İpekböcekçiliği, Küçük Menderes Havzası dışında da ilgi görüyor
Ödemiş Kent Konseyi'nin Bursa Koza Birlik ile işbirliği yaparak sürdürdüğü "Geleneksel İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi" sadece Ödemiş'ten değil, çevre il ve ilçelerden de ilgi görüyor
Ödemiş Kent Konseyi'nin Bursa Koza Birlik ile işbirliği yaparak sürdürdüğü "Geleneksel İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi" sadece Ödemiş'ten değil, çevre il ve ilçelerden de ilgi görüyor.
Her geçen yıl üretimin artması ipekböcekçiliğini yeniden Ödemiş'in gündemine taşırken, Manisa'nın Salihli ilçesinin köylerinden ve Urla, Dikili, Foça gibi ilçelerden de ipekböceği larvaları için kutu talepleri geldi.
Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri İrfan Gündüz daha önce kendilerinin üreticileri bu işe teşvik etmek için çaba sarf ettiğini, 3 yıl sonunda gelinen noktada ise üreticilerin kendilerinden talepte bulunduğunu belirtti. Bu yıl sadece Ödemiş ilçesi için 120 kutu talebinde bulunduklarını aktaran İrfan Gündüz, "İpekböcekçiliğini yeniden canlandırmak üzere 2010 yılında yola çıktığımız projemizin amacına ulaştığını görüyoruz. Halk projeyi benimsedi, üretim her geçen yıl artıyor. Bu yıl Ödemiş'ten 120 kutu talebi geldi. En az 4 ton ipekböceği üretimini hedefliyoruz. Kiraz, Beydağ, Tire'den de üreticilerimiz var. Beydağ ve Kiraz'da da en az Ödemiş kadar yoğun bir üretim var. Eskiden biz ipekböceği üretimi için vatandaşın kapısını çalardık, şimdi vatandaşımız talep için bize geliyor. Bu tablo Ödemiş ve yöresi adına çok anlamlı" dedi.
Türkiye'de bu alanda tek proje geliştiren kent konseyinin Ödemiş'te bulunduğunu da sözlerine ekleyen Gündüz, "Kent Konseyimizin belediyemizin de destekleri ile başlattığı projede Bursa Koza Birlik de eğitim çalışmaları ve dut fidanı temini ile bu canlanmayı sağladı. Küçük Menderes havzasında toplam 12 bin 500 dut fidanı dikildi. İpekböceklerinin beslenmesi adına dut çok önemli. Yine dut fidanı talebinde bulunacağız. Bursa Koza Birlik iki kez tüm köylerimizi kapsayacak şekilde eğitim çalışmaları düzenledi. Ödemiş ve havzadan gelen talebin yanı sıra Salihli'nin köylerinden, Foça'dan, Urla'dan, Dikili'den bize ulaşıp bu konuda destek istiyorlar. İpekböcekçiliği yeniden güçlü bir üretim alanı haline geliyor. Bu yıl tüm havzada en az 10 tonluk üretim hedefleniyor. Bu da üreticinin iyi şekilde kazanması demek" şeklinde konuştu.