Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili tüm mesleki birlikleri kendine bağlı birer müdürlüğe çevirebilecek bir yasanın hazırlığı içinde.

Haber Giriş : 21 Aralık 2003 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili tüm mesleki birlikleri kendine bağlı birer müdürlüğe çevirebilecek bir yasanın hazırlığı içinde.

Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha Mektebi'nin hazırladığı 'Sağlık Meslek Mensupları Birliği Kanun Tasarısı Taslağı' sağlık hizmeti alanında çalışanların gündemine bomba gibi düştü. Bürokratlarının üzerinde çalıştığı taslak, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Eczacılar Birliği (TEB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği kanunlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Taslak, TTB ve TEB'in kanunlarında detaylı bir şekilde yer alan halk sağlığını korumakla ilgili görevlerini yok ediyor. Düzenleme yasalaşırsa, meslek örgütlerinin 'eylem yapma hakları' için hukuki zemini kalmayacak. Hükümetten 'insanca yaşamak için ücret' talep eden doktorlar son olarak 5 Kasım tarihinde işbırakma eylemi yapmıştı. Doktorlar 24 Aralık günü yeniden işbırakmaya hazırlanıyor.

Haysiyet divanlarına veda
Taslak ile ayrıca TTB ve Diş Hekimleri Birliği'nin asgari fiyatlandırma yetkileri; Türk Eczacılar Birliği'nin eczacılar adına SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumlarla ilaç fiyatı protokolü imzalama yetkisini iptal edecek. Taslak, bu birliklerin yüksek haysiyet divanlarını yok ederek, 'tek tip' ceza sistemi getiriyor.
TTB Başkanı Füsun Sayek, "Bir meslek grubunun kanunu yok ediliyor, biz medya aracılığıyla öğreniyoruz. Adı üstünde biz hükümet dışı bir birliğiz. Sağlık Bakanlığı'nın genel müdürlüğü değiliz" dedi.

'Dünyada benzeri yok'
"Biz yasamızdan memnunuz" diyen Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç ise, kişilerin mesleklerini ilgilendiren konularda söz sahibi olması gerektiğini belirtti. Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Murat Ersoy da taslağın henüz bakanlığın iç dolaşımında olduğunu belirterek,
"Dünyada bunun hiçbir örneği yok. Meslek birlikleri Sağlık Bakanlığı'na bağlanacak deniliyor. Tüm birlikleri içine alacak 'çatı' taslağa ihtiyaç var mı, yok mu diye düşünmek lazım. Bize göre böyle bir çatıya ihtiyaç yok" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber