Hastanelere klinik şefi atamaları Anayasa Mahkemesi'nden döndü
Anayasa Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine klinik şefi ve klinik şef yardımcılığı kadrolarına ilgili dalda uzman olan profesör veya doçentlerin Sağlık Bakanlığı tarafından atanmasını öngören yasa hükmünün yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi heyeti, bugün yaptığı toplantıda, CHP'nin 5413 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada, ilk aşamayı sonuçlandırdı.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, söz konusu yasanın sözleşmeli personelin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen hükümlerinin yürürlüğünün durdurulması isteminin reddedildiğini bildirdi. Kılıç, yasanın Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve klinik şef yardımcılığına atamalara ilişkin hükmün yürürlüğünün durdurulduğunu belirtti.
Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdiği düzenleme şöyle:
"Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve klinik şef yardımcılığı kadrolarına, ilgili dalda uzman olan profesör veya doçentler ile ilgili dal tabipleri arasından Bakanlık tarafından atama yapılır. Ancak, profesör veya doçent unvanına sahip olmayan uzman tabiplerin, klinik şefi veya klinik şef yardımcılığı kadrolarına atanmalarında yapılan sınavlarda başarılı olma şartı aranır. Sınavların usul ve esasları Bakanlık tarafından hazırlanan ve bu kanunun yayını tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir."