Kaldırım avukatlığı vergi rekortmeni yaptı

Avukat Yaşar Demirci 25 binin üzerinde mülk sahibine vekalet ederek 2012'de vergi rekortmenleri arasına girdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Ocak 2013 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyeleri ödemek zorunda kaldıkları yüksek meblağlar nedeniyle zor durumda bırakan 'Kamulaştırmasız el atma' davalarının ulaştığı boyutu, mülk sahipleri için davalar açan Avukat Yaşar Demirci'nin anlattıkları bir kez daha ortaya koydu. Türkiye'nin dört bir yanında, zamanında kamuya terk edilen ancak tapuda hâlâ mal sahibinin üzerinde görünen kaldırım ve yeşil alanlar için belediyelerin dava yağmuruna tutulması sorununu SABAH, Türkiye'nin gündemine taşıdı. Son üç yılda, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya, Adana başta olmak üzere Türkiye genelinde belediyeler aleyhine 14 bin 840 'kamulaştırmasız el atma' davası açıldığı ortaya çıktı. Mülk sahipleri adına dava açan Av. Yaşar Demirci'nin anlattıkları ise bu davaların ulaştığı boyutu gözler önüne serdi: "1998 yılından bu yana Türkiye'nin tamamından aldığım vekalet sayısı 25 binin üzerinde. Sadece 2012 yılında 500 dosya geldi. En çok İstanbul'dan dava geliyor. İstanbul'u, Rize, Kırklareli, Mersin, Aydın, İzmir, Bursa, Tekirdağ'ın da aralarında bulunduğu Türkiye'nin birçok ili takip ediyor. 2012 yılında 2 milyon 344 bin TL beyanla, 814 bin 570 TL vergi ödedim. Anadolu Yakası'nda 'Serbest Meslek Erbabı' statüsünde olduğu için oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ'dan sonra ikinci sırayı aldım. Avukatlar arasında ise en çok vergi veren avukat oldum. Açtığımız davalarda en büyük meblağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden kazandık. 2006 yılında Pendik'te 140 dönüm bir alanı kamulaştırıp, bedelini ödemedikleri için açtığımız davada faizi hariç 52 milyon TL kazandık. Belediye yetkilileri 'Anlaşalım' dedi. Alacağımızı 40 milyon olarak dört taksitte ödediler. Yine büyükşehir belediyesinden 40 milyon kazandık. 25 milyon TL'ye anlaşıp, alacağımızı tahsil ettik. Son altı ay içerisinde sadece İSKİ'den de 120 milyon TL'nin üzerinde tazminat kazandık. Üç metrekare alan için bile dava açıyoruz. Belediyeler, kamulaştırdığı zaman bedelini ödemek zorunda. 'Ben yaptım oldu' anlayışını bırakmalılar. Bu Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır. Yaşanan süreç kurumları acıtıyor, sıkıntıya düşürüyor. Ama vatandaşın hakkını vermeleri lazım" dedi.

AİHM'YE BİLE GİDİLİR

Bu davaların adli yargıda görülüp, karara bağlanması gerektiğini belirten Avukat Demirci, "Anayasa Mahkemesi 2003 yılında 38. maddeyi iptal etti. Bunun anlamı şöyle, 'Kamu bir parseli, yol veya yeşil alan olarak planladığında üzerinden 20 yıl geçmişse otomatik olarak vatandaşın hak iddiası ortadan kalkıyordu.' Mahkemenin iptal kararından sonra zaman aşımı süreci ortadan kalktı ve davalar açılmaya başlandı. Dördüncü yargı paketinde bu tazminatlara yönelik bir düzenleme yapılacağı konuşuluyor. Davalar bu sefer Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yığılır" diye konuştu.

70 metrekareye 1 milyon TL

4 Ocak'ta SABAH'ta yer alan "Kaldırımda hazine var" haberi büyük ses getirdi. Belediyeler, 'kamulaştırmasız el atma' davaları nedeniyle sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk Kadıköy'de 70 metrekare alan için 1 milyon TL isteyen çıktığını belirterek, "2013'te belediye borcunun 14 milyon TL'si bu davalara verildi. Bağdat Caddesi'ne paralel sokakta 40 yıl önce terk edilen 502 metrekarelik alan için 3 milyon TL ödedik" demişti. Bu alanla ilgili davanın avukatlığını da Yaşar Demirci yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber