Üniversiteye ABD modeli reform

Haber Giriş : 06 Kasım 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Georgia Teknoloji Enstitüsü profesörü Yücel Altunbaşak'tan, Türkiye'deki üniversite sisteminde nasıl reform yapılabileceğine dair rapor istedi.

YÖK, 14-15 Kasım tarihlerinde üniversite reformu için geniş katılımlı bir toplantı düzenlemeye hazırlanırken, Başbakan Tayyip Erdoğan da bu konudaki hazırlıklarına hız verdi. Üniversite reformu ve YÖK Yasası'nın tartışıldığı bir dönemde ABD Georgia Teknoloji Enstitüsü Profesörü Yücel Altunbaşak, Erdoğan ve bakanlara, "Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji Politikaları ile Üniversite Sistemi" üzerine bir brifing verdi. Erdoğan'a sunulan brifingin YÖK'ün gerçekleştirmek istediği modelle bazı unsurlarının yakın olması dikkat çekti.

TEZİÇ'İN FORMÜLÜ

YÖK'ün tartışacağı reform önerisinde, "üniversitelerin YÖK karşısında özerkliği, akademik kariyerde performansı öne çıkaracak, iltiması önleyecek daha çağdaş bir sistem" ağırlık taşıyor. YÖK Başkanı Erdoğan Erdoğan Teziç, çalışmaların sonuçlarını Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Erdoğan'a ayrı ayrı sunmayı planlıyor. YÖK hazırlıklarını sürdürürken Georgia Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Altunbaşak, ABD ve dünyanın diğer ülkelerindeki örneklerden yola çıkarak hazırladığı üniversite reformu önerisini bir brifingde Başbakan Erdoğan'a sundu. Prof. Altunbaşak'ın önerileri şöyle:

* Öğretim üyeleri dışarıda çalışabilmeli, şirketlere ortak olabilmeli.

* Öğretim üyeleri teknokent ve kuluçka merkezleri işletebilmeli.

* Devlet üniversiteleri giderek ekonomik ve idari açıdan özerk hale gelmeli.

* Özel üniversite sistemi desteklenmeli; bu kapsamda devlet üniversitelerinde okuyan her öğrenciye, o yılın okul ücreti çek olarak gönderilmeli. Okul ücreti; okulun bütçesinin öğrenci sayısına bölünmesiyle bulunacak. Öğrenciye verilen çek sadece okulda bozdurulabilecek.

* Devlet üniversitelerini kazanan her öğrenciye burs verilecek, devlet okul ücretini karşılayacak. Burslar, devletin anlaşma yaptığı özel bir banka aracılığıyla verilecek.

* Devlet üniversitelerini okuyan her öğrenciye; 30 yıl vadeli, ilk 10 yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi verilecek. Sınıfın en başarılı yüzde 30 oranındaki öğrencisinden bu kredi geri alınmayacak. Sınıfın yüzde 10'u içinde yer alan öğrencilere başarı bursu verilecek.

* Üniversiteyi kazanan her öğrenciye kredi verilecek. Ancak özel üniversitelere verilen kredinin şartları daha ağır olacak.

* Kuruluş aşamasında devlet özel üniversitelere destek sağlayacak. Arazi tahsisi, yüzde 50 kredi, düşük faiz, 10 yıl geri ödeme koşulu sağlayacak. Kredi ödemesi bitene kadar, üniversite yönetim olarak özel ama mülk olarak kamuya ait olacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber