Frekans ihalesine mahkemeden durdurma

TVNET'in itirazı sonuç verdi, Ankara 12. Bölge İdare Mahkemesi RTÜK'ün 17 Nisan'da gerçekleştirdiği frekans ihalesinin yürütmesini durdurdu. Mahkeme, ihalede eşit muamele ve rekabet koşullarının tam olarak sağlanamadığına hükmetti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 08:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Frekans ihalesine mahkemeden durdurma

AYFER MALLI

Ankara 12. İdare Mahkemesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 17 Nisan'da gerçekleştirdiği frekans ihalesine kırmızı kart gösterdi. Standart çözünürlüklü tematik türde ulusal yayın yaptığı halde hatalı başvuru nedeniyle standart çözünürlüklü genel türde ulusal televizyon yayın ihalesine katılmak zorunda kalan TVNET'in RTÜK'e açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

ŞAİBELİ İHALE

İhalede haksız rekabet şartları oluşturulduğu gerekçesiyle yapılan başvuruyu değerlendiren Ankara 12. Bölge İdare Mahkemesi, tematik kanal ihalesinin yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararında ihalede eşit muamele ve rekabet koşullarının tam olarak sağlanmadığı belirtilerek, 'Hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği sonucuna varılan dava konusu işlemin, 2577 Sayılın Kanun'un (RTÜK Kanunu) 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına' karar verildiği bildirildi.

Ulusal Karasal Yayın İhalesi'ni geçtiğimiz aylarda yapan RTÜK'ün şartları yerine getiremeyen ve son başvuru süresini de geçirmiş bazı kanallara tolerans tanıdığı ortaya çıkmıştı. 4 kanalın başvuru tarihinden sonra ödenmiş sermaye artırımına izin veren RTÜK, tüm evraklarını eksiksiz olarak yapan TVNET, 'Genel' kategorisinde yaptığı başvuruyu 'Tematik' olarak değiştirmesine izin verilmemesi üzerine şaibeli ihaleyle ilgili 'yürütmeyi durdurma' davası açmıştı. Standart çözünürlüklü tematik türde ulusal yayın yaptığı halde hatalı başvuru nedeniyle standart çözünürlüklü genel türde ulusal televizyon yayın ihalesine katılmak zorunda kalan TVNET'in mahkeme kararıyla haklılığı da ortaya çıktı.

EVRAKLAR TAMDI

Tüm evraklarını eksiksiz olarak hazırlayn TVNET, RTÜK'e, 4 Şubat 2013'te başvurark, Genel Yayın Lisansı başvurusunun Tematik Yayın Lisansı olarak değiştirilmesini talep etti. Ancak RTÜK 21 Mart'taki cevabında bu talebi reddetti.

FARKLI MUAMELE

İptal talebinin en önemli gerekçesi ihaleye katılan televizyon kuruluşlarına başvuru sürecinde rekabet koşullarını bozacak şekilde farklı muamele yapıldığının ortaya çıkması oldu. Ülke TV'nin de aralarında olduğu bazı TV kuruluşları ödenmiş sermaye şartını yerine getiremedikleri için 'Ulusal' yerine 'Bölgesel' kategoride başvuru yapmak zorunda kaldı. Ancak ulusal yayın ihalelerine katılan 4 kanalın ödenmiş sermaye artırımını 16 Ocak 2013 tarihinden sonra yaptığı ortaya çıktı. Ülke TV bu haklardan yararlanamazken, 4 kanaldan 1'i HD Genel, 1'i Bölgesel, 2 tanesi ise 'SD Genel' kategorisindeki ihalelere kabul edildi. RTÜK, ayrıca tüm evraklarını eksiksiz olarak ileten TVNET'in 'Genel' kategorisinde yaptığı başvuruyu 'Tematik' olarak değiştirmesine ise izin vermemişti.

Fiyat uçurumu tartışma çıkarmıştı

RTÜK ihalesinde oluşan fiyat uçurumları tartışmalara yol açmıştı. HD ve ulusal standart çözünürlüklü ihaleler 25 milyon TL ile 50 milyon TL bedel karşılığı sonuçlanmıştı. HD tematik ihalesinde de üç kanal 39 milyon TL karşılığı ihale hakkı kazanmış, ancak 'standart çözünürlüklü tematik yayın' ihalesinde rekabet oluşmamış ve ihale taban fiyattan sonuçlanmıştı. 11 lisans sadece 1'er milyon TL'den dağıtılmış, bu durumda ise ulusal frekans bölgesel frekanstan daha düşük fiyata verilmişti. Çünkü Marmara Bölgesi için gerçekleştirilen frekans ihalesinde en yüksek teklif ise 2,7 milyon TL olarak gerçekleşmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber