Van'ın ilk kitap fuarı açıldı

VAN'da ilk kez kitap fuarı açıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 25 Mayıs 2013 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Van'ın ilk kitap fuarı açıldı

Fuarın açılışında konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Türkiye'de öğrencilere okutulan kitaplarda resmi ideoloji dayatıldığını belirterek, "Kürt, Arap, Çerkez olan çocukları okulun önüne diziyor ve o kitabı okutuyoruz. 'Türküm' diyorlar. Ama Türk değiller. 'Doğruyum' diyorlar. Ama Türk olmadıkları halde 'Türküm' dedikleri için doğruyu da söylemiyorlar. Doğru söylemeyen çalışkan da olmaz. Ülkemizde hala çocuklar Türk varlığına armağan ediliyorsa biz bu kitapları istemiyoruz" dedi.

Van Valiliği, Van Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizesiyle Van'ın ilk kitap fauarı açıldı. VATSO binası önünde 70 yayın evinin stand açtığı kitap fuarına Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu'nun yaptığı açılış konuşması ardından kürsüye Van Belediye Başkanı Bekir Kaya çıktı.

Kitap, şiirlerin yasaklandığı bir coğrafyada yaşadıklarını belirten Başkan Kaya, önemli bir süreçten geçildiğini söyledi. Başkan Kaya, şöyle konuştu:

"Kitapların yasaklandığı, yazar şair ve söz söyleyenlerin, romancıların sürgün yaşadığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Sadece kitap yazdığı için kendi ülkesinde ölme hakkı bile tanınmadı insanlara. Biz kitapla barışıyoruz. Ama toplumsal barışa da bir şans tanımamız lazım. Kitapla barışın, toplumsal barışa vesile olmasını sağlamamız için hepimizin dil ve tarzına dikkat etmesi gerekiyor. Halen bu kentte Kürtler'in kimlik talebini bela olarak dile getiren yöneticiler var. Biz bir yandan barış, hoşgörü, kardeşlik, sevgiden bahsediyoruz. Ama bir yandan da bir halkın ana dil talebini ülkenin başına bela olarak nitelendiriyoruz."

"KİTAP OKUYANLAR CEZAEVİNDE"

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, okullardaki kitapların ilk sayfalarındaki andlarla resmi ideoloji dayatıldığını öne sürdü. Birçok insanın kitap okuduğu için cezaevlerinde olduğuna dikkat çeken Milletvekili Üçer, şöyle devam etti:

"Bu ülkede hala kitapların ilk sayfasında 'Türküm, doğruyum, çalışkanım, varlığım Türk varlığına armağan olsun' söylemleriyle resmi ideoloji dayatılıyor. Kürt, Arap, Çerkez olan çocukları okulun önüne diziyoruz. Ve o kitabı okutuyoruz. 'Türküm' diyorlar. Ama Türk değiller. 'Doğruyum' diyorlar. Ama Türk olmadıkları halde 'Türküm' dedikleri için doğruyu da söylemiyorlar. Doğru söylemeyen, çalışkan da olmaz. Bütün dünyada çocuklara armağan verilirken, ülkemizde hala çocuklar Türk varlığına armağan ediliyorsa, biz bunun içeriği olan kitapları istemiyoruz. Biz çocuklarımıza armağan vermek istiyoruz. Ülkemizde sadece kitap okudukları için cezaevinde olan insanlar var. Umuyoruz ki ülkemizde kitaba, kitabın içerdiği düşüncelere, hayallere, manevi değerlere öylesi saygın bir ortam oluşur ki artık bu ülkede kitap yazdığı için kimse tutuklanıp işkencelere maruz kalmaz. Okumak huzuru getirecekse esastır."

Van Valisi Münir Karaloğlu ise kitap okuma alışkanlığının az olduğunu belirterek, 'İslam'ın ilk emri; 'oku'dur. Bunu söylemenin bir mahsuru yok. Bunu söyledik diye İslamın diğer emirlerini es geçiyoruz görmezden geliyoruz anlamına gelmez. Ama bugün kitap fuarını açıyoruz. Bizim kültürümüzde dinimizde okumak önemlidir. Ama maalesef çok okumuyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber