Sağlıkta şiddet Avrupa'da da var
Avrupa'da 8 ülkede, sağlık çalışanlarının ortalama yüzde 22.7'si hasta veya hasta yakınlarından şiddet gördüğü bildirildi.
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın araştırmasında, sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkileyen çeşitli unsurlar bulunduğunu, bunların en önemlilerinden birinin sağlık ortamında görülen şiddet vakaları olduğunu kaydedildi.
Bir çalışmada, sağlık kurumunda çalışmanın, diğer iş yerlerine göre şiddete uğrama yönünden 16 kat daha riskli olduğu gösterildiği aktarılarak, İngiltere'de 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre, son 1 yıl içerisinde hekimlerin üçte birinin fiziksel ya da sözel saldırıya uğradığı, ancak bunu rapor etmediği belirtildi.
Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Polonya, Slovakya ve Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının ortalama yüzde 22.7'sinin hasta veya hasta yakınlarından şiddet gördüğünü rapor ettiği ifade edilerek, ''Bu araştırmada, şiddete maruz kalma oranlarında yüzde 39.1 ile Fransa ilk sıradadır. Almanya'da yapılan bir ankette, sağlık personelinin meslek hayatları boyunca yüzde 70.7'sinin fiziksel, yüzde 89.4'ünün ise sözel şiddete maruz kaldığı ortaya konulmuştur'' denildi.
Almanya, Avusturya, Estonya, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsviçre, Kanada, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya ve Yunanistan'da sağlık çalışanları, şiddet tehdidi altında olduklarında hizmetten çekilme hakkına sahipler.
İngiltere ve İsrail'de, sağlık çalışanlarının hizmetten çekilmesi yerine, şiddet uygulayan hastaların sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması yöntem olarak uygulanıyor.
Finlandiya'da ise sağlık çalışanları kendi isteğiyle hizmetten çekilme hakkına sahip değil.
Andorra, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsveç, İtalya, İzlanda, Karadağ, Norveç, Portekiz, Rusya, Slovakya ve Slovenya-da ise konuya ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
Acil durumlar söz konusu olduğunda hiçbir ülkede böyle bir hakkın kullanımı söz konusu değil.
Türkiye'de 2012 yılında sağlık çalışanlarına hizmetten çekilme hakkı tanınmıştı.