SGK, taşınmaz yönetmeliğinde değişiklik yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2013 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çıkarılan eski maddeler aşağıda kırmızı renkte gösterilmiştir.

27 Nisan 2013 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28630

YÖNETMELİK

Sosyal Güvenlik Kurumundan:

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TAŞINMAZLAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 10/8/2012 tarihli ve 28380 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Sosyal Güvenlik Kurumu Taşınmazlar Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 5 - (1) Kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemez.

(2) Kurumun taşınmazları 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun bakımından Devlet malı hükmündedir.

(3) Kurum taşınmazları haczedilemez.

(4) Kurum, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir.

(5) Kurumun sahibi bulunduğu taşınmazların kira artış oranları, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl bir yıl önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme oranından az olmamak üzere rayiç değerle belirlenir. Ancak ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak kira bedellerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 22 – (1) Kurum Başkanının onayı ile Kurum mülkiyetindeki taşınmazların satışı için satış ihale komisyonu üyeleri yedekleri ile birlikte; İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı'nda görevli bir şube müdürü başkanlığında, bir teknik eleman, ilgili birimden iki personel ile muhasebe Daire Başkanlığı'ndan uzman düzeyinde bir personelin katılımı ile oluşturulur.”

Madde 22 - (1) Kurum Başkanının onayı ile Kurum mülkiyetindeki taşınmazların satışı için satış ihale komisyonu üyeleri yedekleri ile birlikte oluşturulur.

(2) Satış ihale komisyonu, Daire Başkanının başkanlığında, bir şube müdürü, bir teknik eleman, ilgili birimden bir personel ile Muhasebe Daire Başkanlığından uzman düzeyinde bir personelin katılımı ile oluşur.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Mülkiyeti Hazineye ait olup, Kuruma tahsis edilen veya tahsis edilmiş sayılan taşınmazlar hariç olmak üzere boş bulunan ve atıl vaziyette bekleyen ya da yatırım programında üzerine inşaat yapılması öngörülmeyen arsalar ve binalar gelir elde etmek amacıyla üzerine kalıcı tesis yapılmamak koşuluyla Kurum Başkanının onayı alınarak, açık artırma usulüyle kiraya verilebilir.”

Madde 25 - (1) Kiraya verilecek taşınmazların kapsamı, kapsamdaki taşınmazların hangilerinin açık artırma, kapalı teklif, doğrudan kiraya verme usullerinden biriyle kiraya verilmesini belirlemeye 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 7 nci ve 10 uncu maddelerinde belirtilen ve her yıl güncellenen limitler çerçevesinde karar verilmek üzere Kurum Başkanı veya Yönetim Kurulu yetkilidir.

(2) Mülkiyeti Hazineye ait olup, Kuruma tahsis edilen veya tahsis edilmiş sayılan taşınmazlar hariç olmak üzere boş bulunan ve atıl vaziyette bekleyen, kısmen veya tamamen Kurumun kullanımı dışında bulunan taşınmazlar tahsis edildiği birimin görüşü de alınarak Daire Başkanlığınca kiraya verilebilir. Kira sözleşmeleri, mevsimlik ve bir yıldan az süreli olarak da yapılabilir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“g) İkinci ihaleye tek isteklinin katılması halinde verilen teklifin tahmini kira değerinin altında olmaması kaydıyla taşınmaz ihale komisyonunun uygun görmesi halinde isteklisine kiraya verilebilir. İkinci ihaleye de katılım olmaması halinde taşınmazın muhammen bedeli kira takdir komisyonunca yeniden tespit edilerek açık artırma usulü ile tekrar ihaleye çıkılabilir.”

g) İkinci ihaleye tek isteklinin katılması halinde verilen teklifin tahmini kira değerinin altında olmaması kaydıyla taşınmaz isteklisine kiraya verilir. İkinci ihaleye de katılanın olmaması halinde pazarlık usulü ile kiraya verilebilir. Pazarlık usulüne başvurulmadığı takdirde taşınmazın muhammen bedeli kira takdir komisyonunca yeniden tespit edilerek açık artırma usulü ile tekrar ihaleye çıkılır.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

“(1) Kurum taşınmazları, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçe kapsamındaki idarelere, düzenleyici ve denetleyici kurumlara, Sosyal Güvenlik Kurumlarına, Belediyelere, İl Özel İdarelerine ve Vakıf Üniversitelerine, rayiç kira bedeli üzerinden doğrudan kiraya verilebilir.”

Madde 28 - (1) Kurum taşınmazları, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda belirtilen genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçe kapsamındaki idarelere, düzenleyici ve denetleyici kurumlara rayiç kira bedeli üzerinden doğrudan kiraya verilebilir.

(2) Kurumun hizmet binaları içinde yer alan ve kurum personeline doğrudan hizmet verecek bay-bayan kuaför, lostra, kantin ve benzeri alanlar doğrudan kiraya verilebilir.

“(3) Kurum, 5510 sayılı Kanunun Geçici 41 inci maddesine istinaden, prim borçlarına karşılık satın alınan ve 6 ncı madde kapsamında edinilen taşınmazların, Kurum ihtiyaçlarında kullanılma imkanının bulunmaması veya kullanılmasının düşünülmemesi halinde, devreden mülk sahibinin veya işlem esnasında taşınmazda ikamet eden kiracının kiracılığını devam ettirebilmesi için, SPK lisanslı firmaya tespit ettirilecek rayiç kira bedelinden az olmamak üzere, belirlenecek kira bedeli üzerinden doğrudan kiraya verilebilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 51 – (1) Kira sözleşmesinin süresi 1 yıldır. Bu süreyi aşan ve 5 yıla kadar olan sözleşmeler Kurum Başkanının onayını, 5 yılı aşan sözleşmeler ise Yönetim Kurulunun kararını gerektirir. Kira sözleşmesinin süresi 29 yıldan fazla olamaz. Ancak, taşınmazların boş olan kısımları mevsimlik ve bir yıldan az süreli olarak da kiraya verilebilir.”

Madde 51 - (1) Kira kontratının, protokolün ya da sözleşmenin süresi ihale şartnamesinde belirtilen süredir. Bu süre otuz yıldan fazla olamaz.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 52 – (1) Kurumun sahibi bulunduğu taşınmazların kira bedelleri; ilk yıl kira bedeli ihale bedeli olup, takip eden yıllar kira bedelleri ise 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme oranından az olmamak üzere rayiç değere göre belirlenir. Ancak istisnai olarak; ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak mevcut kira bedelinin altında ya da yeniden değerleme oranının üzerinde bedel belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.”

Madde 52 - (1) Kurumun sahibi bulunduğu taşınmazların kira bedelleri; ilk yıl kira bedeli ihale bedeli olup takip eden yıllar kira bedelleri ise Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme oranından az olmamak üzere rayiç değere göre belirlenir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kiracıların, kira bedellerini ödeyip ödemedikleri her ay düzenli şekilde izlenir. Kira bedelini süresinde ödemeyenler hakkında yasal işlem yapılır.”

Madde 53 - (1) Kiracıların, kira bedellerini ödeyip ödemedikleri her ay düzenli şekilde izlenir. Kira bedelini süresinde ödemeyenlere ihtar çekilerek en geç onbeş iş günü içerisinde kira bedelinin ödenmeyen kısmının ödenmesi istenir. Belirtilen süre içinde söz konusu tutarın ödenmemesi durumunda ilgili hakkında yasal işlem yapılır.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Kurum aylık kira bedelinin ödenmemesi halinde genel hükümlere göre hapis hakkını kullanır. Kiracı, kiraladığı yeri alt kiraya veremez, devredemez. Böyle bir durumun tespiti halinde sözleşme feshedilerek firmanın teminatı gelir kaydedilir.”

Madde 54 - (1) Kiracı, Kurumun izni olmadan, yeni ortak alma, şirketleşme, unvan ve iş değişikliği yapamaz. Mevcut sözleşmede imzası bulunan kiracı, tadil edilen sözleşmede de taraf olmak zorundadır. Bu ve buna benzer değişiklikler, mevcut kira bedeline % 10 artış uygulanarak Daire Başkanlığının onayına sunulur.

(2) Kurum aylık kira bedelinin ödenmemesi halinde genel hükümlere göre hapis hakkını kullanır. Kiracı, Kurumun iznini almadan alt kiraya veremez, devredemez.

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Sözleşmenin sona ermesi durumunda tahliye edilecek taşınmaz, tespit tutanağına göre kiracıdan kiralık yerin elektrik, su, doğalgaz, çevre temizlik vergisi ve benzeri borcu olmadığına dair belgeler istenerek teslim alınır.”

Madde 56 - (1) Sözleşmenin sona ermesi durumunda tahliye edilecek taşınmaz, tespit tutanağına göre kiracıdan kiralık yerin elektrik, su, doğalgaz ve kiracı tarafından ödenmesi gereken vergilere ilişkin ve benzeri borcu olmadığına dair belgeler istenerek teslim alınır.

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ğ) İhale onay belgesi,

h) Piyasa araştırma tutanağı,”

MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber