AB: Devlet yardımlarını kontrol edecek bir yapı kurulmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2005 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye-AB katılım müzakereleri kapsamında "rekabet politikası" başlıklı tanıtıcı tarama toplantısı başlarken, Türkiye'nin, Rekabet müzakere ana başlığı altında "devlet yardımları ve teşvikleri" kontrol edecek hukuki yapıyı bir an önce kurması gerektiği belirtiliyor.

AB Komisyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, müzakereler çerçevesinde, özellikle ayrıntılı tarama toplantıları başlamadan önce, bazı kurum ve organizasyonların kurulması, müzakerelerin daha hızlı seyretmesi açısından önem taşıyor.

Türkiye'nin, Rekabet ana başlığı altında, Rekabet Kurumu'nu oluşturarak AB mevzuatına uyum sağladığını hatırlatan yetkililer, bundan sonraki önemli konunun "devlet yardımları ve teşvikleri" olduğunu vurguluyorlar.

Türkiye'de, devlet yardımları ve teşviklerini şeffaf şekilde denetleyecek bir yapının olmadığına işaret eden AB Komisyonu kaynaklarına göre, devlet teşvik ve yardımlarının denetlenmemesi rekabeti de olumsuz etkiliyor.

AB Komisyonu kaynaklarına göre, DPT, belirli bir tecrübe ve birikim ile yetişmiş insan kaynağına sahip, ancak böyle bir işlevi şeffaf olarak yürütecek kurumun faaliyetlerinde de bağımsız olması gerekiyor.

Rekabet ana başlığının, tüm müzakerelerde en zor ve en son kapanan chapter (müzakere ana başlığı) olduğuna işaret eden AB Komisyonu kaynaklarına göre, rekabet, teşvik ile yardımları kontrol altına alıp piyasada verimli çalışanlara imkan vererek, zor bir yapısal değişimin gerçekleşmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber