Şefler örgütleniyor?
Özellikle 666 sayılı KHK ile kamuda çalışanlarının ücretlerine yapılan iyileştirmelerde şeflerin unutulmuş olması ve Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinde ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda şube müdürlüğü gibi orta kademe yöneticiliklerine atanmada unvansal sınırlamaların kaldırılıyor olması ve mülakat veya tartışmalara neden olabilecek farklı yöntemlerin getiriliyor olması gibi bir takım sebeplerden dolayı kamuda çalışan şeflerin sorunları ortak hale gelmiştir. Kamu şeflerinin özlük sorunları kadar mesleki itibar kayıpları da her geçen gün artarak sürmektedir. Mevcut iş kollarındaki sendikaların, önceliklerinin farklılık teşkil etmesi veya yeterince sahiplenilmemesi, bütün bu sorunların çözümü noktasında şeflerin örgütlü bir yapı altında bir birlikteliğe sevk etmiştir. Örgütlü bir toplumun gerekliliğine inanan şefler, seslerini yasal zeminlerde duyurmak için önce facebook'ta “Tüm Kamu Şefleri” adlı grup kurarak bir araya gelmişler, 15 Haziran 2013 Cumartesi günü ise Ankara da bir toplantı yaparak Tüm Kamu Şefleri Derneğini kurmak için ilk adımı atacaklarını beyan etmişlerdir.
ŞEFLER KİMLERDİR? Kanun, yönetmelik, yönerge, genelge ve tüzüklerin birimlerince yetkisi dahilinde en doğru şekilde uygulayan, Kurum iş ve işleyişleriyle ilgili sorunlarını yasal mevzuatlar çerçevesinde çözüp, sonuçlandıran; yeri geldiğinde memur'un işini bizzat yapan, gerek kendisine bağlı memurlara analık-babalık yapan, gerekse vatandaş odaklı hizmet anlayışı gereği inisiyatif almaktan kaçmayan ideal memur anlayışıyla mesai gözetmeden çalışan yönetici grubundaki çalışanlardır. Şefler; mağduriyetlerini kurumsal hizmetin verilmesi noktasında bir engel olarak görmeden olabildiğince verimli olma gayreti içerisinde olan, kendisini her geçen gün yenileyen ve yenilemek zorunda hissederek görevlerini sürdüren çalışanlardır. Şefler; kurum işleyişinde, sofra hazırlayıcı konumunda olup yemeği pişirip, ilgililere sadece yemeği tatma işini bırakan kurumların temel taşları ve misyonlarının gerçek takipçisi konumundadırlar. Şefler kurumların işleyişinde en fazla deneyime ve hafızaya sahip olan, kurumsal misyon ve vizyonun tamamlanması noktasında da ayrıca emeği ve çabası olan “yönetici” çalışanlardır.
Gerek 352 Sayılı, gerekse 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle kamuda çalışan devlet memurlarının mali hakları ve ek ödeme oranları düzenlenmiş; bu kararnamelerle eşit, işe eşit ücret kapsamında kamuda aynı işi yapan çalışanların maaş farklılıkları giderilmek istenmiş ise de, şefler bu düzenlemenin mağdurları içerisinde yer almışlardır. Eşit işe eşit ücret politikasıyla yapılan düzenlemeler sonucu 2006 yılından bu tarafa Kamuda maaşları sürekli eriyen tek kamu çalışanı şefler olmuş, maiyeti altındaki memurla maaşları eşitlenmiş, aynı yönetim grubundaki şube müdürleriyle ise arasındaki maaş farkı ise 1200 TL'yi geçmiştir. 666 Sayılı KHK şefler adına, bazı kurumlardaki istisnaları bozmamış, Adalet Bakanlığı şeflerin özel hizmet tazminatı 772 TL iken Milli Eğitim ve diğer bazı kurum ve kuruluşlarda görev yapan şeflerin Özel Hizmet Tazminatı 421 TL de kalmıştır. Üstelik şefler, 6111 S.K.H.K. ile belediyelerde çalışırken istihdam fazlası olarak kamu kurum ve kuruluşlarına İşçi Statüsünde atanan ve kurumların temizlik ve güvenlik gibi destek hizmetlerini yürüten İşçilerden bile daha düşük maaş alır duruma gelmiş, kamudaki hiyerarşik durumu ve mesleki itibarları ortadan kaldırılmıştır.
Son olarak da Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan ve kamu kurum ve kuruluşlarına taslak olarak gönderilen Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğinde Şube Müdürlüğü ve orta kademe yöneticiliğine geçişlerde unvansal ve süre sınırlamalarının kaldırılarak (şef v.b. unvanlarda bulunma şartı kaldırılmaktadır) mülakat getiriliyor olması, kamuda çalışan ve kariyer beklentisi içerisinde olan şefleri kaygılandırmış ve görevde yükselme ümitlerini yitirmelerine neden olmuştur. Ayrıca; 657 sayılı DMK yapılmak istenen ve meclise sevk edilen kanun taslağında, orta kademe yöneticiliklere atanmada, kurum iş ve işlemlerinde uzmanlaşmış İnsan kaynaklarına öncelik tanınmadan, herhangi bir kurum veya kuruluşta 5 yıl sigortalı olarak çalışmış ve sadece öğrenim durumu itibariyle de 4 yıllık bir fakülteden mezun olmuş olan memur veya sigortalı çalışanla eşdeğer tutulması kamuda kariyer beklentisi içerisinde olan şefleri ziyadesiyle üzmüş ve kırmıştır.
ŞEFLER NE İSTİYOR ? Şefler, ücretlerinin; kamuda görev yapan diğer yöneticilerin ve memurların ücretlerine göre günümüz şartlarıyla hakkaniyet çerçevesinde yeniden güncellenmesini, unutulan ve kaybolan mesleki itibar ve saygınlıklarının yeniden tahsis edilmesini istiyorlar. Birimlerinde uzmanlaşan kamu yararını düşünmekten başka refleksi ve kulisi olmayan şefler; kariyer anlamında önüne konulan engellerin kaldırılmasını istiyorlar.
15 Haziran'da yapılacak toplantı ile “Tüm Kamu Şefleri Derneği”nin kuruluş süreci başlayacak olup, amaç; Kamu'nun iskeleti konumundaki şeflere, mesleki bilgi birikimi ve tecrübelerine yaraşır adil bir ücret sistemi ile gelişmiş liyakata ve fırsat eşitliğine dayalı bir görevde yükselme sisteminin getirilmesini sağlamaktır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur,
TÜM KAMU ŞEFLERİ PLATFORMU