Hipermarket Yasası ile haftasonu ve bayram alışveriş yasağı geliyor

Haber Giriş : 04 Kasım 2005 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ticaret ve Sanayi Bakanlığınca hazırlanan yeni Hipermarket Yasası taslağı, Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu'nun sunduğu öneriyle yasalaşırsa, büyük marketler haftasonu ve resmi tatillerde kapalı olacak. Tasarı tüketicilerin tepkisini çekiyor

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmakta olan büyük mağazaların çalışma saatleri ile ilgili kanun tasarısı, haftasonu "alışveriş yasağı" getiriyor. Tasarı bu şekliyle yasalaşırsa, Türkiye'deki 645 bin bakkalın isteği doğrultusunda hipermarketler Pazar günü ve akşam geç saatlerde açık olamayacak.

Hipermarket Yasası yaklaşık bir yıldır Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. 2004 yasama yılında hazırlanan yasa tasarısı, özellikle hipermarketlerin şehir dışına taşınmasını zorunlu kılan maddesi nedeniyle tartışma konusu olmuş, daha sonra meclisten çekilmişti. Sanayi Bakanı Ali Coşkun son olarak yaptığı açıklamada Hipermarket Yasa tasarısının bu yasama yılında en kısa zamanda Meclis'e getirileceğini açıkladı. Coşkun, küçük esnaftan bir an önce yasanın çıkarılması yönünde talepler geldiğini kaydetti.

Yasaya destek veren Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, kanunun çıkmasıyla büyük mağazaların Pazar günleri ve resmi tatillerde kapalı olacağını ve diğer günlerde çalışma saatlerinin kanunca belirleneceğini belirterek, "Bunun bakkal esnafını yok olmanın eşiğinden dönmesini sağlayacağını" vurguladı. Kanunun bir an önce çıkmasını isteyen Palandöken, şunları kaydetti:

AB'de açma kapama saatleri belirlenir
"Yıllardır bakkallar marketlerin etkisiyle yaşam savaşı verdi. Her geçen gün bakkallarımız ekonomik sebeplerle ve büyük mağazalarla rekabet edemediği için kapanmaktadır. Bu yasa ile az da olsa bu tür kapanmaların önüne geçilecek ve küçük esnafımız kendim toparlayacaktır. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan hafta tatili ülkemizde de uygulanacak. Çünkü AB müktesebatında büyük mağazalarla ilgili yaptırımlarda sosyal dokunun bozulmaması açısından en önemli madde açma kapama saatleridir."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber