İl dışında, sistemdeki tüm okullara atama yapılacak
Daha önceki yazımızda ele aldığımız sisteme yansıyan tüm kadrolara atama yapılmaması yönündeki uygulama bu yıl yapılmayacak. Yani listedeki okullara başvuru olduğu taktirde tamamına atama yapılacak
MEB, il dışına rekor sayıda kurum açtı başlıklı yazımızda sayıların dilini ele almış ve il dışına bu kadar çok kadronun açılmasının çok da önemli olmadığına, talep olan yerlerde talebi karşılayacak kadar açıkların görülemediğini, bazı yer ve alanlarda ise hiç kontenjan açılmadığına vurgu yapmıştık. Sayı çok önemli değildir. Önemli olan sayının talebi karşılamaya yönelik olup olmadığıdır.
Bu arada MEB'den aldığımız bir bilgiyi paylaşalım. Daha önceki yazımızda ele aldığımız sisteme yansıyan tüm kadrolara atama yapılmaması yönündeki uygulama bu yıl yapılmayacak. Yani listedeki okullara başvuru olduğu taktirde tamamına atama yapılacak.
Şimdi başka bir konuya bakalım:
Bakanlığın yanlış ve zamansız planlamaları, yaptığı planlamalara uymaması gibi konuların yarattığı sorunu öğretmenler yaşıyor.
Örneklerle açıklayalım:
Geçen yıl düz lise iken Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesine dönüşen okulla ilgili dönüşüm, norm kadro ve öğretmen aktarım işlemleri zamanlaması ve planlaması sağlıklı yapılmadığından;
Dönüşen okulda 2 Fizik Öğretmeni varken ve bunlardan birtanesi norm fazlası iken sisteme yeni okul yansımış ve il dışından bir öğretmen daha gelmiştir. Yani fazla olan okula yeniden atama yapılmıştır.
Bu öğretmen norm fazlası olması münasebetiyle bu yıl yer değiştirme istemiş ve başka bir okula ataması yapılmıştır. Maalesef bu okul da dönüştürülmüştür ve öğretmen aynı sorunla karşı karşıya kalmaktadır desek yalan olur çünkü öğretmen yeni okulda başladığı anda o okulun kadrolu öğretmenini fazlalık yapacaktır çünkü hizmet puanı fazladır.
Bir plansızlığın yarattığı sorunu siz değerlendirin.
Durun burada bitmedi aynı okul şimdi de İl dışında açık gösterilmiştir. Yani bir öğretmenin daha gelmesi muhtemel.
Bu şekilde bu okula 6 öğretmen il içinden atanmıştır. Bu öğretmenlerden 4 tanesi boş olmayan kadrolara atanmışlardır.
Şu anda aynı okul ihtiyaç olan olmayan 11 alanda 14 öğretmen ihtiyacı sisteme yansımış ve il dışına açılmıştır. İstanbul'da bulunan buokulda ihtiyaç olmadığı halde ihtiyaç varmış gibi görünen bazı alanlar şöyle;
Bu durum bir okulla da sınırlı değil.
Aynı durum İlkokul Ortaokul dönüşümlerinde de yaşanmıştır.Okulun planlaması İl MEM tarafından yapıldığı halde daha sonra değişiklikler yapılmış Ortaokul'a sınıf öğretmeni ataması sözkonusu olmuştur.
Tüm bu durumların sorumluları tabii ki vardır fakat asıl sorumlu olan Orkestra şefi olması gereken bakanlık bürokratlarıdır. Onların planlamaları zaman sıkışması olmadan sağlıklı bir şekilde yapmaları, birimlerarası koordinasyonun sağlanması gerekmektedir.
Aksi halde sorumlular değil onların sorumsuzlukları yüzünden öğretmenler mağdur olmaktadırlar.
Şimdi öğretmenler kontenjanlar arttırılsın ya da boş olup gösterilmeyen yerler sisteme yansıtılsın diyorlar. Bakanlık ise bırakın boş kurumları yansıtıp kontenjan arttırmayı, yukarıda saydığımız hataları düzeltmeye yönelik olarak kapanması gereken okulları kapatmaktan dahi uzakdurmaktadır. Yani her iki konuda da bile bile lades demektedir.
İl dışı yer değiştirmede tercih şansı bulabilen öğretmenlere naçizane tavsiyemiz yer değiştirme tercihi yapmadan önce okul hakkında bilgi sahibi olmalarıdır. Aksi halde başlayacakları yerde fazla olmak yadaoradaki bir öğretmeni fazlalığa düşürmek durumuyla karşı karşıya kalabilirler.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi