Eğitim Bir-Sen toplu sözleşme taleplerini açıkladı
Eğitim Bir-Sen Genel Başkanvekili Ahmet Özer, Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, eğitim iş kolunda 1 milyondan fazla çalışanın bulunduğunu belirterek, alanda yıllardan beri devasa problemlerinin biriktiğini ileri sürdü.
Geçen yıl yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde 18 maddede eğitim çalışanları adına kazanımalar elde edildiğini ifade eden Özer, ancak bu kazanımların özellikle ek ödemenin gölgesinde kaldığını savundu.
Bu yılki toplu sözleşmelerde, eğitim çalışanları daha güzel kazanımlar elde etmeyi umduklarını söyleyen Özer, geçen yıl 666 KHK ile öğretim elemanları ve öğretmenlerin kapsam dışı bırakıldığı için mağduriyet yaşadığını iddia etti.
IMF'ye bütün borçları ödeyen Hükümet'ten memurların, öğretmenlerin ve öğretim elemanlarının alacaklı olduğunu öne süren Özer, bu konuda talepleri olacağını belirtti. Memur-Sen'in toplu sözleşme taleplerini dün açıkladığını, eğitim camiasının taleplerinin bunlara ek olacağını anlatan Özer, ilk taleplerinin eğitim çalışanlarına ek göstergenin 3600 olarak uygulanması olduğunu bildirdi.
Öğretim elemanları için 364, öğretmenlere 328, şeflere 109, memur ve hizmetlilere ise 73 lira özel hizmet tazminatı istediklerini ifade eden Özer, şöyle devam etti:
"Her yıl eğitim hizmet kolunda çalışanlara verilen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin de bu yıl bin 202 liraya çıkartılmasını talep ediyoruz. Eğitim çalışanlarının üzerinde durduğu konulardan birisi de ek ders ücretleridir. Ek ders ücretleri deyim yerindeyse bugün çok komik noktalarda seyrediyor. Bu komik ücretlerden kurtulmak için, herkese hakkının verilmesi için de üniversitede profesör olanlara 35 lira, doçentlere 29 lira, yardımcı doçentlere 23 lira, öğretim görevlisi ve okutman kadrosunda bulunanlara 18 lira, Milli Eğitimde çalışan öğretmenler için ise gündüz öğretimi için 15 lira, gece öğretimi için ise 17 lira ek ders ücretinin verilmesini talep ediyoruz."
Okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun kaldırılmasını da talepleri arasında sayan Özer, derse hazırlık-planlama karşılığı 10 saate 1 saat olarak verilen ilave ek dersin 6 saate 1 saat olarak düzenlenmesi, pansiyonlu okullarda gece nöbeti ücretlerinin 8 saate çıkarılması, yükseklisans ve doktora için artırımlı ek ders ücreti uygulamasında oranların yüksek lisanslılar için yüzde 25, doktoralılar için yüzde 40 olarak düzenlenmesi ve ikili eğitim yapan okul yöneticilerine fazla mesailerine karşılık haftalık 2 saat olarak ödenen ek ders ücretinin 10 saate çıkarılmasını istedi.
Özer, öğretmenlerinin sınav ücreti olarak yaklaşık 43 lira aldığını bu ücretin de 122 liraya çıkarılmasını, okul idarecileri arasında ücret adaleti sağlanmasını, öğretmenlere nöbetlerinde 4 saat ek ders ücreti verilmesini de talepleri arasında saydı.
Toplu Sözleşme Taleplerimizin Tamamını İncelemek İçin Tıklayınız