık personeli istihdamında yeni bir statü getirilmiştir. 657 sayılı Kanuna göre Memur, 4924 sayılı Kanuna göre sözleşmeli personel derken, şimdi de 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilebilecektir. Ancak, bu sözleşmeli personelin satüsü ve hakları, 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personelin statüsünden ve özlük haklarından farklıdır. Detay için başlığa tıklayın.
4924 sayılı Kanunun tam metni için tıklayınız.
Yapılan değişikliklere ilişkin kanun metnini görmek için tıklayın.
GETİRİLEN DÜZENLEME ŞU ŞEKİLDEDİR:
"MADDE 5.- 13.12.1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.
EK MADDE 3.- Kadrolu istihdamın mümkün olmadığı hallerde, ücretleri döner sermayeden karşılanmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ve yardımcı
sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda çalıştırılmak üzere merkezi sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına tabi sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Bu şekilde sözleşmeli
olarak çalıştırılan personele, aynı birimde aynı unvanlı çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali kadrolu personel esas alınarak görev yaptığı birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuat dahilinde ek
ödeme yapılabilir. Bunlara yapılabilecek ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez."
Bu düzenlemeye göre Sağlık Bakanlığında 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine göre memur, 4924 sayılı Kanuna göre sözleşmeli personel statülerinin yanında yine 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam yapılabilecektir. Detaylar şu şekildedir.
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda çalıştırılmak üzere 4/B statüsünde istihdam yapılacaktır. Bu unvanlar şu şekildedir: "Sağlık hizmetlerinde (Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, psikolog, diyetçi, sağlık mühendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personeli"
2- Merkezi sınav sonuçlarına göre atama yapılacaktır. Merkezi sınav sonuçlarından kast edilen tam olarak net değildir. Buradan KPSS'nin mi yoksa yine Sağlık Bakanlığının MEB'e veya ÖSYM'ye yaptıracağı bir sözleşmeli sağlık personeli sınavının anlaşılacağı sonradan açıklığa kavuşturulacaktır.
3- 4/B statüsünde istihdam edilecek personele döner sermayeden ek ödeme yapılabilecektir. Bunlara yapılabilecek ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemeyecektir.
4- Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilecek personelin alacağı ücretlere ilişkin olarak 2004 yılında yapılmış bir çalışmayı görmek için tıklayınız.
5- 4/B statüsüne ilişkin diğer detaylar için tıklayınız.