Uludağ Rektörü: YÖK kaldırılabilir

Haber Giriş : 03 Kasım 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, 30 yıldır tavizsiz uygulanan YÖK'ün tartışılmasını istedi. Yurtkuran, "Bu yapı gerekirse kaldırılabilir." dedi.

Yurtkuran, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından ülke gündemine yeniden gelen YÖK'ü tartışmaya açtı. YÖK'ün üniversiteleri özerk bir konuma getirmek için oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. Yurtkuran, aradan geçen 30 yılın sonunda Türk üniversitelerinin özerklik bakımından dünya sıralamasında 10 üzerinden 1,5 puanla son sıralarda yer aldığını belirtti.

Bursa'da yerel bir televizyonda konuşan Yurtkuran, bugüne kadar 16 kez değişikliğe uğrayan mevcut YÖK Yasası'nın üniversitelerin ihtiyacına cevap veremez hale geldiğini söyledi. Üniversitelere yeni ufuklar açılmasını sağlayacak yeni bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, hükümetlerin YÖK'ü değiştirmek için gayret gösterdiğini; ama bir süre sonra bu çabaların ardında ?her hükümetin kendi YÖK'ünü kurma çabası' yattığını öne sürdü. Hükümetle sürdürülen görüşmelerin tıkanmasında da bu anlayışın rol oynadığını dile getiren Yurtkuran, YÖK ve hükümetin elindeki yetkilerin üniversitelere kaydırılmasını istedi. Yurtkuran, şöyle konuştu: ?YÖK Yasası, çok ciddi ve tehlikeli bir yasadır. YÖK de kaldırılabilir, bunu tartışalım. Ama ?üniversitelerin koordinasyonunu kim nasıl sağlayacak' bunun net şekilde ortaya konulması gerekir. Bazı televizyon kanallarında YÖK benzeri kurumların dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı söyleniyor. Bunu açıkça söylüyorum ki, YÖK benzeri kurumlar dünyanın her yerinde vardır. Her hükümet ve siyasi parti planlarında, tüzüklerinde YÖK'ün kaldıracağını söyler; ama bu, yıllardır gerçekleşemedi.? Üniversite özerkliğini YÖK'ün kullandığını savunan Yurtkuran, "Üniversitelerimiz dünya üniversiteleri arasında özerklik bakımından 10 puan üzerinden 1,5 puan seviyesinde. AB ülkelerinde bu oran 4,5-5 seviyesinde. Bizde 8,5 puanlık özerkliği hükümet ve YÖK kullanıyor, üniversitelerimiz sadece 1,5'ini kullanabiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber