Manavgat'ın çöpü elektriğe dönüşecek

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Çevre Koruma Turizm Alt Yapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (MATAB) tarafından işletilen Manavgat Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde toplanan ve imha edilen çöpler elektrik enerjisine dönüşecek.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Manavgat'ın çöpü elektriğe dönüşecek

MATAB ile Arel Enerji arasında imzalanan anlaşma kapsamında tesiste toplanan çöplerden ilk etapta 5 bin konuta yetecek kadar enerji üretilmesi planlanıyor. 15 yıl süreli imzalanan anlaşmayla katı atık bertaraf tesislerinde elektrik üretim ünitesi kurulurken, üretilen elektrik enerjisinin TEİAŞ hatlarına verileceği ve MATAB'ın katı atıkları bertaraf etme maliyetinden kurtularak, elde edilen gelirden pay alacağı bildirildi. Katı Atık Bertaraf Tesisi Elektrik Ünitesi'nin açılışının 30 Haziran'da AK Parti Antalya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'in de katılacağı törenle gerçekleştirileceği ifade edildi.

Projeyle MATAB'ın çöp bertaraf maliyetinden kurtulduğu gibi elektrik satışından da pay alacağını ifade eden MATAB Başkanı Recep Barut, 29 Haziran 2013 tarihi itibariyle çöpten çıkacak metan gazından elektrik enerjisi üretimi gerçekleştireceğini belirtti. Devlet İhale Kanunu kapsamında 15 yıllığına Arel Çevre Yatırımları Enerji ve Elektrik Üretim şirketine kiraya verilen tesisin idari kontrolünün MATAB da olacağını vurgulayan Barut, "İlk etapta 5 bin konuta yetecek kadar elektrik üretecek olan tesiste elektrik üretim kapasitesinin 2013 yılı sonunda 2,4 MW civarında olması hedeflenmektedir" dedi.

Daha önce Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen proje sayesinde ülke elektrik üretimine katkı ve sera gazı etkisi oluşturan metan gazının bertarafı gibi başarılı çalışmaların olduğunu ifade eden Barut, "Dünyanın her yerinde, Ülkeler enerji üretiminin ve kullanımının yeni yollarını keşfetmek için birbirleriyle adeta yarış içerisindedir. Bu yarışta önde gelen ülkeler, dünya ekonomisine yön verecektir. Artık sadece fosil yakıtlara dayalı enerji ile modern yaşamın sürdürülebilir olmadığı kanıtlanmıştır. Bu projenin tamamlanmasıyla ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Manavgat'a ve ülkemize büyük katkı sağlanacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber