'Çocuk istismarı' paketi tamamlandı

Aile Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı 'çocuk istismarı' paketini tamamladı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzenlemeye göre, yargılamada cinsel saldırıya uğrayan mağdur çocuğun 'rızası' ve 'para karşılığı' gibi nedenlere bakılmayacak. Adli Tıp'tan istenen 'ruh sağlığı raporu' tarih olacak. Çocuğun yaşı küçüldükçe, sanığa verilecek ceza artacak. Suçlu devlet görevlisi ise ceza 3 kata kadar arttırılacak.

N.Ç. olayıyla gündemin ilk sıralarına tırmanan, yakın zamanda Gölcük, Zonguldak'ta yaşanan olaylar ve son olarak da Bingöl'de 16 yaşındaki lise öğrencisi E.A.'ya cinsel istismarla suçlanan 4 uzman çavuşun serbest bırakılmasıyla yaşanan skandal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı çocuk istismarı paketini gündeme getirdi. Bakanlar Kurulu'na sevk edilmesi beklenen reform niteliğindeki paketle çocuk istismarına ağır cezalar getirildi.

ADLİ TIP'A SORULMAYACAK

Pakette hem ihmali, istismarı önleyecek TCK'daki değişiklikler bağlamında cezaların çok daha artırılacağı düzenlemeler, hem de bu davaların uzamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yer alıyor. Toplu taciz, tecavüz olaylarında 'çocuğun ruh sağlığı bozulmuş mudur, bozulmamış mıdır' diye Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istenmesi tarih olacak.Mağdur çocuğun ruh sağlığının bozulduğu yönünde kanaat üzeridenden yargılama yapılacak. Ceza da ruh sağlığının bozulduğu değerlendirmesine göre verilecek.

MEMURA EKSTRA CEZA

Tasarıyla TCK'nın 103 ve 104. maddeleri ile ilgili düzenlemeler de yapılacak. Bingöl'deki olayda olduğu gibi kamu görevlilerinde ceza normal vatandaşın cezasının üç katı artacak şekilde yapılacak. Çocuğa istismar ve ihmalde bulunan kişi eğer kamudan biriyse esas çözüm makamında olan, görevi bunu önlemek olan bir birimin başı bir de bu suçu işlediyse bu cezanın üç kat artırıldığı çok daha kesin bir cezai yaptırıma dönüştürüldüğü bir altyapı hazırlanıyor.

'Rıza şartı' cezada indirim nedeni olmayacak

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldıktan sonra Meclis'e sunulacak yeni düzenlemeye göre, cinsel istismar davalarında tartışmalara neden olan 15 yaş altı çocuklarda 'rıza' şartı aranmamasına yönelik TCK'daki hükmün kapsamı da genişletilecek. Tasarıda 18 yaşından küçük herkes, 'çocuk' kabul edilecek ve cinsel istismar, tecavüz davalarında mağdurun 'rızası', 'menfaat karşılığı' gibi nedenler yargılama konusu yapılmayacak. Bu nedenlerden dolayı sanığın cezasında indirim yapılmayacak.

Ceza alt sınırı 15 yıl hapis

Mevcut uygulamada Adli Tıp Kurumu istismara uğrayan çocuğun ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor hazırlarsa cezanın alt sınırı 15 yıl olarak uygulanıyor. Yeni taslakta ise 'ruh sağlığı bozulmuştur' kıstası tarihe karışıyor. Tecavüz ya da istismara uğrayan bir çocuğun 'gönül rızası', 'para karşılığı' gibi nedenlerle bu olaya maruz kalıp kalmadığına da bakılmaksızın cezaların 15 yıldan hesaplanması öngörülüyor. Tecavüz, ensest gibi suçlarda verilen hapis cezaları artırılacak. İstismar aileden geliyorsa, ceza katlanacak. Cinsel istismar, ensest ve cinsel saldırı suçlarında cezaları '15 yıldan az olmamak üzere' şartına da bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber