Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Kaboğlu yolsuzluk yapmak, yalan beyanda bulunmak ve resmi belgeleri götürmekle suçlandı

Haber Giriş : 09 Aralık 2003 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Kaboğlu yolsuzluk yapmak, yalan beyanda bulunmak ve resmi belgeleri götürmekle suçlandı

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun (İHDK) dün yapılan olağanüstü toplantısı gergin geçti. Toplantıda İHDK Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Doç. Dr. Vahit Bıçak'ın, insan hakları çalışmalarında kendilerini yok saymasına tepki gösterdi. Buna karşı çıkan Bıçak, "Sivil topluma danışmadığımız büyük yalan. Kavganın asıl nedeni yolsuzluk. Kaboğlu'nu yolsuzluktan yakaladığım için beni suçluyor. Konu müfettişte, yakında adliyeye gider" dedi.

'Bizi yok sayıyorlar'
Açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yaptığı toplantıda,
İHDK Başkanı Kaboğlu, insan hakları çalışmalarının sivil örgütler yerine, danışmayan, sormayan devlet güdümlü politikaya dönüştürüldüğü suçlamalarını yineledi. Kaboğlu, devletin kendilerini yok saydığını söyledi.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Bıçak ise, İHDK'ya danışılmadığı eleştirisini reddederken, Ankara'ya gelişlerinde kendisine ayrıcalıklar yapıldığını belirterek İHDK Başkanı Kaboğlu'na yüklenince gerginlik arttı.
Kaboğlu, bu suçlamaya sert tepki gösterdi. Dedikodularla yıpratılmak istendiğini, Başbakanlığın üç yıldır bilet ücreti olarak yalnızca 560 milyon lira ödediğini, bunu da derhal iade edebileceğini açıklayan Kaboğlu, "Eğer kurul beni istemiyorsa derhal istifa ederim" diyerek salonu terk etti. Kaboğlu'nu üyelerin çoğunluğu alkışlarıyla destekledi.

Bıçak: Eski dönem bitti
Bıçak, sonunu beklemediği toplantı sonrasında Radikal'in sorularını yanıtlarken şu iddiaları gündeme getirdi: "Beni suçlamalarının esas nedeni, söylendiği gibi değil. Kaboğlu, kurul toplantıları iki ayda bir yapıldığı halde her hafta Ankara'ya geliyor, her seferinde uçak bileti istiyor. Ben de bunun yazılı olmasını istiyorum. O ısrarla bundan kaçınıyor, eski başkan döneminde böyle değildi deniyor. Ben de, 'Şu anda başkan benim. Yönetim anlayışım böyle' dedim. Beni suçlamasının asıl nedeni bu yolsuzluktur, bunun üzerine gitmemdir. Bunun belgelerini verebilirim.

Yargıya gidebilir
Kaboğlu'na araç gönderip aldırıyoruz, o bize 'Ulaşım masrafı yaptım' diye fiş getiriyor. Şehre bizim araçla geldiğini kanıtlayacak belgemiz de var. Ama o sanki taksiyle gelmiş gibi yalan beyanda bulunuyor. Bu yalan beyan kamu hizmeti yapmasına engeldir. Bu bir kez değil, tam sekiz kez olmuş, tarihleri elimde. Bu konuları şimdi müfettiş inceliyor. Sonuca göre yargıya götürebiliriz.
Dahası var. Kaboğlu, geçen perşembe bizim evrakları götürmüş. Evraklar kayıp. Personelin tutanakları var. Kamudan dışarı evrak götürülmesi de suçtur."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber