AB Proje Grupları MEB'den Açıklama Bekliyor

Ülkemiz 01 Nisan 2004 tarihi itibarı ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun eğitim ve gençlik alanında yürüttüğü çeşitli programlarına tam katılım hakkı elde etmiş ve Devlet Planlama Müsteşarlığı bünyesinde "Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı" (Ulusal Ajans) kurulmuştur. Akabinde de, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların ve personelin bir kısmı bu faaliyetler hakkında seminer ve kurslara katıldılar. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Kasım 2005 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Söz konusu programlardan daha fazla faydalanma kapasitesini artırmak ve illerde koordinasyonu sağlamak, tecrübe birikimleriyle etkin yapılanma sağlamaları ve öğretmen, öğrenci, idareci ve eğitim kurumlarının AB programlarından daha fazla faydalanabilmeleri yönünde bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerinde uzmanlık kazanmaları amacıyla il Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde proje grupları oluşturuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esasların 18'inci maddesinde yer alan "Ders kitabı veya yardımcı ders kitabı, öğretim programı ve malzemelerini hazırlamak, geliştirmek, incelemek, araştırmak; eğitim ve öğretim kurumlarına grafik, fotoğraf, ders araç-gereci hazırlamak veya sağlamak; makine, teçhizat ve ders aracı üretmek; belirli bir projede uzmanlık kazandırmak amacıyla Bakanlıkça görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere, görevlendirildikleri tarihte ücretli ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın haftada; kadrolarının bulunduğu okul veya kurumlarda branşlarındaki emsali yönetici ve öğretmenlere ödenen ek ders ücreti kadar ücret bir takvim yılında 6 ayı geçmemek üzere ödenir. Ancak, hizmet gerekleri bakımından 6 aylık sürenin yeterli olmadığı durumlarda gerekçe ve personel sayısına da yer verilerek ek ders ödeme süresi Bakan onayı ile 12 aya kadar uzatılabilir." hükümleri kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere 341 yönetici ve öğretmen bu il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde oluşturulan AB proje gruplarında görev yapmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 05 Ağustos.2005 tarih ve 7833 nolu bakanlık onayı ile görevlendirilmiştir.

Fakat ilere yazılan bu görevlendirme yazısında görevlendirmenin 6 ay mı yapıldığı yoksa 12 ay mı yapıldığı belirtilmemektedir...

Görevlendirilen bu yönetici ve öğretmenler bulundukları illerde kasım ayı gelip geçmesine rağmen hala belirsizlik içerisindedirler. Nasıl görev yapacakları ve nasıl ücret alacakları belirsizlik içersindedir. Bu görevlilerin okullarında çekilerek oluşturulan bir birimde görev yapmaları ve bulundukları ildeki öğretmen, öğrenci, idareci ve eğitim kurumlarının AB programlarından daha fazla faydalanabilmeleri yönünde bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerinde bulunmaları gerekmektedir.

Görevlendirme yazısı 5 ağustos 2005 tarihinde illere ulaştırılmasına rağmen belirsizlik hala sürmektedir. Bazı iller görevlendirilen idareci ve öğretmenlerin derslere girip girmeyeceklerini tartışmaktadırlar.

Zaman akıp gitmektedir. Bu dönem şubat ayı son başvuru tarihidir. AB bütçesinden her yıl milyonlarca Euro eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere ülkemize ayrılan miktar heba olmaktadır. Bakanlığın İllere bu konuda yeni bir açıklama yapması yerinde olacak bu faaliyet bir ivme kazanarak proje faaliyetlerine hız verilmesi sağlanacaktır.

Bizde memurlar.net olarak sitemizi ziyaret eden öğretmen ve idarecilerimizi bu konuda proje hazırlayarak ülkemize katkıda bulunmalarını bekliyoruz.


Şimdi bu faaliyetlerin ne olduğunu hatırlayalım;

AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI

Avrupa Birliğinin üç eğitim programı olan
Socrates (Genel Eğitim),
Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) ve
Youth (Gençlik) Programına Nisan 2004 tarihinden itibaren resmen katıldık.

Programların bütçesi oldukça yüksektir. Socrates 1.850 milyon Euro, Leonardo 1.150 milyon Euro ve Youth 520 milyon Eurodur.

Socrates Programı eğitimin tüm alanlarını kapsamaktadır. 7'den 77'ye herkesin yararlanacağı bu programın çeşitli faaliyet alanları vardır.

Bunlar:
Comenius (Okul Eğitimi) Programı : Okul öncesinden lise son sınıfa kadar olan genel eğitimi kapsar. Program, okul ortaklıkları kurdurmakta, öğretmen ve öğrenci değişimi yaptırmakta, ayrıca; iyi deneyimlerin paylaşılması, ortak müfredat uygulamaları, dil öğrenimi, uzaktan eğitim modelleri uygulamaları, yetişkin eğitimi, hizmet içi eğitim gibi eğitimin tüm alanlarını kapsayan projelerin gerçekleştirilmesine fırsatlar sağlamaktadır. Tüm seviyelerdeki okullarımızın üye ve aday ülke okulları ile ortaklıklar kurup bu programdan yararlanması, eğitimde kalite ortaklığına gitmesi ve öğretmen ve öğrencilerimizin değişim projelerinde yer alması önemlidir.

Erasmus Yüksek Öğretim Programı: Yüksek öğretimin tüm seviyelerini kapsamaktadır. Üniversiteler arasında ortaklık kurularak öğrenci, öğretim üyesi değişikliği yapılmakta, bizim öğrencilerimiz kendi üniversitelerinin anlaşma yaptığı üye veya aday ülkelerin üniversitelerinde yarım/tam yıl okuma hakkına sahip olmakta, aynı şekilde o üniversitelerden de ülkemize öğrenciler gelmekte ve tüm masraflar program kapsamında karşılanmaktadır. Öğretim üyeleri de değişim programından yararlanmaktadır. Üniversiteler arası işbirliği projeleri bu çerçevede önemli bir yer tutmaktadır. Bu program Avrupalı öğrencilerin ve akademisyenlerin ülkemizi tanımaları açısından da oldukça önemli bir programdır. Üniversitelerimizin bir an önce kendi programlarına uygun üye ve Mayıs 2004'de üye olacak ülke üniversiteleri ile ortaklık anlaşmaları imzalamaları gerekmektedir.

Leonardo Mesleki Eğitim Programı: Mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve güçlendirilmesini amaçlamaktadır. Mesleki eğitim almış kişiler, öğrenciler, genç işçiler, eğiticiler ve yeni mezunlar için üye /aday ülkelere ziyaret, eğitimcilerin ve mesleki eğitim uzmanlarının eğitimi için uluslararası değişim, tematik konularda uzmanların eğitim ziyaretleri projeleri, bilgi ve iletişim teknolojilerinin mesleki eğitimde kullanılmasına, mesleki eğitimde yenilik ve kaliteyi geliştirmesine ve transferine yönelik projeler, mesleki eğitimde yabancı dil ve kültür bilgisinin geliştirilmesine yönelik projeler bu program kapsamında ülkemizin yararlanacağı alanlardır.

Youth-Gençlik Programı: 15-25 yaş arası gençlerin değişim ve gönüllülük programıdır. Avrupalı gençlerin birbirlerini tanımaları ve gönüllü olarak toplumsal faaliyetlere katılmaları amaçlanmaktadır. Ülkemiz gençlerinin Avrupalı yaşıtları ile birlikte yürüteceği projeler, karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları açısından son derece önemlidir.
Bu programlar kapsamında geçen yıl sonuna kadar 2 milyon Avrupalı öğretmen ve öğrenci değişim programlarından yararlanmıştır.

Bu yıldan itibaren ülkemizin tam katılım sağladığı bu programlardan azami ölçüde yararlanmamız gerekmektedir.

Çok sayıda projelerle bu programlara katılmalı ve AB'nin eğitim standartları konusunda bilgi sahibi olmalıyız. Yapacağımız projelerle, aynı zamanda, yatırdığımız giriş parasını da ülkemize geri döndürmüş olacağız.

Programlardan Yaralanmak İçin Yapılması Gerekenler:

1 internete bağlı bir bilgisayar edinmek : Programları takip edebilmek, proje ortağı bulabilmek, proje çağrı zamanlarını öğrenebilmek için internete bağlı bir bilgisayar,

2 proje ekibi oluşturmak: Okullunuzda, İngilizce, Fransızca veya Almanca bilen bir öğretmenin de yer alacağı proje ekibinin oluşturulması,

3 aşağıda verilen adreslerden okul ortağı bulmak: Programlardan yararlanabilmenin en önemli şartı bir veya birkaç proje ortağının olması veya bir projenin ortağı olunması, proje ortağı bulmak için Ulusal Ajansın www.ua.gov.tr adresinden 'Comenius' sayfasına girerek 'partbase' olarak ifade edilen linklerden ortak olabileceğiniz bir proje ve ortak olabileceğiniz AB üyesi-aday ülke okulu bulmak,

Proje Ortağı Bulma Linkleri:

Comenius Course Database
http://193.14.218.19:81/CourseManagement/ASP/CourseSearch.asp

Socrates projects database - Comenius action
http://www.isoc.siu.no/isocii.nsf/searchprojects?SearchView&Query=FIELD+Gen_code+CONTAINS+COMENIUS&count=20&searchmax=0&start=1

Socrates Partner Search
http://siu.no/vev.nsf/o/1080EECB1E1E7480C12570A900342214

PartBase (internet partner search facility for Comenius 1)
http://partbase.eupro.se/

European Schoolnet
http://www.eun.org/eun.org2/eun/en/adv_search_comenius.cfm

4 bir proje konusu belirlemek veya yürüyen bir projeye ortak olmak : Seçeceğiniz program türüne göre çağrı zamanlarında yayımlanan bilgiler - çağrı bilgileri www.ua.gov.tr adresinde yer almaktadır - sürekli takip edilerek, konu başlığına göre bir proje konusu belirlemek (Erken Yaşlarda Dil Öğrenimi, Öğretmenlerin Sürekli Mesleki Gelişimlerini Sağlamak için Öğretmen Eğitiminde Liderlik, Öğretme Potansiyelini Değerlendirme),

5 proje çağrı zamanlarında başvuru yapmak: Ulusal Ajansın web sayfasında yayınlanan çağrı zamanlarının son başvuru tarihini geçirmeden başvuruyu yapmak
Proje formlarını ve programlarla ilgili detaylı bilgiyi, bu programların ülkemizde yürütülmesinden sorumlu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığından ( ULUSAL AJANS) edinilebilir ( www.ua.gov.tr ).
Ayrıca www.europa.eu.int/comm/education/socrates.html adresinden de bilgi alınabilir.

Proje Seçim Prosedürleri:

Komisyon Merkezli Eylemler (Brüksel'e sunulan Projeler): Programla ilgili projenin koordinatörleri önerilerini Komisyona sunar ve bir örneğini ülkesinin Ulusal Ajansına verir. Komisyon değerlendirmesini yapar ve Ulusal Ajansın da görüşünü alarak kararını verir. Finansal destek miktarını belirler.

Ülke Merkezli Eylemler (Ulusal Ajansa sunulan Projeler) : Bu eylemlerin uygulanabilmesi ve finansal destek için başvurular Ulusal Ajanslara yapılır ve ülkeler Ulusal Ajans yardımıyla seçim işlemini yürütür ve seçilen adaylara finansal yardımı yapar.

Açıklama : AB'nin bu üç eğitim programı, eğitimde fırsat eşitliğini, ortak bir mesleki eğitim politikasını, meslek standardını ve kalite birlikteliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Eğitimin içinde yer alan herkese ve her okul türüne açık olan bu programlardan yararlanmak, AB'ye üyelik yolunda olan ülkemiz için çok önemlidir. Proje konuları, bir ilkokulumuzun öğrencilerinin Avrupa'daki yaşıtlarına kart yazmalarından tutun birlikte geliştirecekleri bir resim projesine kadar basit içerikli olabildiği gibi, bir ortaöğretim okulumuz öğretmenlerinin Avrupalı meslektaşları ile yapacağı yeni bir ders programı da olabilir. Özellikle programların değişim projelerinden yararlanmak ise, karşılıklı olarak birbirimizi tanımamız açısından çok önemlidir.


Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenlerin listesi ile yapılacak işlemler hakkında illere gönderilen genelge:

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0. DİG.0.17.02.06.360.803 /007833 05.Ağustos.2005
Konu: Görevlendirme

BAKANLIK MAKAMINA

İlgi: a) 11 Şubat 2005 tarih B.08.0.DİG.0.17.02.06.360.824-2/803-61366 sayılı yazı
b) 2496 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslar
c) 7 Mart 2005 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.02.32/788-13803 sayılı yazı

Malûmları olduğu üzere, ülkemiz 01 Nisan 2004 tarihi itibarı ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun eğitim ve gençlik alanında yürüttüğü Socrates (Genel Eğitim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) ve Youth (Gençlik) programlarına tam katılım hakkı elde etmiş ye Devlet Planlama Müsteşarlığı bünyesinde "Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı" (Ulusal Ajans) kurulmuştur. Akabinde de, Bakanlığımıza bağlı kurumların ve personelimizin söz konusu programlardan daha fazla faydalanma kapasitesini artırmak üzere il Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde proje grupları oluşturulmuştur.

Zaman içerisindeki tecrübe birikimleriyle etkin yapılanma sağlamaları ve öğretmen, öğrenci, idareci ve eğitim kurumlarımızın AB programlarından daha fazla faydalanabilmeleri yönünde bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerinde uzmanlık kazanmaları amacıyla il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde oluşturulan AB proje gruplarında görev yapmak ve ilgi (b) Esasların değişik 18'inci maddesi hükmü kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere görevlendirilmelerinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Makamlarınca uygun görüldüğü takdirde, İl Milli Eğitim Müdürlüklerince söz konusu AB birimlerinde görevlendirilmeleri uygun görülen ekli listedeki 341 (üçyüzkırk bir) yönetici ve öğretmenin ilgi (b) Esasların değişik 18'inci maddesi hükmü kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere görevlendirilmeleri hususunu olurlarına arz ederim.

Doç. Dr. İbrahim ÖZDEMİR
Genel Müdür V.

EKLER:
EK-1: Birimlerde Görevlendirilen Öğretmenlerin Listesi

Uygun görüşle arz ederim.
26.07.2005
Prof Dr. Necat BİRİNCİ
Müsteşar

OLUR
04.08.2005
Doç. Dr. Hüseyin Çelik

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber