Genelkurmay 'beyaz kuvvetler'i anlattı
Genelkurmay Başkanlığı, Zirve Yayınevi Davası'nın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin soruları üzerine bir bilgi notu göndererek Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda (ÖKK) 'siyah', 'beyaz' ve 'turuncu' renkleriyle kodlanan sivil birliklerle ilgili ilk kez bilgi verdi. Nota göre 'yedek personel' diye adlandırılan bu siviller 'halkın sevgisini kazanmış kişilerden' seçiliyor. Askerliğini komando olarak yapanlardan seçilen siyah personel, 'arazide çalışmak üzere pusu, baskın, keşif, ikmal ve haberleşme' konularında eğitiliyor. Ve 'meskûn mahalde görev yapacak olan' 'beyazlar' ise 'keşif, gözetleme, ikmal, bilgi toplama, haberleşmede' kullanılıyor. Teşkilattan atılanlara ise 'turuncu' deniyor. Yalnızca sefer durumunda görevlendirileceği söylenen, fakat barış döneminde eğitimini alan siviller para veya silah almıyor, birbirini tanımıyor. Ve üstelik, 'kontrgerilla' diye suçlanan bu sivil yapı, 1952 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.
Bilgi notunda Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı'nın 1952'de 'Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri' diye kurulduğu, 1992'de Özel Kuvvetler Komutanlığı adını aldığı ifade edildi.
Saygın ve güvenilir
Bilgi notunda 'personel seçimi konusunda' şu bilgilere yer verildi:
“Bölge başkanlıkları seferde görev alacak yedek personeli; askerliğini bitirmiş, çevresinde dürüst ve saygın olarak tanınan, güvenilir, bir suça bulaşmamış, yaşantısını düzene koymuş, halkın sevgisini kazanmış, ülke savunmasında faydalı olabileceği değerlendirilen sivil kişiler içerisinden, titizlikle yaptığı çalışma sonucunda seçmektedir. Personel MİT ve emniyet tarafından arşivi yapıldıktan sonra teşkilata alınır. Nasıl ki seferde görev yapacak diğer personele MSB sefer görev emri verilmekte ise ÖKK ile birlikte çalışacak personele de MSB tarafından görev emri verilmektedir.”
Siyahlar komandolardan
“Barışta ve seferde; siyah kuvvetler, beyaz kuvvetler diye bir kuvvet birlik teşkilatlanması söz konusu değildir” denilen notta, 'siyah personelin' seferde arazide görev almak üzere askerliğini komando olarak yapanlardan seçilerek pusu, baskın, keşif, ikmal ve haberleşme konularında eğitime tabi tutulduğu' anlatıldı. Beyaz personelin 'meskun mahalde keşif, gözetleme, bilgi toplama, haberleşme gibi konularda eğitilip, görevlendirildiği' belirtildi. Nota göre 'turuncu personel' ise suça bulaşmak, yurtdışına yerleşmek gibi nedenlerle vasfını kaybeden personele deniliyor.
Birbirlerini tanımazlar
Notta yedek personel içerisinde emekli ya da muvazzaf herhangi bir askerin bulunmadığı vurgulandı ve şu bilgiler verildi: “Barışta herhangi bir fiili teşkilat içerisine dahil edilmediği gibi hiçbir görev, ücret, kimlik kartı, silah, teçhizat verilmemektedir. Barış zamanında teşkilat ve personel güvenliği nedeniyle birbirini tanıması söz konusu değildir. Yedek personel isimlerinin deşifre edilmesinin söz konusu personeli emniyeti ve ülkenin güvenliği açısından hassasiyet yaratabileceği mütalaa edilmektedir.”