Kılıçdaroğlu: Başbakan sana güvenmiyoruz/ Video

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İmralı görüşmelerine ilişkin Başbakan'ın açıklama yapmadığını belirterek, "Öcalan'la görüşmelerle ilgili hep yalan söyledi. "Bilgi vermeyeceğim ama bana güvenin" diyor. Başbakan sana güvenmiyoruz çünkü biz yalancılara güvenmiyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2013 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın yanlış uygulamalarla köylüyü mağdur ettiğini ileri sürerek, ''Mustafa Kemal Atatürk, 'Köylü milletin efendisidir' demiş. Allah aşkına 10 yıldaki hale bakın, köylü milletin efendisi olacak halde mi- Ellerine kelepçe vuruyorsunuz, yerde süründürüyorsunuz, biber gazı, copla müdahale ediyorsunuz. Neden- Toprağını savundu diye. Toprağını savunmak vatanını savunmaktır'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Grup toplantısına, 2-B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında mağdur olduklarını belirten Antalya'dan gelen kadınlar ile çeşitli illerden kadın muhtarlarda da katıldı. Konuk kadınlar Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını milletvekillerinin koltuklarına oturarak dinlediler.

Kılıçdaroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Anadolu'nun pek çok yerinden gelen kadınları grup salonunda görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''Size seçme ve seçilme hakkını veren parti CHP'dir. O nedenle bütün kadın kardeşlerime şunu söylüyorum; CHP'ye yani evinize hoşgeldiniz diyorum'' şeklinde konuştu.

CHP'nin kadınların daha fazla siyasette yer almasını istediğini ve tüzükte değişikliğe giderek cinsiyet kotası uygulamasını başlattığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, öteden beri kadın erkek eşitliğini savunduklarını vurguladı.

-''Benim umudum kadınlardır''-

Kadınların hayatın her alanında olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Kadın hayatı değiştirir, kadın dünyayı değiştirir, o nedenle diyorum ki CHP Genel Başkanı olarak benim umudum kadınlardır. Türkiye'yi de değiştireceklerdir'' dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında vefat eden sanatçı Müslüm Gürses'e rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Gürses'i ilk kez 1970'li yıllarda Adana'da şehiriçi hatlarda çalışan bir yolcu minibüsündeki teypten dinlediğini anlatan Kılıçdaroğlu, onun halktan ve mazlumdan yana değerli bir sanatçı olduğunu vurguladı. Gürses'in yaşamında büyük sıkıntılar yaşadığını da belirten Kılıçdaroğlu, onun gibi değerlerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Diliyoruz, sanatçılar kendi dünyalarında özgürce, müziklerini yaparlar, yazılarını, romanlarını yazarlar ve yollarına devam ederler'' ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında toprağın ve tarımın önemine dikkati çekerek, toprağın hakkıyla işlenmesi halinde kimsenin kimseye muhtaç olmayacağını söyledi.

Türkiye'nin son 10 yılda yurtdışından ithal ettiği gıda ve tarım ürünlerinin miktarının 110 milyar dolar olduğunu, bu süre içerisinde 3 milyon hektar arazinin de tarım dışı kaldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, yerli üretimin desteklenmemesini eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, 2002 yılından bu yana tarım sektörünün girdilerinde ciddi fiyat artışlar yaşandığını belirterek, köylünün bu girdi yükü altında ezildiğini kaydetti. ''Bir de diyorlar ki 'Türkiye'de herşey güllük gülistanlık.' Güllük gülistanlıksa neden insanlar 56 otobüse binip Ankara'ya sorunlarını çözmek için geliyor-'' diye soran Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin tarım alanında lider ülke olmak için her imkanı bulunduğunu, tek eksiğinin ise CHP iktidarın olduğunu vurguladı.

-Kadınları kürsüye davet etti-

Grup kürsünün halkın kürsüsü olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, 2-B mağduru olarak salona gelen kadınlardan iki temsilciyi kürsüye davet ederek, söz verdi.

Kürsüye çıkan kadınlar atadan, babadan kalan ekip, biçtikleri topraklara 2-B nedeniyle belirlenen rayiç bedelleri ödemelerinin mümkün olmadığını dile getirerek, mağdur olduklarını söylediler ve uygulamayı eleştirdiler. Kadınlar kendilerine Antalya'dan Ankara'ya getiren CHP il başkanına teşekkür ederek, CHP'den sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.

Kılıçdaroğlu, 2-B arazilerinin yıllardan bu yana babadan, dededen kalan ekilip, biçilen topraklar olduğunu belirterek, gelinen noktada bu toprakların devlete mi, köylüye mi ait olduğu konusunda sorun yaşandığını söyledi. CHP'nin devlet ve vatandaş arasındaki bu sorunu çözmek için 2-B arazisinin orman köylülerine bedelsiz olarak verilmesi, üzerinde ev olan, tarımla uğraşılan arazinin ise emlak vergisi değeri karşılığı verilmesini önerdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Neden CHP olarak biz böyle düşündük- Çünkü bizim bir kurucu liderimiz var; adı Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa Kemal Atatürk, 'Köylü milletin efendisidir' demiş. Allah aşkına 10 yıldaki hale bakın, köylü milletin efendisi olacak halde mi- Ellerine kelepçe vuruyorsunuz, yerde süründürüyorsunuz, biber gazı, copla müdahale ediyorsunuz. Neden- Toprağını savundu diye. Toprağını savunmak vatanını savunmaktır. Köylü toprağını savunmayacak da neyini savunacak- O toprak sizin, ananızın ak sütü kadar helaldir''

AK Parti'nin 2B arazilerine ilişkin çözümünün ise rayiç bedelin yüzde 70'inin ödenmesi şeklinde olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, rayiç bedelin belirlenmesinde ve köylünün bunu ödemesinde sıkıntılar yaşandığını anlattı. Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin yaşanan sıkıntılar sonucunda, 2-B'ye ilişkin yasal düzenlemeyi yeniden gözden geçirme kararı aldığını ve ilgili yasanın bugün genel kurulda görüşüleceğini de aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber