2006 Yılında, Kurumlararası Nakil Artık İmkansız Gibi
2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanununda çok önemli bir hüküm yer almaktadır. Bu hüküm nedeniyle artık kurumlararası nakil yapmak çok zor bir hale gelmiştir. Bu durum Bütçe Kanununun 23'üncü maddesi ve bu maddede yer alan teknik terimlerin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde yorumlanması halinde anlaşılabilmektedir. Detay için başlığa tıklayın.
2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanununun 23'üncü maddesinin (a) bendinin ilk cümlesinde şu hüküm yer almaktadır
"Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri (1) ile 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde yer alan idarelerin (2), açıktan atama izni aranmaksızın boş kadrolarına (işçi kadroları hariç) yapacakları açıktan atama sayıları ile genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden (3) bu kadrolara yapacakları nakil sayıları toplamı, bu idarelerin 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa ve nakil sonucu ayrılan personel sayısının yüzde seksenini aşamaz."
Bu hükümde yer alan bazı teknik tabirler 5018 sayılı Kanunda şöyle tanımlanmıştır.
(1) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri: 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelede yer alan kurumlardır. Burada Bakanlık, Müsteşarlık, Başkanlık ve Genel Müdürlükler bulunmaktadır.
(2) Ekli (II) sayılı cetvelde yer alan kurumlar: 5018 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı cetvelede yer alan kurumlardır. Burada; YÖK, ÖSYM, Üniversiteler ve özel bütçeli idareler yer almaktadır.
(3) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri:Uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idareleri, (5018/madde 3-a)
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri: Bu Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerini, (5018/madde 3-b)
Boş kadroların yüzde 80'sine atama yapılabilecek
Önce şu hususu açıklamak gerekmektedir: 2006 yılında, 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kurumların boş kadrolarına, sadece 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa ve nakil sonucu ayrılan personel sayısının yüzde sekseni oranında atama yapabilecektir. Örnek verecek olursak; Bir kamu kurumunun boş kadroları 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa ve nakilden dolayı boşalmış ve bu sayı toplamda 1000 ise, kamu kurumları 2006 yılında sadece 800 kadroya atama yapabilecektir.
Peki boş kadrolara yapılacak atamalara neler dahildir?
İlgili madde hükmüne göre,
1- Açıktan yapılacak atamalar: Kamu kurumlarının boş kadrolarına yapılacak açıktan atamalar iki türlüdür. Ya istifa sonrası dönüş ya da ilk defa atama yolu... İstifa sonrası dönüş ile boş kadroya atanabilmek için daha önce asıl memurken istifa etmiş olmak veya çekilmiş sayılmak gerekmektedir. İlk defa atama yoluyla atamalar ise ÖSYM aracılığı ile yapılmaktadır. Burada KPSS sonuçları kullanılmaktadır.
2- Naklen atamalar: Naklen atamalar kurum içi ve kurumlar arası olmak üzere iki türlüdür. Burada bahis konusu olan kurumlar arası naklen atamadır. Buna göre, 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kurumların boş kadrolarına genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden memurların naklen atanması da yüzde 80'lik sınıra dahildir.
Tüm bunlar ne demektir?
Kamu kurumları, boş kadrolarının hepsine değil, Bütçe Kanunlarında kendilerine tahsis edilen miktarda atama yapılabilmektedir. Yukarıda yer verilen hükme göre, bu yıl sadece bir önceki yıl boşalan kadroların %80'ine atama yapılabilecektir.
Ancak problem burada başlamaktadır. Önceki yıllarda naklen atama halinde, kuruma tahsis edilen boş kadroya atama izin sayısında azalma olmamaktaydı. Örnekleyecek olursak, geçen yıl, Bayındırlık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığından naklen memur alırken, alınan bu memurdan dolayı Bayındırlık Bakanlığının boş kadroya açıktan atama izin sayısında düşme olmamaktaydı. Bu nedenle de gerek Bayındırlık Bakanlığı gerekse de diğer Bakanlıklar çok kolaylıkla kurumlararası naklen geçiş taleplerine olur verebilmekteydi.
İşte uygulamadan bu yıl vazgeçilmiştir. Yukarıda yer verdiğimiz açıklamalardan dolayı bir kişi (I) ve (II) sayılı cetveldeki bir kuruma geçtiğinde o kuruma tahsis edilmiş olan atama izin sayısında düşüş olacaktır. Düşüş olacağı içinde (I) ve (II) sayılı cetveldeki kamu kurumları naklen geçiş taleplerine çok zor onay verecektir.
Hükümet, naklen geçişleri bitirmek istiyor
Hükümet, bu düzenleme ile kurumlar arası geçişlerin yapılmamasını ve kurumlar arası personel hareketini sınırlamak istiyor. Özellikle bazı kurumların ücret farkları personeli cezbetmekteydi.Örneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve İŞKUR vb.... Bu düzenlemeyle kurumlar ancak nitelikli personel geçişlerine öncelik verebileceklerdir.