Asistan cerrahlar yarıştı
ANTALYA'daki göğüs cerrahi kongresine katılan cerrahi asistanları, maketler üzerinde damar bağladı, kesik dikti ve vücuttan yabancı madde çıkardı.
Antalya'da 8'incisi düzenlenen Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi'nde, cerrahi asistanları arasında 'Beceri Olimpiyatları' yapıldı. Yurt içi ve yurt dışından 1000'e yakın göğüs cerrahi uzmanının yer aldığı kongreye katılan cerrahi asistanları, ilk kez düzenlenen etkinlikte 6 ayrı kategoride yarıştı.
DAMAR BAĞLAYIP DİKİŞ ATTILAR
Yapılan kura çekiminde 24 aday arasından 10 cerrahi asistanı, yarışma için hazırlanan maketler üzerinde 'sürate dayalı hızlı dikiş', 'cerrahi malzemede tutumluluk', 'damar bağlama ve sızdırmazlık', 'alet tanıma duygusu', 'göğüs boşluğundan sıvı alma' ve 'yutulan yabancı cismi nefes veya yemek borusundan çıkarma' kategorilerinde mücadele etti.
HOCALAR HAKEM OLDU
Her bir etap için 2 dakika süre verilen yarışmacılar, zorlu bir ameliyatın ortasındaymış gibi dikiş attı, vücuttan yabancı madde çıkardı. Hocalarının hakemlik yaptığı yarışmada cerrahi asistanlar yaptıkları işin doğruluğu ve çabukluklarına göre değerlendirilerek, dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.
EĞİTİM VE BECERİ İÇİN YAPILDI
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, daha önce bildiri takdimlerinin yapıldığı kongrelere eğitim, beceri ve eğlenceye dönük şeyler de katmak adına böyle bir yarışma yaptıklarını söyledi.
MODELLER DAHA İYİ TASARLANABİLİR
Modellerin yer aldığı parkurlar sayesinde cerrahi asistanların bir yandan becerilerini geliştirirken bir yandan da eğlendiğini vurgulayan Prof.Dr. Kaptanoğlu, “Bunlardan ne cevherler çıkacak bilemiyoruz. Biz bu ilkel modelleri koyduk. Bunu görenler bundan daha iyisini tasarlayabilir. Daha başka şeyler insanların aklına gelebilir. Göğüs cerrahisi konusunda asistan eğitiminde neler verebiliriz, hastayı ellemeden önce antrenman yapıp kendilerini nasıl geliştirebilirler buna dönük çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
YA KENDİLERİ YA ÇAMAŞIRLAR ÜZERİNDE DENİYORLAR
Cerrahi asistanların bu tip işleri genelde kendileri ya da çamaşırlar üzerinde denediğini, kimisinin de ameliyattaki hasta üzerinde öğrendiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaptanoğlu, “Ama günümüzde hastaya daha az zarar verme açısından önce maketlerde çalışıp, daha sonra insan üstünde denemek daha iyi oluyor" dedi.