7 bin 500 ortopedi ve travmatoloji uzmanı İstanbul'da buluştu

Avrupa Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji Birlikleri Federasyonu (EFORT) tarafından bu yıl İstanbul'da 14'üncüsü düzenlenen kongreye dünyanın çeşitli ülkelerinden 7 bin 500 ortopedi ve travmatoloji uzmanı katılıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2013 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
7 bin 500 ortopedi ve travmatoloji uzmanı İstanbul'da buluştu

5-8 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek kongre muskuloskeletal (kas-iskelet) sistemine ilişkin sakatlanma ve hastalıkların tedavisi ve bunların önlenmesi konusunda bilimsel bilgi ve tecrübelerinin ortaya konularak bu alanda yeni gelişmelere kapı açmayı amaçlıyor.

TAM KALÇA İMPLANTASYONLARI

Kongre gündemindeki en önemli konuların başında tam kalça implantasyonları yer alıyor. Tam kalça implatasyoları, tüm yaşlardaki kadın ve erkeklerde fiziksel aktivite seyivesinde ciddi ve uzun ömürlü bir iyileşme sağlıyor.

Ayrıca özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlılar arasında ciddi sonuçlara yol açan eklem kireçlenmesi de tartışılacak diğer önemli konular arasında bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya genelinde erkeklerin yüzde 9.6'sı, kadınların ise yüzde 18'si eklem kireçlenmesi yaşıyor.

YÜKSEK ENFEKSİYON RİSKİ

Kongrenin önemli gündem maddelerinden biri de günlük uygulamalarda sık sık karşılaşılan bir mesele olan enfeksiyon riski. Ortopedik ameliyatların ardından yaşanabilecek enfeksiyonlar, hem çeşitli hastalıklara, hem de bakım masraflarının katlanmasına neden olabiliyor.

Kongrede konuşan İsviçre'nin Lozan şehrindeki, Canton of Vaud Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Olivier Borens, "Her bir cerrahi operasyon öncesinde kendimize, bu riski nasıl en aza indirgeyebiliriz diye sormalıyız. Temel kural şudur: Enfeksiyonu önlemek için ayrılacak bir dakika, enfeksiyonun tedavisi için harcanacak bir saatin önüne geçer. Bu konuda artan bir bilinç var ama herkesin bunu akılda tutması gerekiyor" dedi.

Kemik implantasyonlarının sayısı, ortalama yaşam süresinin uzaması ve demografik değişiklerden dolayı Avrupa'da sürekli artış gösteriyor. Tüm kalça ve omuz implantlarının yüzde 2'sinde enfeksiyon vakası yaşanıyor. Bu oran yapay diz operasyonlarında yüzde 3, ayak bileği operasyonlarında yüzde 4, dirseklere yönelik müdahelelerde ise yüzde 10'u geçiyor.

Dr. Borens, enfeksiyonların hastalarda ciddi rahatsızlıklara yol açtığını, iyileşme süresini uzatarak kronik iltihaplanmalara yol açabildiğini ifade etti.

Tüm bunların sağlık harcamalarına yönelik bütçenin kabarmasına neden olduğunu söyleyen Dr. Borens, bu yüzden ameliyatlar sonrasında çıkan maliyetin, bazı hallerde ameliyatın 10 katından daha fazla olduğunu söyledi. Dr. Borens, ayrıca hastanın çalışmaması nedeniyle yaşanan iş kayıplarının da ayrı bir zarara yol açtığını dile getirdi.

KEMİK TÜMÖRLERİNDE PROTEZ

İstanbul'daki kongrenin bir diğer önemli konusu da kemik tümörlerinde protez uygulaması. Kemik kanserlerinde genelde tümörlü parçanın ortadan kaldırılması, kişinin ampute edilmesiyle sonuçlanıyor. Bugün hastalıklı kol ve bacaklar, implante edilebilir protezler sayesinde genelde kurtarılabiliyor.

Kongrede konuşan Viyana Tıp Üniversitesi'nden Prof. Dr. Reinhard Windhager, özellikle dize yakın bölgedeki tümörlerden kaynaklanan amputasyonların 30 yıl öncesine göre yüzde 10'ların altına çekildiğini söyledi.

Ortopedi ve travmatoloji sahasında son gelişme ve yeniliklerin anlatıldığı kongre, Avrupa'nın bu alandaki en önemli bilimsel etkinliği olarak biliniyor.

Şu ana kadar kongrelerinde 600 bilimsel makalenin sunumunun yapıldığı EFORT, Avrupa'daki ulusal ortopedi derneklerinin çatı kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.

1991'de İtalya, Marentino'da kurulan EFORT'un bugün 43 ülkede üyeleri bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber