Pilotların istifası tamamen duygusal
TSK'da 4 bin lira olan pilot maaşı THY'de 20 bin lira... Bu fark TSK'daki pilot istifalarının en önemli sebebi... Mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indi, böylece yüzlerce pilota daha 'özel' yolu açılmış oldu.
Ercan SEKİ / ÖZEL HABER
Türk Hava Kuvvetlerinde bir grup pilotun istifa başvurusunda bulunması, bazı yayın organlarında günlerdir köpürtülüyor. Pilotların Silivri'de yargılanan komutanlarına destek amacıyla istifa ettiği iddia ediliyor. Oysa, istifaların ne Ergenekon, ne de Balyozla hiçbir ilgisi yok. Pilotlar yıllardır olduğu gibi tamamen duygusal (!) sebeplerle ayrılıyor. 23 Mart 2012 tarihli Türkiye Gazetesi'nde yayınlanan haber, “500 pilot şafak sayıyor” başlığını taşıyordu. “Hava Kuvvetlerinde krize çeyrek var” diyerek, yaklaşan tehlikeye dikkat çekmiştik. Dediğimiz gibi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde muvazzaf subayların, 15 yıl olan zorunlu hizmet süresi 10 yıla indirildi. Ve bir anda tam 500 pilot, tazminatsız ayrılma hakkı kazandı. Şimdiye kadar Hava Kuvvetlerinde her yıl 100 civarında pilot zorunlu hizmet süresini dolduruyor, bunlardan ortalama 30'u istifa ediyordu. Dolayısıyla, zorunlu hizmet süresini 5 yıl düşüren yasal değişikliğin ardından 100-150 pilotun istifa etmesi zaten beklenen bir durumdu. İstifaların neden aynı zamana rastladığına gelince ; TSK'da istifa ve emeklilik başvurusu, sadece Ağustos ve Ocak'ta yapılabiliyor. Yeni yasanın uygulama süreci Ağustos'a yetişmediği için, ayrılmak isteyenler mecburen yeni yılı bekledi. Ve Ocak ayı ile birlikte 80-100 civarında pilot, istifa dilekçesini verdi. Gelelim istifaların sebebine ;
Askeri pilotlar ortalama 5 bin lira maaş alıyorlar. İstifa edip sivil havacılığa geçenler ise, ikinci pilot olarak işbaşı yapıp 15-20 bin lira arasında maaşa kavuşuyorlar. Attıkları bir imza ile askerken aldıklarından 4-5 kat daha fazla para kazanmaya başlıyorlar. 1500 saatlik uçuşun ardından kaptan pilot koltuğuna oturduklarında aldıkları maaş ise 30 bin lirayı buluyor. Bu durum yıllardır bu şekilde devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, yetiştirilmesi için büyük para ve emek harcadığı savaş pilotlarını, tecrübelerini genç nesillere aktaramadan kaybediyor. Nitekim, Türkiye'de sivil havacılık şirketlerinde çalışan 9 bin pilotun yarısından çoğunu TSK'dan ayrılan eski savaş pilotları oluşturuyor.