Yıldırım: Siber güvenlik eşittir milli güvenliktir

Siber saldırı aynen ülkemize yapılan saldırı gibi bir şeydir. O yüzden siber güvenlik eşittir milli güvenliktir diyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2013 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber saldırılarla ilgili, “Siber saldırı aynen ülkemize yapılan saldırı gibi bir şeydir. O yüzden siber güvenlik eşittir milli güvenliktir diyoruz” dedi.

Bakan Yıldırım, Türk Telekom Amasya Çağrı Merkezi'nin açılışının ardından gazetecilerin, siber saldırılara ilişkin sorularını yanıtladı.

Siber saldırıların amacının ülkenin bilişim alt yapısını işlemez hale getirmek olduğunu ifade eden Yıldırım, “Vatandaşların ve kurumların bilgilerine ulaşarak, onu deşifre etmek, çok gizli nitelikteki bilgileri aşikar hale getirerek, ülkeyi ve insanları zor durumda bırakmaktır. Bir anlamda siber saldırı aynen ülkemize yapılan saldırı gibi bir şeydir. O yüzden siber güvenlik, eşittir milli güvenliktir diyoruz” diye konuştu.

Geçen yıl Kasım ayında Milli Güvenlik Kurulu'na siber saldırılarla ilgili bir sunum yapıldığını ve daha sonra da Siber Güvenlik Kurulu oluşturulduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın başkanlığını yürüttüğü kurulda tüm bakanlıkların müsteşarları yer alıyor. Belirli aralıklarla düzenli olarak toplanıyoruz. Siber güvenlikle ilgili stratejik eylem planı hazırlandı ve bununla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı. Siber saldırılara karşı, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) oluşturuldu. Ayrıca her kurumda Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) diye adlandırılan ayrı merkezler oluşturularak, 7 gün 24 saat yurt içinden ve yurt dışından gelecek tehditleri durdurarak, alt yapımızın ve vatandaşlarımızın zarar görmesinin önüne geçilecek.”

“Bir insanın tüm etkinliklerini yok etmenin tek yolu, beynine saldırmaktır. Başka uzuvlarına saldırırsanız, onu deviremezseniz” diye konuşan Bakan Yıldırım, siber saldırıların amacının, devletin beyni niteliğindeki, finans, eğitim, sağlık, güvenlik ve ulaşımla ilgili alt yapılara saldırarak, devletin görevini yapamaz hale getirmek olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 15 milyondan fazla insanın e-devlet sistemini kullandığına dikkati çeken Yıldırım, “Buralara gelen tehditler bertaraf edilmezse büyük bir risktir. Siber güvenlik kurulunun kuruluş amacı budur” dedi.

İnternetin Türkiye'de çok geliştiğini ve son 10 yılda yapılan çalışmalarla internet kullanımı açısından Afrika seviyesinden Avrupa'nın en gelişmiş 5 ülkesi arasına girdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“İnterneti çok fazla kullanıyoruz. Sosyal paylaşım sitelerini kullanıyoruz, arama motorlarını kullanıyoruz, araştırma yapıyoruz. İnternetten yaptığımız ticaret 40 milyara ulaştı. Avrupa'da akıllı telefonlarla en fazla konuşan ve işlem yapan ülke Türkiye'dir. 60 milyona yakın insanımız artık bilgi toplumunun birer ferdi. Eskiden anne, baba ve çocuklar küçük aileydi. Şimdi ise küçük aile anne, baba, çocuklar ve internet oldu. Bu hale geldik. Tüm bunlar olunca tabi tehditler de arttı. O tehditlere karşı tedbir almak ülkeyi yöneten bizlerin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Biz de onu yapıyoruz.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber