973 Sözleşmeli, Kadroya Geçiriliyor
Kamuda çok çeşitli statülerde istihdam imkanı bulunmaktadır. Sözleşmeli statü bile birden fazladır. Bakanlar Kurulu, kadro karşılıksız sözleşmeli olarak çalışanlarla ilgili önemli bir tasarıyı TBMM'ye sevk etmiştir. Tasarıya göre, 10 kamu kurumunda, kurumların özel mevzuatına göre, 1/10/2005 tarihi itibarıyla kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli olarak çalışanlar (972 kişi) memur kadrolarına atanacaktır. Detay için başlığa tıklayınız.
Not: Aşağıdaki Kanun tasarısı, TBMM sevk edilmiş olup, Genel Kurulda kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
BAKANLAR KURULUNCA TBMM'YE SEVK EDİLEN TASARI AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR
GENEL KADRO VE USULÜ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEYE BİR MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN TASARISI
Madde 1- 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Geçici Madde 10- Ekli listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek, ilgili kurumların bu Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerdeki bölümlerine eklenmiştir.
Ekli listelerde yer alan kamu kurumlarında kendi özel mevzuatına göre 1/10/2005 tarihi itibarıyla kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli olarak çalışanlar, bu Kanunla ihdas edilen kadrolara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun atama ve adaylığa ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kurumlarınca yapılacak sınavda başarılı olmaları şartıyla atanırlar.
Yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken hazırlanır ve Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulur.
İhdas edilen kadroların sınıf, unvan ve dereceleri; bu madde kapsamındaki kadrolara ataması yapılacak sözleşmeli personelin eğitim durumları, hizmet süreleri ve yaptıkları görevin niteliği dikkate alınarak, bu Kanunla kadro tahsis edilen kurumlar ile Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının katılımıyla oluşacak komisyon tarafından belirlenir ve bu Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde değiştirilir. Bu Kanunla ihdas edilen kadrolara yukarıda belirtilen atamalardan başka hiçbir atama yapılmaz.
Bu madde hükümlerinden faydalanmak istemeyenler mevcut sözleşme hükümlerine
göre çalışmaya devam eder. Bu Kanunla kadroya geçirilen sözleşmeli personelin
pozisyonları, hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır."
Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Madde ile;
Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış
Ticaret Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih
Yüksek Kurumu Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sosyal Sigortalar
Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Toplu Konut
İdaresi Başkanlığında, teşkilat kanunlarında yer alan özel hükümlere göre kadro
karşılığı olmaksızın sözleşmeli olarak çalışan personelin kadroya geçirilebilmesi
için kadro ihdası,
- Mezkur kurumlarda 1/10/2005 tarihi itibarıyla sözleşmeli olarak çalışan personelin, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nca müştereken hazırlanıp Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan usul ve esaslara göre yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde, 657 sayılı Kanunun atama ve adaylığa ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın atanması,
- İhdas edilen kadroların sınıf, unvan ve derecelerinin; ataması yapılacak sözleşmeli personelin eğitim durumları, hizmet süreleri ve yaptıkları görevin niteliği dikkate alınarak, bu Kanunla kadro tahsis edilen kurumlar ile Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının katılımıyla oluşacak komisyon tarafından belirlenmesi,
- İhdas edilen ve sınıf, unvan ve dereceleri değiştirilen bu kadroların yukarıda yapılan atamalardan başka bir amaçla kullanılmaması,
- Anılan kurumlarda sözleşmeli olarak çalışıp da bu madde hükmünden yararlanmak istemeyen sözleşmeli personelin, sözleşmeleri hükümlerine göre çalışmaya devam etmeleri,
- Bu madde hükmünden yararlanıp kadroya geçen sözleşmeli personelin pozisyonlarının hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılması,
öngörülmektedir.
Madde 2- Yürürlük maddesidir.
Madde 3- Yürütme maddesidir.
Başbakanlık: 456
Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı: 3
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı: 178
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı: 60
Hazine Müsteşarlığı: 82
Dış Ticaret Müsteşarlığı: 68
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı: 20
Savunma Sanayii Müsteşarlığı: 83
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı: 5
Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı: 18
GENEL GEREKÇE
Türk personel sistemi içerisinde kamu kurum ve kuruluşları gerektiğinde sözleşmeli olarak personel çalıştırabilmektedir. Bu kurumlardan Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı da teşkilat kanunlarında yer alan özel hükümlere göre kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli personel çalıştırabilmektedir.
Yukarıda belirtilen kurumlarda işlerin kadrolu personel eliyle yürütülebilmesi için, bu kurumlarda kadro karşılığı olmaksızın sözleşmeli olarak çalışan personelin kadroya geçirilmesini teminen bu Tasarı hazırlanmıştır.