Bakan garanti verdi, hem de iddia etti: 1 saatte emekli maaşı bağlanacak

Haber Giriş : 18 Aralık 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile yeni Sosyal Güvenlik Reformu'nun bilinmeyenlerini konuştuk. Yeni düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte emekli maaşlarının ve yeşil kartlıların durumunun ne olacağı konusuna açıklık getiren Başesgioğlu, halen Bağ-Kur'a bağlı olarak çalışanlara da müjde verdi. Yasanın çıkmasıyla Bağ-Kur sağlık prim ödemelerinin düşeceğini söyleyen Başesgioğlu, emeklilik hakkını kazananların maaşında bir düşüş olmayacağını vurguladı. Sağlık karnesinin tarih olacağını, yeşil kart uygulamasının sona ereceğini anlatan Başesgioğlu, çıkarılacak bir kartla bütün işlemlerin yapılabileceğini söyledi. İşte Bakan Başesgioğlu'nun ağzından yeni sistem ve getirecekleri...

Kurumlar zaafiyet içinde

t Sosyal güvenlik kurumlarının durumları yıllardır tartışılıyor. Yeniden yapılanma için de bir dizi adımlar atılıyor. Bu çerçevede sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayacak yeni düzenlemenin eksileri ve artıları neler olacak?

?Sosyal güvenlik' dediğimiz sistem, kuşaklar arası bir sözleşmeye dayanıyor. Bugün sizden aldığım primle hiç tanımadığım insanların emekli maaşlarını ödüyorum. Bu aslında bizim millet olmamızın özelliklerinden birisi. Bu nedenle bunun sağlam temellere oturması, herkese eşit olması lazım. Biz sadece bugüne değil, geleceğe dönük bir planlama yapıyoruz. Sosyal güvenlik sistemimizi bu hali ile sürdürmek mümkün değil. Sistemin mutlaka köklü bir değişikliğe ihtiyacı var. Kurumlar birçok noktadan zafiyet içerisinde. Emekli Sandığı'nın, SSK'nın ve Bağ-Kur'un farklı uygulamaları var. Bu da vatandaşlar arasında adaletsizliğe, eşitsizliğe neden oluyor. Türkiye, şu an da genç bir nüfusa sahip ve bu bir avantaj. Genç nüfus, sosyal güvenlik açısından önemli, bize fırsat sunuyor. 30 sene sonra böyle bir fırsat olmayacak; çünkü yaşlanacağız. Ülkeler geliri dağıtırken, olabildiğince adil olmak zorunda. Bugünkü sosyal güvenlik sistemi böyle mi? Hayır. Büyük miktarda finansman açıkları var. Bunun sıfır olması mümkün değil ama makul ölçülerde olması lazım. Bu reformu yapmak kolay değil ancak gelecek nesiller adına bunu yapmak zorundayız. Bu yasaya karşı çıkanlar bile sosyal güvenlik reformu yapılması konusunda birleşiyor. Herkes kendi temsil ettiği grubun haklarını koruma konusunda bir hassasiyet içinde. Bizim iktidar olarak adaletli olmamız lazım. Hem sistem içindekileri hem de sisteme girecekleri düşünmemiz lazım. Bugün adı bilinmeyen nesilleri düşünmek zorundayız.

Mevcut aylıklar değişmeyecek

t Bu düzenlemede en çok merak edilenlerden biri de emeklilerin durumu. Emekli olanların maaşları düşecek mi? Emeklilik hakkını kazananlar emekli olsunlar mı, yoksa yasayı mı beklesinler?

Bu konu vatandaşlarımızı çok tedirgin ediyor. Emeklilik konusunu 3 gruba ayıralım; Birincisi emekli olmuş ve aylığını alan vatandaşlarımızın maaşları düşmeyecek. Onlar ne kadar maaş ve zam alıyorlarsa, bu aynen devam edecek. İkincisi, şu an da emekliliği hak etmiş ancak ?biraz daha çalışayım' diyen vatandaşlarımız. Onlar açısından da emekliliğin düşmesi ve bir mağduriyete uğraması söz konusu değil. O da bugünkü sisteme göre emekliliği hak etmiştir ve bugünkü kanunlarımızın öngördüğü şekilde emekli olacaklardır. Üçüncü grupta ise yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra emekli olacak vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Şu an ?aylık bağlama oranı' dediğimiz bir oran vardır. Bu katsayı Emekli Sandığı'nda yüzde 3, Bağ-Kur ve SSK'da yüzde 2.6'dır. Çalışılan her bir yıl, bu katsayı ile çarpılır ve maaş tutarı bulunur. 2015 yılına kadar 2.5 olan katsayı bu tarihten sonra 2'ye inecek. Dolayısıyla o tarihten itibaren emekli olacaklara bağlanacak oranda bir düşüş olacak. Çalışırken alınan ücretlerin yüksek olması, emekli aylığının yüksek olması anlamına gelecek. ?Emekli maaşı düşecektir? diyerek konuyu siyah ve beyaz olarak anlatmak basit olur. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK eşit olacak. Bu çalışmanın temel amacı farklı emeklilik uygulamalarını ortadan kaldırmak, eşit ve tek bir emeklilik sistemini bütün çalışanlara kapsatmak. Bizim getirdiğimiz yeni yasada da uzun çalışmayı teşvik edecek unsurlar var. Aslında emekliliği hak etmiş vatandaşımızın lehine diyebiliriz. Her geçen yıl için katsayı artı 1 ise yeni sistemde 1.5'la çarpılacak. Yani yarım puan artmış olacak.

Parası olmayanın primi devletten

Yeşil kart sisteminden yararlanan vatandaşların durumunda bir değişiklik olacak mı?

Genel Sağlık Sigortası'yla birlikte yeşil kart tarihe karışıyor. Yeşil kart kapsamında olan vatandaşlarımızın primlerini devlet ödeyecek. Yani mutlaka sağlık sigortasına prim yatacak. Ayrı bir yeşil kart kategorisi olmayacak. Yeşil kartlısı Emekli Sandığı'nda olanları, Bağ-Kur'lusu ve SSK'lısı hastane seçme özgürlüğüne sahip olacaklar. Yurt dışında tedavi imkanı da var. Hastalığın Türkiye'de tedavisinin olmadığını doktor raporuyla belgeleyen yurt dışına çıkabilecek. Sosyal devlet olarak Genel Sağlık Sigortası'yla vatandaşın her türlü sağlık riskini karşılayacağız. Tıbbi gerekliği olmayan estetik ve alternatif tıbbın parasını sigorta vermeyecek. Bunun dışında akla gelebilecek her türlü sağlık riskini tedavisini karşılayacak.

t Tüp bebek giderleri de bu sistemden karşılanabilecek mi?

Tüp bebek konusunda SSK büyük bir açılım yaptı. Yeni düzenlemede de belli bir yaş limiti ile tüp bebeğin parası bu sistemden karşılanacak. Çocuklar için çok özel bir kurum düşünülüyor. Ailesi bir sosyal güvenlik sistemine dahil olsun olmasın bütün çocukların sağlık sigortası bu sistemden giderilecek. Sağlık ihlallerinin yaşanmaması için koruyucu sağlık hizmetlerine genel sağlık sigortası olarak önem veriyoruz.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber