Bir korneayla iki hastaya ışık oldu

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir ameliyatla bir kornea 2 kişiyi hayata bağladı. 1.5 saat süren operasyonla korneanın üst kısmı 29 yaşındaki Melih Mertcan’a nakledilirken, aynı korneanın iç kısmı ise 70 yaşındaki Şükriye Dereli’ye takıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Mayıs 2013 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bir korneayla iki hastaya ışık oldu

Özlem Yurtçu

Türkiye'de kornea bekleyen 5 bine yakın hasta var ve bu sayı her yıl artıyor. Ancak bağışların yetersiz olması nedeniyle yılda sadece ortalama bin 500 kişiye kornea nakli yapılabiliyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi'nde, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir operasyonla 56 yaşında hayatını kaybeden bir hastadan alınan kornea tek hastaya değil, iki kişiye birden “kusursuz” görme sevincini yaşattı. Doç. Dr. Orkun Müfüoğlu tarafından gerçekleştirilen özel bir ameliyatla 29 yaşındaki Melih Mertcan ve 70 yaşındaki Şükriye Dereli, gözlerini yeni bir hayata açma şansını yakaladı. Mertcan'a donörden alınan korneanın üst kısmı nakledildi. Aynı korneanın iç kısmı ise Şükriye Dereli'ye umut oldu. Katarakt ameliyatı sonrası bir gözü hasar görmüş olan Dereli de bu sayede sorunsuz bir şekilde görmeye başladı.

Organ reddi azalıyor

Bu yöntemle vücudun korneayı reddetme oranının da azaldığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Orkun Müftüoğlu, “Bildiğimiz kadarıyla bu şekilde kornea naklini ilk kez biz yapıyoruz. Hastalarda korneanın farklı bölgeleri hastalanıyor. Bizim kulandığımız yöntemde sadece hastalıklı kısmı çıkarıp donörden aldığımız korneanın o bölgeye uygun tarafını kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber