Bir Mektup:Prof. Aşkın'ın tutuklanmasının ardındaki gerçekler

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAN'dan ismi bizde saklı bir okurumuzun gönderdiği yazıyı aynen veriyoruz:

?Size ulusumuzu ilgilendiren bir konu hakkında bilgi sunmak istiyorum. 2003 yılında ODTÜ'den gelen bir profesör, Van'da biz AKP'lilerin de gözünü açtı.

1976 Çaldıran depreminin sadece Van, Erçiş, Muradiye ovaları ve diğer ovaları vurduğunu, kaya zeminlerde yıkım yapmadığını anlattı. Biz ise ovalarda yapılaşmayı sürdürdük. Bu hoca, 1.5.2003 Bingöl depreminden bir gün önce TV'de, Bingöl'de 6 ay öncesi verdiği konferansı kaynak göstererek, bu yıl deprem olacağını anlatırken, ?Olacak olan Bingöl depreminde, deprem sadece Çeltiksuyu ovası ve bitişiğindeki ovalarda yıkar. Yamaçlara dokunmaz' dedi. Ertesi gün de deprem oldu. Dediği yerlerin dışında hiçbir yerde yıkım olmadığını Türkiye'ye duyurdu. Ancak depremden 8 gün sonra; 2'si Türk 9 Amerikalı deprem profesörü Bingöl'e geldi ve dediler ki; ?Bingöl ovalarında zemin sorunu yok. Sorun binalardadır...'

Böylece ovalarımızı katletmenin yolunu açtılar. Hocanın kaya zemine yapılaşmayı kaydıralım ve ovalarımızı ekip biçelim çırpınışlarına biz AKP'li Vanlılar da tanığız. En sonunda, hemşerimiz Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve eski Bayındırlık Bakanı ve Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen yapılaşmanın kaya zeminlere kaydırılması yönünde bilgilendirilmelerine ve uyarılmalarına karşın depremde yıkılan 146 okulu yine yıkıldığı ovalara yaptırdılar.

AKP'Lİ BAŞKANA KIYAK

Bütün bu olanlardan sonra esas bizi çıldırtan ise 2003'te parası ayrılan Van Toplu Konutları'nın, APK İl Başkanımızın da (Ebubekir Bey) sahipleri içerisinde olduğu ovaya yapılmasına karar vermeleriydi. Çelik dahil tüm Van milletvekilleri, toplu konutların ovaya yapılması kararını desteklediklerini defalarca açıkladılar. Ancak biz AKP'liler de, bu fikre karşı duran ve kaya zemin olup Hazine'ye ait olan yere toplu konutların yapılmasını öneren hocaya gizli olarak destek verdik ve ovaya yapılacak olan konutlara bir tek AKP'li bile üye olmadı. Sonuçta yetkililer, yarısını ovaya ve yarısını da kaya zemine yaptırmak üzere geri adım atarak ihaleye çıktılar. Hoca yine direndi. Ovaları imara açmanın Anayasa'nın 43-46 ve 168. maddelerine göre anayasal suç olduğunu kanıtlayarak ve bakan ve vekillerimizi anayasa ve ova katilliğiyle suçlayarak yerel basında uzun süre yer aldı. Hoca, Anayasamızın 56. maddesine göre yükümlülüğü olduğunu ileri sürerek ?Kümese bile izin veremem' diye haykırdı durdu.

KANDIRILMAK İSTENDİK

Biz de hocaya gizli desteğimizi sürdürdük. İhale gününe bir ay kala Bakan Hüseyin Çelik, yerel TV'ye çıkıp ?Ben inşaat profesörlerine sordum. Ovaya inşaat yapmak daha ucuz dediler, tersi durumda da, para başka ile gidecek' dedi ve bu şekilde bizleri kandırmayı sürdürdü. Ertesi akşam, aynı TV'de hoca ?Bu adamlar sizin canınıza göz koymuşlar. Çünkü ovaya en az 1 trilyon TL daha fazla para gerekir' diye haykırdı. Doğrusu biz de o güne kadar, ovaya inşaatın daha ucuza yapılabileceğini biliyorduk. Ancak bir ay doldu ve 30.12.2003 tarihinde ihale yapıldı. 593'ü ovaya ve 593'ü de kaya zemine yapılacak şekilde konut yapımı ihale edildi. Ovaya inşaat ihalesi 1 trilyon 403 milyar TL daha fazlaya sonuçlandı. Devam eden günlerde hoca, ?Ovaya yapılması ihale edilen 593 konutun da, önerilen kayalık Hazine arazisine yapılmasına karar verilinceye kadar milletvekillerinizi Van'a sokmayın' dedi. Hocaya desteğimizi sürdürdük. Sonunda, aynı ihale parasına Toplu Konut sayısı da ikiye katlanarak önerilen kayalık alanda inşaat tamamlandı. Bu durum, Bakan ve çevresinin hesaplarını bozduğu için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve onun Rektörü Prof. Yücel Aşkın hedef seçildi.'

Van'daki olayların ardındaki gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor.

yalçın bayer/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber