Yüzyıllık Pomak Köyü kültürüne sahip çıkıyor

İzmir Kemalpaşa'ya bağlı bir dağ köyü olan Yenikurudere, kesme taşlardan yapılmış, beyaz boyalı, taraçaları sardunya, fesleğen ve asmalarla süslenmiş evleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2013 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüzyıllık Pomak Köyü kültürüne sahip çıkıyor

Tipik bir Ege köyü olan Yenikurudere halkı Selanik'ten göç etmiş Pomaklardan oluşuyor. 450 nüfuslu köyde, Pomakça konuşuluyor. Dar sokaklardaki çocukların çoğu sarışın, beyaz tenli ve renkli gözlü oldukları görülüyor. Tek geçim kaynağı bal, kestane ve kirazcılık olan Yenikurudere'de herkes Mayıs ayında yüzüncü yılını kutlayacaklarını belirtiyor.

Pomak'ların, kültürlerine sahip çıktığını, Pomakça dili konuştuklarını anlatan Köy Muhtarı Hulusi Yalçın, şöyle konuştu: "Selanik'ten göç etmiş bir köyüz. Kendi aramızda Pomak dilini konuşmaya devam ediyoruz. Evlerimizde, kahvelerde dilimizin kaybolmaması için çalışıyoruz. Yeni doğan ve konuşmaya başlayan çocuklara, önce Pomakça sonra Türkçe öğretiyoruz. Pomaklarda ilginç bir inat vardır. Bir çocuğa konulan isim, ikinci bir kez başka bir çocuğa konulmaz. Köyümüz 100. yılını Mayıs ayında dolduruyor. Bunun için bir şenlik düzenlemeye çalışıyoruz."

Renkli kişiliğiyle köyde herkesin neşesi olan Süleyman Taş da,

1928 doğumlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Pomaklar ilk olarak Rumeli Drama'da bulunuyormuş. O nesilden şimdi kimse kalmadı. Biz onların torunlarıyız. Dedelerimiz orada Bulgarca konuşmuşlar. Bu bölgede dört köy var. Türkçe'de biliyoruz. Bizim zamanımızda okul yoktu. Biz okul görmedik. 24 ay askerlik yaptım." Süleyman Taş, Pomakça söylediği bir şarkıyla herkesi duygulandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber