Merkez Bankası: Enflasyon artışında gıda fiyatları etkili

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayında tüketici fiyatlarının artmasını, senelik enflasyonun yüzde 8,30 olmasında gıda fiyatlarının etkili olduğunu bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2013 11:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Merkez Bankası: Enflasyon artışında gıda fiyatları etkili

Kurum, gıda fiyatlarının toparlanmasına ve enerji fiyatlarının olumluya dönmesine bağlı olarak enflasyonun aşağı yönlü bir eğilim ortaya koyacağını vurguladı.

TCMB, Haziran ayı enflasyon oranları ile ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada tüketici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 0,76 oranında arttığı, senelik enflasyonun yüzde 8,30 olduğu belirtildi; bunda gıda fiyatlarının etkili olduğu ifade edildi.

Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında en belirgin artışın 1,37 puanla gıda grubunda görüldüğüne işaret edildi. Enflasyona enerji grubunun katkısının 0,37 puan arttığı duyuruldu. Hizmet grubunun katkısının 0,16 puan artışi, temel mal grubunun katkısının 0,10 puan gerileme elde ettiği dile getirildi.

TCMB açıklamasına göre hizmet fiyatları Haziran ayında yüzde 1,19 oranında artarken grup senelik enflasyonu yüzde 7,88 ile Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında artış kaydetti. Senelik enflasyonda artışın yaklaşık 0,5 puanı şoför kurs ücreti kaleminde gözlenen büyük oranlı artıştan kaynaklanırken; ulaştırma hizmetleri de diğer bir belirleyici oldu. Mevsimsellikten arındırılmış veriler hizmet enflasyonunda yukarı yönlü bir eğilime işaret etse de şoför kurs ücretleri dışarıda bırakıldığında ana eğilimde önceki aya kıyasla kayda değer bir değişiklik yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber