Hekimler acil servisteki ölüm kalım savaşını film yaptı/ Video

Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde görevli hekimlerin, acil branşını seçmek isteyen hekim adayları için çektiği ve acildeki ölüm kalım savaşını anlatan kısa film Türkiye birincisi oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2013 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Acil Tıp Anabilim Dalı üyeleri, Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından düzenlenen 9. Ulusal Acil Tıp Kongresi'nde Türkiye'deki tüm acil servislerin katılımıyla yapılan 'Acil Servislerin Tanıtımı' konulu kısa film yarışmasına katıldı.

ADÜ Acil Tıp Anabilim Dalı'nda görevli Dr. Fatih Türkmen ve Farmakoloji Anabilim Dalında görevli Dr. Necip Girit'in birlikte yürüttüğü proje kapsamında ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ndeki doktorların çalışma koşulları ve karşılaştıkları sıkıntılara yer verildi. Acil servisteki ölümle kalım arasındaki ince çizginin ön plana çıkarıldığı kısa filmde, özellikle acil branşını seçmek isteyen hekim adaylarına karşılaşacakları koşulların anlatılması hedeflendi.

"AĞIR BEDELİ ÖDEMEYE HAZIRSAN, BUYUR GEL"

Acil servis branşını seçmek isteyen bir adayın ADÜ Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mücahit Avcil ile görüşmeye gelmesi ve kendisine acil servisin tanıtılmasını konu alan filmde, acili seçmek isteyen adaylara Avcil tarafından "Acil Asistanlığı ve Acil Uzmanlığı eğitimi uzun ve yorucu bir süreçtir. Burası tabiri caizse demirden leblebidir. Her zaman hastalara çözüm bulamayız. Orta çok streslidir. Kısa zamanda doğru tanı kaymak zoruncasın. Burada seni bekleyen şeyler yüksek stres, yorgunluk, uzun çalışma saatleridir. Karşılığını çok az alabilirsin. Aldığımız şey hastaları kurtarmanın mutluluğu ve hastaya yardımcı olmanın verdiği huzurdur. Bu ağır bedel karşısında bu ödül sana yeterse buyur gel. İyi düşün ve doğru karar ver. Çünkü bundan sonraki 30 yıl bu mesleği yapacaksın" telkininde bulunuldu.

ATUDER 9. Ulusal Acil Tıp Kongresi Acil Servislerin Tanıtımı' konulu kısa film yarışmasında yapılan değerlendirme sonucu birincilik ödülüne kayık görülen ADÜ çalışması, ATUDER'in http://www.atuder.org.tr isimli resmi web sitesinde yayınlanmaya başladı. Çekimleri 3 gün süren ve birkaç günde kurgusu yapılan 4 dakika 15 saniyelik kısa filmin elde ettiği başarı Aydın ve ADÜ'de büyük bir sevince neden oldu.

Türkiye genelindeki acil servislerde geçtiğimiz yıl 90 milyon hasta bakıldığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Mücahit Avcil, acil servislerin çok ağır bir yükün altında olduğunu söyledi. Hayatla ölüm arasındaki çizginin acil servislerle gerçekleştiğini belirten Avcil, "Acil servislerin kendine haz olarak hızlı hareket etmemiz gerektiğinden dolayı bir stresi var. Bu stres doktorları çok yoran ve yıpratan bir şey ama tüm bunlara rağmen acil servislerde hasta bakım kalitesine çok önem veriliyor. Acil servis branşıyla ilgili olarak yapılan ulusal ve uluslar arası kongrelerde acil servisleri tanıtmak ve acildeki sosyal yaşamı canlandırmak için yarışmalar yapılıyor. Bizde geçen ay gerçekleşen Ulusal ATUDER Kongresi'nde kısa film yarışmasına katıldık. Bu filmde acili ve acildeki doktorların çektiği sıkıntıları bir miktarda olsa anlatmaya çalıştık. Çalışmamız jüri üyeleri tarafından çok beğenildi ve birincilik ödülü aldık. Mutlu olduk, bizim için çok güzel bir şey. Bu filmle acilimizi tanıtmak bize ayrı bir huzur ve gurur verdi" dedi.

"ACİLİ SEÇMEK İSTEYENLERE SIKINTI VE ALACAKLARI HAZZI AKTARMAK İSTEDİK"

Acil Asistanlığı'nın 1993 yılından bu yana Türkiye'de olan bir branş olduğunun altını çizen Avcil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Acil kendisine has bir branş. Normalde acilin kendi alanında uzmanlaşması gerekiyor. Çünkü birçok kısa zaman içerisinde ölümcül bir hastalık olmadığını ispatlayıp o hastayı güvenle evine göndermemiz gerekiyor. Buda tıbbi olarak çok zor bir süreç. Aydın zamanda acilin çalışma şartları çok kaotik ve çok hareketli. Acil asistanlarına da bu kısa filmle bir takım bilgiler vermek istedik. Acil Asistanı bu bölümü tercih ederken burada çok büyük bir mesleki hazzın olduğunu ama bunun karşılığında çok yorulacağını, kendinden çok şey vereceğini ve çok cefalı bir uzmanlık süreci geçireceğini bilmesini istedik. Bu ölüm kalım arasındaki çizgide yardımcı olmak ve hastaların ızdırabını dindirebilmek bizim için çok büyük mutluluk. Bu hazzı da yaşayacaklarını ve bunun da çok az branşta bizimkisi kadar yoğun yaşandığını aktarmak istedik."

ÇEKİMLER 3 GÜN SÜRDÜ

Kongrenin internet sayfasında kısa film yarışmasıyla ilgili ilanı görünce sembolik olarak katılmaya kara verdiklerini ifade eden Dr. Fatih Türkmen de, "3-4 gün boyunca acil servisin çeşitli bölümlerinde çekimlerimiz oldu. Bir acil asistanının, acil servis sorumlu hocasıyla acil servise başlangıç sürecini tartışmasından yola çıkarak acil servisimizi sembolik olarak tanıttık. Burada hem acilimizi hem de üniversitemizi tanıttık. Belki bir sembol ama tüm acil servis doktorları, asistanları ve tüm çalışanlarının yaşadıkları sıkıntıların bu şekilde aktarılması da bize mutluluk verdi. Birkaç gün süren kurgunun ardından kongreye müracaatımızı yaptık. Bize birincilik ödülünü layık görenlere teşekkür ediyoruz. ATUDER'in böyle soysal projelerinin olması da bizi ayrıca mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

ATUDER'in kısa film yarışmasında birincilik elde eden ADÜ Acil Servis ekibini tebrik eden ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Mustafa Oğurlu ise, şunları söyledi: "Gerçekten en zorlu tedavi hizmetlerinin yapıldığı yerlerden birisi olan acil serviste çalışmak ekstra bir gayret ve çaba istiyor. Bu arkadaşlarımız hem tıbbi çalışmalarında gösterdikleri performanslar hem de böyle sosyal ve kendi durumlarını anlatan film yarışmalarına girmeleri ve de başarılı olmaları bizleri de çok gururlandırdı. Tüm ekibi başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Hastalarımızın acil servisimize ihtiyaçları olursa bu ekiple birlikte çok kaliteli ve etkin bir şekilde tedavi hizmeti vermeyi sürdüreceğimiz konusunda bize güvenmelerini istiyoruz. Çalışmada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber