SSK bilinmeyenleri hastaları çıldırtıyor

Haber Giriş : 26 Aralık 2005 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK - özel hastane anlaşmasının kapsamıyla ilgili bilinmeyenler, hastaları zor durumda bırakıyor. Kalp krizi geçiren bir hasta özel hastaneye kaldırıldığında 'kalp krizi kapsam dışı' yanıtıyla karşı karşıya kalabiliyor. Özel hastanelerde yoğun bakımdaki masrafları karşılayan SSK, normal tedaviye geçildiğinde özel hastaneye ödeme yapmıyor.

Bir aylık bebek için mücadele

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun özel hastanelerle anlaşmasında 'bilinmeyenler' her geçen gün yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Örneğin, doğduğu hastanenin Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yer olmadığı için SSK ile anlaşmalı özel hastaneye sevk edilen bir bebek, burada 25 gün kuvözde yaşam destek makinasına bağlı kaldı.

SSK, bebeğin 25 günlük tedavi masrafını ödedi ancak bebeğin yaşam mücadelesi bundan sonra başladı. Bir aylık bebeğin bağışıklık sistemi gelişmediğinden 20 gün daha kuvözde kalması gerekiyor. Ancak SSK, bu süredeki bakım ücretini ödemiyor. Bebeğin babası konfeksiyon işçisi Emir Lafçı, elindeki raporlarla Şişli Etfal, Okmeydanı ve Bakırköy hastanelerine başvurdu ancak 'boş kuvözümüz yok' yanıtı aldı.

Doktorların "bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişene ve beslenmesi sağlanana kadar mutlaka kuvözde kalması gerekir" uyarısı nedeniyle bebek, mecburen özel hastanedeki kuvözde tutuluyor.

Oğlu için hastane hastane dolaşan Emir Lafçı, "oğlum yaşam destek makinasından çıktı, ama bir süre daha kuvözde kalması gerekiyor. Bunun masrafını da SSK ödemiyor. Bebeğimin günlük masrafı 500 milyon. 10 gün daha kalması gerekiyor" diye yakınıyor.

Hastanenin başhekimi Dr. Sedat Azak ise, "solunum cihazından çıkan her hasta hemen evine gönderilemez. Yoğun bakımda bir süre kalması gerekiyor. Bu yetişkin de de böyle, çocukta da böyle. Şimdi bu bebeği ne yapacağız?.. Biz daha böyle kaç hastaya bakabiliriz" diyor.

Kalp krizi geçirenin vay haline

SSK-özel hastane anlaşması mağduru diğer bir hasta 57 yaşındaki Ayşe Acar. SSK ile anlaşmalı özel bir hastaneye kaldırılan Kalp krizi teşhisi konan Acar'a ilk müdahale yapıldı ama 'anlaşma kalp krizini kapsamıyor' denilerek bir kamu hastanesine gönderildi.

Ayşe Acar'ın oğlu Ali Acar, "bize öyle bir anlatıldı ki sanki tüm özel hastaneler sınırsız SSK'lılara bakabilecekti. Ama öyle değilmiş, başımıza gelince anladım. Özel hastaneler tıpkı taksimetre gibi hastamız burada kaldığı sürece para ödüyoruz. Ben işçiyim, annem işçi emeklisi biz bu kadar parayı nereden bulacağız. Madem SSK sınırlı sayıda anlaşma yaptı niye bunu kimse tam olarak anlatmadı. Şimdi kapı kapı hastane arayacağız, tabii yolda anneme birşey olmazsa" diyor.

SSK ve Bağ-Kur'lulara kapıları açılan özel hastanelerde bir başka önemli sorun ise mesai saatleri dışında yaşanıyor. Bu saatlerde hastanelerin acil servislerinde 'uzman' doktor bulunamıyor. Bu nedenle de 18.00'den sonra ve tatil günlerinde özel hastaneye gelenler geri çevriliyor. Çünkü SSK ve Bağ-Kur, hastalara uzman hekimin bakmasını şart koşuyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, SSK'nın özel sektörde yaptığı anlaşmaların çok sınırlı olduğunu vurguladı. Dernek, cerrahi branşlarda yapılan anlaşmalarda sorun bulunmadığını ancak kalp krizi, beyin kanaması, çocuklardaki yüksek ateş ve havale gibi dahili branşların tedavi giderinin ödenmediğini bildirdi.

Özel hastanelerde katılım payı alınmayan ayakta işlemler

1- Tümör FDG PET
2- Beyin PET
3- Myokard PET
4- Myokard Perfüzyon Sintigrafisi (SPECT)
5- Beyin Perfüzyon Spect
6- Hemodiyaliz (Asetatlı)
7- Hemodiyaliz (Bikarbonatlı)

Özel hastanelerde katılım payı alınmayan yatarak işlemler

1- Anjiyo-Anjiyo ile sağ ve sol kalp kateteri
2- Koroner anjioplasti
3- Koroner stent takılması
4- Kalıcı pil (pacemaker)
5- Geçici pil (pacemaker)
6- ICD (Implantable Cardioverter defibrillatör)
7- By-pass

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber