Başbakan Erdoğan'ın 10 yılı

Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997’de ‘minareli, süngülü, şiirli’ Siirt mitingi konuşması sonrası siyasi yasaklı olunca gazete manşetleri şöyleydi: “Muhtar bile olamaz”, “Tayyip’in bitişi”… Yıl 2013, aylardan Mart… Recep Tayyip Erdoğan, dört gün sonra, 14 Mart’ta başbakanlık koltuğunda 10. yılını dolduracak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Mart 2013 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEHMET ÖZDOĞAN

Takvim 20 Mart'ı gösterdiğinde ise Adnan Menderes'in 10 yıl 5 günlük rekorunu geçip, 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde İsmet İnönü'den sonra en uzun süre bu koltukta kalan ikinci devlet adamı olacak. Kuşkusuz bu 10 yılda çok şey değişti Türkiye'de. Erdoğan da değişti. Biz de Başbakan'ın son 10 yılı için 'özel' bir fotoğraf albümü hazırladık.

İSRAİL'E 'ONE MINUTE'

'Bölge ülkeleriyle ve komşularla sıfır sorun' politikasıyla yola çıkan Erdoğan, özellikle son dönemde bu bakış açısından uzaklaştı. Başbakan, 2009 yılında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e sinirlenip Davos'ta katıldığı paneli terk etti. Bu olay dünya basınına bomba gibi düştü. Erdoğan'ın yurtdışındaki imajı büyük ölçüde değişti.

İLK KEZ ANNESİNE AĞLADI

Şiirler okunurken, şarkılar söylenirken gözlerinin dolduğunu birçok kez gördük. Ancak Başbakan'ın gerçekten ağladığını hiç görmemiştik. Ta ki 8 Ekim 2011'e kadar. Annesi Tenzile Erdoğan'ın Fatih Camii'ndeki cenaze töreni sırasında, Erdoğan, onlarca kamera ve fotoğraf makinesinin karşısında ilk kez hıçkırıklarla ağladı.

3 TORUNU OLDU

Erdoğan'ın 2'si kız, 2'si erkek 4 çocuğu var. İlk kez 2006'nın sonunda torun heyecanını kızı Esra Albayrak'ın dünyaya getirdiği Ahmet Akif'le yaşadı. Yaklaşık 1 yıl sonra küçük oğlu Bilal Erdoğan'ın oğlu Ömer Tayyip doğdu. Başbakan, 3. torununu 2009'da kucağına aldı. İlk kız torununun adını Mahinur koydu. En büyük oğlu armatör Ahmet Burak Erdoğan'ın 12 yıllık evliliğinden henüz çocuğu yok. Bekâr olan en küçük çocuğu Sümeyye Erdoğan ise Başbakan'ın en yakın danışmanlarından biri…

ATTAN DÜŞTÜ

Erdoğan'ın etkileyici hitabet gücü ve parti içinde kurduğu kusursuz hâkimiyet, onu karizmatik bir lider haline getirdi. Belki de o karizmanın çizildiği tek gün, 30 Mart 2003'tü. Erdoğan, Bayrampaşa Şehir Parkı'nda ata binmek istedi. Seyisin elinden kurtulan at bir anda huysuzlandı. Bir süre atın üzerinde kalmak için çaba sarf eden Erdoğan, bunu başaramayınca kum zemine düştü. Erdoğan, yıllar sonra 'Muhteşem Yüzyıl'ı “Kanuni 30 yılı at üstünde geçirdi” sözleriyle eleştirince, sosyal medya kullanıcıları, “Siz 3 saniye geçiremediniz ama Başbakanım” diye cevap verdi.

3 DE YETMEZ, 5 TANE!

Erdoğan'ın başbakanlığı süresinde en çok konuşulan söylemlerinden biri “En az 3 çocuk”tu. Niyeti ülkedeki nüfus artışı hızındaki azalmaya müdahale etmekti. '3 çocuk' mevzusu köşe yazarlarının en sevdiği konu haline geldi. Erdoğan tepkiler karşısında geri adım atmadığı gibi, Bosna'da yaptığı konuşmada “Ben Türkiye'de '3 çocuk' diyorum ama burada en az 5 çocuk olması lazım” diye ekledi.

OLAYLI PENGUEN KAPAĞI

Başbakan, medyanın her alanıyla sık sık problem yaşadı. Köşe yazarlarına çattı, medya patronlarını topa tuttu. Bu gerginliklerden en çok konuşulanı mizah dergisi Penguen'e açtığı tazminat davası oldu. Şubat 2005'te; derginin 127. sayısında, kendisini kedi olarak çizen Musa Kart'a dava açtığı gerekçesiyle 'Tayyipler Âlemi' adıyla Tayyip Erdoğan sekiz farklı hayvan olarak betimlenmişti. Bu ve benzeri davalar, 'mizaha hoşgörü ve siyasilerin ağır eleştirilere katlanması' gerekçe gösterilerek düşürüldü.

EN ÇOK GEZEN BAŞBAKAN

Başbakan Erdoğan, başbakanlığı süresince iki ABD Başkanı eskitti. Defalarca gece yarısı görüşmeleri yapıldı, Barack Obama, başkanlığa seçildiğinde ilk yurtdışı gezisini Türkiye'ye yaptı. Erdoğan, 2003'ten bu yana 90'ın üzerinde ülkeye 300'e yakın ziyaret gerçekleştirdi. Bu rakamlarla Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en çok yurtdışı ziyareti yapan başbakanı oldu. O ziyaretlerden en akılda kalanlarından biri Afrika turunun bir parçası olan Somali ziyaretiydi. Erdoğan, Somali'ye eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Ajda Pekkan, Sertab Erener ve Nihat Doğan gibi isimlerle birlikte gitti.

'DEMOKRATİK AÇILIM' SÜRECİ

'Demokratik açılım' süreci, 2009'da başladı. 2002'de 6 olan şehit sayısı, açılımın başladığı 2009'da 56, 2010'da 88, 2011'de 99'a çıktı. Başbakan, bu süreç zarfında terörü bitirmek için birçok yol denedi, deniyor da. Onlardan biri, Kürt halkının haklarının temsilcisi Leyla Zana'nın görüşme talebini kabul etmesiydi

TIME KAPAĞINDA 9. TÜRK

Başbakan Erdoğan, ABD'nin gündem belirleyen dergisi TIME'a kapak olan 9. Türk oldu. TIME'ın Erdoğan için attığı başlık 'Erdogan's Way - Erdoğan'ın Yolu'. Başbakan'ın 'kendi doğru bildiği yolda gittiğinin' vurgulandığı haberde, Türkiye'nin bölgesinde Arap Baharı için giderek güçlü bir model oluşturduğu belirtiliyordu.

'ANANI DA AL GİT'

Gittiği birçok ilde sevgi gösterileriyle karşılandı; ancak bireysel protestoların da hedefi olmaktan kaçamadı. Bir çiftçinin “Anamızı ağlattınız” sözü üzerine, önce “Artistlik yapma” dedi; çiftçi sitemine devam edince de “Hadi, ananı da al git buradan” diye ekledi. Bu olay, günlerce tartışıldı; Erdoğan sert şekilde eleştirildi.

10 YILDA 7 ZAFER

Başbakan Erdoğan'ın AK Parti Genel Merkezi'nden yaptığı 'balkon konuşmaları'nı bilmeyen yok. Bugüne kadar üç kez o balkondan zafer konuşmaları yaptı. 2002 Genel Seçimleri'ni de sayarsak geçtiğimiz süre zarfında Başbakan Erdoğan, 3 genel seçim, 2 yerel seçim, 2 de referandumdan zaferle çıktı.

Partisi bu sırada oy oranını giderek artırdı; en son yüzde 49,8'i gördü. 12 Haziran 2011'deki son seçim zaferinde genel merkezin balkonundan halka şöyle seslenmişti: “Seçimin galibi Türkiye'dir”

YORGUN BAŞBAKAN

Yoğun iş trafiği sebebiyle Başbakan'ın katıldığı birkaç panelde uyuklaması objektiflere yansıyan detaylardan biriydi. Yakın çevresine göre günde ortalama 16-18 saat çalışan Erdoğan, 4-5 saat uyuyor. Resmi tatiller hariç, yılda yaklaşık 1 hafta izin yapıyor. Tatillerini ailesiyle yurtiçinde geçirmeyi tercih ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber