Özel Hizmet Tazminatlarında yaşanılan haksızlıklar
Bakanlar Kurulunun Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 sayılı Kararına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile aynı Kanunun ek geçici 9. maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara ödenecek Özel Hizmet Tazminatları Karara ekli II sayılı Cetvelde düzenlenmiştir.
Özel Özel Hizmet Tazminatı ödene meslek grupları arasında ciddi tutarsızlık ve haksızlıklar bulunmaktadır.
Şöyle ki;
II sayılı Cetvelde bazı meslek gruplarının Özel Hizmet Tazminatı oranları:
Yukarıda tabloda görüldüğü üzere;
4 yıllık fakülte mezunu 1-4 dereceden aylık alan mühendis;
1- Asistan ve pratisyen doktorlardan ortalama 110 TL,
2- 5 yıl diş hekimliği fakültesi mezunu diş hekimlerinden ortalama 292 TL,
3- Eczacılardan 365 TL,
4- Sağlık alanında 4 yıllık fakülte mezunu 1-4 dereceden aylık alan sosyal çalışmacı, psikolog, diyetisyen, biyolog, fizyoterapist, tıbbi teknolog, sağlık memuru, ebe hemşire, sağlık memuru, vb. unvanlı personellerden ortalama 460 TL,
daha fazla özel hizmet tazminatı almaktadırlar.
En az lisans mezunu 1-4 dereceden aylık alan istatistikçi, tütün eksperi, kimyager teknik öğretmenler;
1- 1-4 dereceden aylık alan diş hekimleri, eczacılar ve diğer lisans mezunu sağlık bilimleri lisansiyerlerinden daha fazla özel hizmet tazminatı almaktadırlar.
2- Sağlık alanında 4 yıllık fakülte mezunu 1-4 dereceden aylık alan sosyal çalışmacı, psikolog, diyetisyen, biyolog, fizyoterapist, tıbbi teknolog, sağlık memuru, ebe hemşire, sağlık memuru, vb. unvanlı personellerden ortalama 240 TL daha fazla özel hizmet tazminatı almaktadırlar.
2 yıllık yüksekokul mezunu teknik hizmetler sınıfında görev yapan 1-4 dereceden aylık alan teknikerler;
4 yıllık fakülte mezunu 1-4 dereceden aylık alan sosyal çalışmacı, psikolog, diyetisyen, biyolog, fizyoterapist, tıbbi teknolog, sağlık memuru, ebe hemşire, sağlık memuru, vb. unvanlı personellerden daha fazla özel hizmet tazminatı almaktadırlar.
Görüldüğü üzere sağlık hizmetleri sınıfı personellerinin özel hizmet tazminatları, teknik hizmetler sınıfı personellerine göre daha düşüktür. Bunun yanında en az yüksek lisans mezunu sağlık çalışanlarına ayrı bir özel hizmet tazminatı oranı belirlenmesi hakkaniyet gereğidir. Sağlık Bakanlığında en çok mağdur olan genel idare ve yardımcı hizmetler sınıfı personellerinin de özel hizmetleri eğitim durumlarına göre kademelendirilerek artırılmalıdır.
Kalkınmada öncelikli bölgelerde teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı dahil kadrolardaki personeller belirli oranlarda özel hizmet tazminatlarına ilaveten ek özel hizmet tazminatı alırken aynı kurumda görev yapan genel idare hizmetleri sınıfı personelleri ile yardımcı hizmetler sınıfı personelleri özel hizmet tazminatlarına ilaveten ek özel hizmet tazminatlarından faydalanamamaktadırlar. Bu konuda ki mağduriyetler hususunda ayriyeten bir çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Çevre Sağlığı teknisyenleri ve teknikerleri görevleri gereği zor şartlarda zamanlarının çoğunu arazilerde geçirmektedirler. Var olan düzenlemeye göre teknik hizmetler sınıfı dışında devlet memurlarına arazi tazminatı ödenmemektedir. Yeni bir düzenleme yapılarak araziye çıktıkları sürelerde çevre sağlığı teknisyenleri ve teknikerlerinin de arazi tazminatı almaları sağlanmalıdır. Bu sayede çevre sağlıkçıların mağduriyetlerinin giderileceği kanaatindeyiz.
Yüksek Lisans Mezunu Sağlık çalışanlarının Ek Göstergesi 1.derecede 3600 Olmalıdır
Kadroları teknik hizmetler sınıfında olan 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre mühendis, mimar, şehir plancısı ve bölge plancısı ile sağlık hizmetlerinde görev yapan biyolog unvanını almış olan personeller 1.derecede 3600 ek gösterge almaktadır. Hakkaniyet gereği Sağlık alanında lisans mezunu olup da yüksek lisans mezunu sağlık çalışanlarının 1.derecede ek göstergesinin 3600 olması hakkaniyet gereğidir.
Özkan AYDEMİR