Çek ve senet işlemlerine yeni düzenleme...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2005 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ile çek ve senet işlemlerine de bazı düzenlemeler getiriliyor. Tasarıya göre, karşılığı bulunmayan çeki yazan kişi, çekin karşılıksız kalan bedelinin yüzde 10'unu ödeyecek; ayrıca, hamilin bu yüzden uğradığı zararı tahsil edecek.

Tasarıda, kayıtsız ve şartsız ödenecek havaleyi, muhatabın unvanını, ödeme yerini, düzenlenme gün ve yerini veya düzenleyenin imzasını içermeyen senedin, çek sayılmaması öngörülüyor.

Kimin lehine çekildiği gösterilmemiş bir çek, hamiline yazılı çek hükmünde olacak.

Ödemesi geciken çeklerde yazılan faiz şartı geçerli sayılmayacak.

Tasarıya göre, çekte yazılı bedelin ödenmesi, kısmen veya tamamen aval ile güvence altına alınabilecek.

Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 gün, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse 1 ay içinde muhataba ibraz edilecek. İbraz süreleri, çekin düzenlendiğinin ertesi günü başlayacak.

Çekten cayma, ancak ibraz süresi geçtikten sonra hüküm ifade edecek. Çekten cayılmamışsa, muhatap, ibraz süresinin geçmesinden sonra da çeki ödeyebilecek

Çekin dolaşıma çıkarılmasından sonra, düzenleyenin ölümü veya medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi ya da iflası, çekin geçerliliğini etkilemeyecek.

Genel olarak çizilen bir çek, muhatap tarafından ancak bir bankaya veya muhatabın bir müşterisine ödenebilecek. Özel olarak çizilen bir çek, muhatap tarafından ancak unvanı gösterilen bankaya veya bu banka muhatap ise onun müşterisine ödenebilecek.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'na göre, "kendisine verilen çek defterini iyi saklamamak" gibi bir kusuru olan kişi, sahte veya tahrif edilmiş bir çekin ödenmesinden doğan zararın da sorumlusu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber