Tarih gün ışığına çıkıyor
İzmir’in Selçuk İlçesindeki tarihi Efes Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.
Roma İmparatorluğu döneminde, Efes Kenti'nin merkezinde 4 bin m² büyüklüğünde bir alanı kaplayan ve 70'den fazla odasının duvar resimleri ile süslenmiş lüks ve ihtişamlı bir konut kompleksi olan ve her yıl 160 bin kişi tarafından ziyaret edilen Yamaç Ev 2'nin duvar resimlerinin koruma ve onarımının sağlanabilmesi için 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün bilimsel başkanlığında, Efes Vakfı'nın sponsorluğunda yürütülen proje kapsamında iki oda ve koridorun duvar resimlerinin restorasyonu tamamlandı.
Bugünün Efes Kazıları için çok önemli bir gün olduğunu belirten ve Yamaç Evler 2'de bu yıl yapılan duvar resimlerinin gün yüzüne çıkarılması konusunda bilgi veren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, iki odanın ve bir koridorun duvar resimlerinin tamamlandığını, ancak Yamaç Evler 2'de 78'e yakın odanın bulunduğunu ve bu odaların da duvar resimlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu güne kadar 8 odanın restorasyon ve duvar resim çalışmalarının tamamlandığını, bu duvar resimlerinin çok önemli olduğunu hatırlatan Ladstaetter, bu odaların Roma döneminde birinci yüzyıldan, üçüncü yüzyıla kadar ait olduğunu belirtti.
Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter,
özel sponsorların destekleri ile Roma Dönemine ait özel ve değerli duvar resimlerinin sürdürülebilir korunmasının garantilendiğini, bu proje kapsamında Yamaç Ev 2'nin orta terasında yer alan 8 odanın eski ihtişamına kavuşmasının hedeflendiğini ifade etti. Dört yıl önce başlamış oldukları çalışmaların büyük bir başarı ile devam ettiğini anlatan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, şöyle konuştu:
"Enka Vakfı ve Doğuş Grubu tarafından finanse edilen bu yıl ki çalışmaların odak noktasını, yerleşim birimi 5'teki ünlü filozof freski ve mermer taklidi duvar resimleri ile bezenmiş odalar oluşturmaktadır. Temmuz ayının ilk haftasına kadar üç odadaki duvar resimlerinin koruma çalışmaları tamamlanacaktır."
Yamaç Ev 2'nin koruyucu çatı örtüsü ile birlikte ziyaretçilere sadece antik yaşam kültürü hakkında değil, yapılan bu çalışmalar sayesinde ziyaretçileri arkeoloji bilimi ile buluşturduğunu kaydeden Sabine Ladstaetter, "Ziyaretçiler, gezi sırasında uluslararası bir restoratör ekibi tarafından uygulanan duvar resimlerini koruma ve onarım çalışmalarını yakından görebiliyor ve böylece alanda yapılan araştırma ve koruma müdahalelerine doğrudan tanıklık etmeleri mümkün oluyor" dedi.
Sadece Efes'teki arkeolojik araştırmalardan sorumlu olmadığını, en büyük sorumluluğunun antik kalıntıların korunması ve yaşatılması olduğuna vurgu yapan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ve Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstätter, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Koruma çalışmaları için ayrılmış olan kısıtlı resmi bütçeye özel sponsorların işbirliği ve desteğinin de eklenmesiyle çalışmalar hızlı ve başarılı bir şekilde sürdürülebilmektedir. Dolayısıyla Efes Vakfı gibi güvenilir bir partner bulduğumuz için son derece mutluyuz. Vakıf her yıl araştırma projelerine ve anıtların koruma ve konservasyonuna destek vermektedir. Bu birlikte çalışma, gelecek kuşaklara ortak kültürel mirasın korunması ve aktarılmasında Türkiye ve Avusturya arasındaki başarılı işbirliği için iyi bir örnek olacaktır. Burada çalışmalarımıza desteklerinden dolayı tüm resmi makamlara ve sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz.”
Bu yıl çalışmaları İtalyan, Yunan ve Türk olmak üzere 11 kişilik ekiple sonuçlandırdıklarını ifade eden Restoratör ve Konservatör Kurtuluş Türk, odalar içerisinde gün yüzüne çıkarılan duvar resimler üzerinde tamamen suni boyaların kullanıldığını, resimlerin yapım şeklinde farklı yöntemler olduğunu söyledi.
EFES VAKFI DESTEK VERİYOR
Efes Vakfı Genel Müdürü Gülsevim Avcı Tolunay, Efes Vakfı olarak 2010 yılından bu yana Yamaç Evleri desteklediklerini, bu yıl da Mart ayında yapılan toplantılar kapsamında 3 önemli proje çalışması başlattıklarını, bu çalışmalardan birinin Efes Yamaç Ev 5'teki oturma birimindeki 3 odanın duvar resimlerinin restorasyon işlemlerini üstlendiklerini söyledi. Efes Vakfı Genel Müdürü Gülsevim Avcı Tolunay, bu projelerden ikisinin tamamlandığını, üçüncüsü için ise sponsor arayışları içerisinde olduklarını kaydetti. Efes Vakfı olarak Efes Liman Caddesi ve Serapis tapınağında yeni proje çalışmaları olduğundan bahseden Tolunay, bu konuda da özel sponsorlara çok ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Bu yıl Efes Yamaç Evler için yıl 200-230 bin EURO gibi bir bütçe ayırdıklarını hatırlatan Tolunay, her bir odaya 40 bin avro harcandığını söyledi.