Erkekler hemşireliği sevdi
ABANT İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Arzu İlçe, okullarında hemşirelik bölümündeki 287 öğrenciden 43'ünün erkek olduğunu belirterek, "İşlerini seviyorlar. Kamuda iş bulabildikleri için artık erkek öğrenciler hemşireliği tercih etmeye başladı" dedi.
AİBÜ Bolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda, 43 erkek öğrenci hemşirelik bölümünde lisans eğitimi alıyor. Toplam 287 hemşire adayının bulunduğu okulda, öğrencilere teorik eğitimin yanında uygulamalı olarak sağlık bilgisi veriliyor. Laboratuvarda ders gören öğrenciler cansız manken üzerinde yara bakımı, göğüs tüplü hasta bakımı, temel yaşam desteği ve uygulaması, ileri yaşam desteği, kanamalar ve şok, hava yolu tıkanıklıkları, kafa travmaları, omurga yaralanmaları, yumuşak doku yaralanmaları, pansuman ve sargılar, kırık ve çıkıklar gibi uygulamalarla ders görüyor.
'YASAL DÜZENLEME İLGİYİ ARTIRDI'
Erkek öğrencilerin hemşirelik bölümüne ilgisinin her geçen yıl arttığını söyleyen Yüksekokul Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Arzu İlçe, "Hemşirelik bölümü çok aktif. Hemşireliğe olan ilgi her geçen gün artıyor. İnsanların yaşam kalitelerinin uzaması, sağlık hizmetlerinden yararlanabilirliğin artması, bununla birlikte kronik hastalıklar ve cerrahi müdahale gerektiren hastalıkların artışıyla birlikte hemşireliğe olan ilgi ve ihtiyaç da arttı. Erkek öğrencilerimizle şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Çünkü bu mesleği biliyorlar. Hemşireliği araştırıp geliyorlar. Nerelerde çalışmaları gerektiğini biliyorlar. En önemlisi de işlerini seviyorlar. Daha önce erkek hemşireler kamuda iş bulamıyorlardı. Hemşireliğin tanımında erkek yoktu. Ama yasal düzenlemeden sonra onu da aştılar. Kamuda iş bulabildikleri için artık erkek öğrenciler hemşireliği tercih etmeye başladı" dedi.
'HEMŞİRE BEY'
Hemşirelik eğitimi alan 2'nci sınıf öğrencisi Furkan Özübek, iş bulma imkanı fazla olduğu için hemşireliği tercih ettiğini belirterek, "Bu mesleği tercih etmemin nedeni garanti meslek olması. Günümüzde sağlık alanı iş imkanı açısından Türkiye'de uygun bir meslek. Hastanede staj yaparken beni gören hastalar 'doktor' diyor. Kendilerine hemşire olduğumu söyleyince gülmeye başlıyorlar. Çok değişik tepkiler veriyorlar. Alıştıktan sonra 'hemşire bey' diyerek çağırıyorlar. İlk başlarda 'hemşire bey' denildiğinde yadırgıyordum. Çünkü hemşire, Osmanlı döneminde kız kardeşe söylenen bir kelime. Her ne kadar ilk başlarda yadırgasak da şu anda benimsedik ve mesleğimizi severek yapıyoruz" diye konuştu.
'ÇOK YADIRGIYORLAR'
Mesleğinin hemşirelik olduğunu söylediğinde insanların yadırgadığını ifade eden 2'nci sınıf öğrencisi Adem Karaman ise "Benim için önemli olan iş bulabilme olanağının fazla olması. Ayrıca insanlara yardım etmek de çok iyi bir davranış. Bu yüzden hemşireliği en iyi meslek olarak söyleyebilirim. Mesleğimin hemşire olduğunu söylediğim zaman ilk önce çok yadırgıyorlar. Çok şaşırıyorlar ama sonradan alışıyorlar" dedi.