Kadrolu Uzman Hekimin Sözleşmeli Statüye Geçmesi
Sağlık Bakanlığına zorunlu Devlet hizmeti hükümlüsü olarak atanıp da sözleşmeli statüye geçmeyi düşünen bir ziyaretçimizin 7 maddelik sorusunu cevaplıyoruz. Bu dosyada; illere göre zorunlu çalışma süreleri, tayin isteme durumu, sözleşmeli uzman tabipliğin avataj veya dezavantajları, sözleşmenin fesh edilme durumu, kadrolu uzman hekimliğe geçiş ve tek uzman olunması halinde icap durumu gibi sorulara cevap verilmiştir. Dosya için başlığa tıklayınız.
Tabip ve Uzman tabipler kalıcı bilgi alış verişi için Forum bölümünün kendilerine özel kategorisini kullanabilirler. Bu kategoriye ulaşmak için tıklayınız.
SORULAR: Zorunlu devlet hizmet yükümlüsü olarak atandım ve sözleşmeli statüye geçmeyi düşünüyorum. 04-04-1996'da göreve başladım. Emekli kıdem derecem 4/9 olarak ihtisasımı bitirdim. Ve de çalışmaya başladığım il'de branşımda tek uzman olarak çalışmaktayım. Ekte gönderdiğim dosyalar sağlık bakanlığından alınmış olup, bizlerin dururmu hakkında
1-) 6. bölge olan Batman'da çalışma zorunluluğu süresi,
2-) Tayin istediğimiz zaman hangi bölgelere isteyebileceğimiz konusu,
3-) Sözleşmeli uzman tabipliğin avantajları ve dezavantajları,
4-) 1 ya da 2 yıl sonra sözleşmemi feshedebilmem mümkün müdür ve de aynı yerde 657 olarak çalışabilecek miyim.
5-) Zorunlu hizmet bitiminde sözleşmeli olarak nasıl tayin isteyebileceğim?
6-) Branşımda tek uzman olmama sebebiyle icap durumum nasıl olacak?
Bu konuları irdeleyip dosya haline getirirsek size minnettar kalacağım. selamlar
Ayrıca uzman tabiplerin kongre ve toplantı izinleri var mıdır?
CEVAPLAR:
Doktor Ramazan beyin sorularının cevabı
1-6. Bölgedeki ilçe merkezlerine atanan hekimlerin devlet hizmet yükümlülük süresi 5371 sayılı kanunun 1. maddesi gereğince 350 gündür . Çalışma sırasında alacağınız izin ve rapor süreleri bu 300 günlük süreye dahil edilmeyecektir. Yani 6. bölgede fiilen 300 gün görev yapmanız (Hafta sonları ve resmi tatiller süreye dahildir) gerekmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
2-3 Sözleşmeli statüye geçmenin en önemli avantajı alacağınız ücret miktarında kendini göstermektedir . Sözleşmeli uzman hekimler kadrolu hekimin yaklaşık 2-2.5 katı kadar maaş almaktadır. Örneğin siz uzman hekim olarak yaklaşık 1.300-1.500 YTL maaş alacaksınız.Ancak sözleşmeli kadroya geçerseniz bu miktar 3000-3500 YTL olacaktır. Yine sözleşmeli hekimlere bakanlık döner sermaye takviyesi yapmaktadır.
Sözleşmeli olmanın dezavantajı ise haklı gerekçeler olmak şartı ile idare sözleşmenizi sonlandırabilir. (Pratikte pek mümkün görülmemekte)
Yine kadrolu hekim Türkiyenin her bölgesine tayin isteyebilirken sözleşmeli sağlık personeli sadece boş sözleşmeli personel kadrosu olan illere tayin yaptırabilir.(Yaklaşık 15-20 il)
4- 4924 sayılı yasanın 7. maddesine göre iki ay önceden yazılı ihbarda bulunmak şartı ile sözleşmeli personel sözleşmesini her zaman tek taraflı sonlandırma imkanına haizdir. Bakanlık zaman zaman sözleşmeli personelin kadrolu memur statüsüne geçebilmesi için imkan tanımaktadır. Ancak sözleşmenizi sonlandırmanız halinde bu imkanın size sağlanacağını kimse garanti edemez. Ayrıca aynı birimde çalışmanıza devam edebilmeniz için çalışmakta olduğunuz birimde branşınıza ait boş kadronun olması gerekmektedir.
5- Devlet hizmet yükümlülüğünüzün bitiminde sözleşmeli kadroya geçebilmeniz için o tarihlerde Sağlık Bakanlığının sözleşmeli uzan hekim alımı yapması gerekmektedir.
6- 13.01.1983 tarihve 17927 sayılı resmi gazetede yayınlanan Yataklı tedavi kurumları işletme yönetmenliğinin 42/A maddesine göre bir branşta birden fazla, dörtten az uzman bulunması halinde İcap nöbetinin tutulacağı hükmolunmuştur. Buradan branşında tek olan hekimin icap nöbeti tutmayacağı anlaşılmaktadır. Yine aynı yönetmeliğin 42/C maddesine göre uzmanlar nöbetçi hekimin gerek görüp hastaneye davet etmesi halinde tüm davetlere uymak zorundadır. Bu iki madde birbiri ile çelişmektedir. Sağlık Bakanlığı bu konu ile ilgili olarak vermiş olduğu görüş yazısında branşında tek hekim olarak çalışan uzmanın çağrılması halinde her çağrıya uymak zorunda olduğunu belirtmiştir.
7-Sağlık Bakanlığı 20.07.2004 tarihinde yayınladığı 2004/97 sayılı genelge ile tüm sağlık çalışanlarının senede iki defa kongre ve toplantılara katılmaları için görevlendirme yapılabileceğini belirmişlerdir. Bu kongrelerde geçen süreler çalışanın senelik izin hakkından düşülmemektedir.