İşsize maaş müjdesi

Haber Giriş : 10 Ocak 2006 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma şartları çalışanlar lehine değişiyor. TBMM İş-Kur Komisyonu Başkanı Abdullah Cantimur, en fazla asgari ücret kadar olan işsizlik maaşının, çalışanın maaşına göre olması gerektiğini söyledi. Yani, maaş ne kadar yüksekse, işsizlik parası da o kadar artacak

İŞSİZLİK Sigortası'nın uygulanmaya başlamasından bu yana işsiz kalanlara asgari ücret üzerinden maaş ödemesi yapılıyordu. İşsizlik fonunda 18 katrilyon lira birikti. Yani, işsize az para verilirken, prim oranları yüksek olduğu için fonda bol para bulunuyor. İşsizlik parasının düşük olduğu itirazlarının dikkate alınmasıyla yeni çalışma başladı. Yeni öneriler ortaya atıldı. Bunlar da TBMM İş-Kur Alt Komisyonu'nda görüşülüyor. Bunların arasında önemli maddeler ise herkese farklı işsizlik ödeneği verilmesi. Ayrıca, son bir yıl içinde 120 gün prim ödeyen ya da 6 ayda 90 gün prim ödeyene işsizlik ödeneği verilmesi, ödeneğin kesilmesinden 6 ay sonra da eş ve çocuklara sağlık yardımı verilmesi de diğer önemli değişiklikler arasında bulunuyor.

HERKES FARKLI ALACAK

AKP Kütahya Milletvekili ve TBMM İş-Kur KİT Alt Komisyon Başkanı Abdullah Cantimur, yeni öneri ve düzenlemeleri star'a açıkladı. Cantimur, İşsizlik Sigorta Fonu kapsamında elde edilen gelirlerin, işsizlere yapılan ödemeler ve diğer harcamalar karşısında büyük boyutlara ulaştığını, fon mevcutlarının giderek büyüdüğünü belirterek, ?Bugün itibariyle fon büyüklüğü 18 katrilyon liraya ulaşmıştır. İşsizlik sigortası primi, SSK primine esas aylık brüt kazançlarının tamamı üzeriden prim alınırken, işsiz sigortalılara yapılan işsizlik ödeneklerinde tavan olarak asgari ücret esas alınmaktadır' dedi. Cantimur, Avrupa'nın pek çok ülkesinde olduğu gibi herkese kazancına göre ödenek verilmesine uygulamasına da gidilmesi gerektiğini belirtti.

PRİM ŞARTI ESNİYOR

BU düzenlemeleri yapılırken, işsizlik maaşının da özendirilmemesine çalıştıklarını söyleyen Cantimur, ?Eşitlik ve adalet ilkesine uygun olmayan mevcut uygulama yerine işsizlik ödeneği almayı da özendirmeyecek şekilde sigortacılık tekniğine, nimet-külfet esasına uygun aktüeryal dengeler de göz önüne alınarak yasal düzenleme yapılmalıdır' dedi. Prim kriterlerinin değiştirilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Cantimur, ?İşsizlik sigortasından yararlanma şartlarından birisi, son 120 gün kesintisiz prim ödeme zorunluluğudur. Bu uygulama sigortalı aleyhine çok katı bir uygulama. İşçinin ay içinde birgün işe gelmemesi, işsizlik ödeneği hakkını düşürüyor. Son 4 ay içinde 120 gün sürekli prim ödeme yerine, son bir yıl içinde 120 gün prim ödeme veya 6 ayda 90 gün prim ödeme şeklinde işçi lehine düzenleme yapılmalı' dedi.

EŞ VE ÇOCUKLARINA DA 6 AY SÜREYLE BAKILACAK

ABDULLAH Cantimur, İşsizlik Sigortası ile ilgili önemli bir değişikliğin de sağlık hizmeti alanında yapılmasını önerdiklerini söyledi. Cantimur, ?SSK'ya tabiyken işini bırakan sigortalının eş, çocuk, ana ve babalarına, işi bıraktıktan sonra 6 ay sağlık yardımı yapılıyor. İşten ayrılıp, işsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişilere prim ödeme gün sayısına göre 8 veya 10 ay işsizlik ödeneği ödenmekte ve bu süre içinde SSK'ya hastalık ve analık sigortası ödenmekte. Sigortalıya ödenen ödeneğin kesilmesinden sonra 6 ay daha bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babaya sağlık yardımı yapılmalı' dedi. Cantimur, bu konuda yasal düzenlemeye de ihtiyaç olduğunu söyledi. Cantimur, İş-Kur'un Ankara'da Genel Müdürlük binası olarak kullandığı 7 binası olduğunu da belirterek, ?Genel Müdürlük çalışanlarının 7 ayrı binada hizmet vermeleri, etkin ve verimli olmamasına, maliyet artmasına, koordinasyon bozukluğuna sebep oluyor. Genel Müdürlük birimlerinin tek bir binada olması kurumun başarısını sağlayacak. Özelleştirme kapsamındaki kurumların binalarından yararlanmak mümkündür' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber