Toplu sözleşme görüşmeleri başladı; İşte ilk açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik toplu sözleşmelerle ilgili açıklama yaptı. Memurlar.net olarak toplu görüşmeleri takip ediyoruz.
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Sendikalarımızın talepleri bir hafta önce DPB'ye iletildi. Bugün itibariyle çalışmalara başlıyoruz, devletimizin imkanları çerçevesinde beklentileri karşılayacağız. Bu toplu sözleşmenin milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
*Çelik: Sağlık güvenliği uzmanı alımı devam edecekÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin toplu sözleşme masasına yüzde 3+3'lük teklif sunacağı iddialarına ilişkin, "Örgütlü toplumun gereği olarak sendikaların farklı talepleri olacak ama biz hükümet olarak hesapsız davranma, programsız hareket etme, varını yoğunu toplu sözleşmeye endeksleyen ekonomik yaklaşım içinde olamayız.
Talepleri alacağız, imkanlarımızı zorlamaya devam edeceğiz ve kısa zaman içeresinde teklifimizi taraflara sunmuş olacağız" dedi.
Yaklaşık 3 milyon memur ve 2 milyon emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci bugün başladı. Bakanlıkta gerçekleştirilen görüşmede, yetkili sendikalar taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e iletti. Toplu sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma Bakanı Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne de Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor. Görüşmelere ayrıca KESK Başkanı Lami Özgen ve Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da katıldı. Çelik, yaptığı konuşmada, "2011 yılında kamu görevlilerine ilk kez toplu sözleşme hakkı tanıyan düzenlemenin ardından ikinci toplu sözleşme sürecini bugün başlatıyoruz. Geçen yılki toplu sözleşme süreci sonunda kamu görevlilerimiz maaş zamlarının yanında, mahalli idarelerde sosyal denge tazminatı ödenmesi, emekli memurlara verilen maktu tazminatın artırılması, 4-C'lilerin çalışma süresinin 11 ay 28 güne çıkarılması, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 700 TL'ye çıkarılması, dini bayramlarda çalışan personellere ilave ödeme yapılması gibi toplamda 61 kazanım elde edilmiştir" dedi. Geçen ay içerisinde 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alındığını hatırlatan Çelik, sözleşmeli personelin izin haklarının devlet memurlarıyla paralel hale getirilmesi gibi sendikal taleplerin yasalaştırıldığını anlattı. Çelik, toplu sözleşme sürecinin 2 milyon 600 bin kamu çalışanı ve 1 milyon 900 bin memur emeklisini kapsadığını dile getirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, toplu sözleşme masasından 4-C'lilerin kadroya geçmesini kapsayan bir karar çıkmasını umduklarını ifade etti. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda da memurları ikramiye alması gerektiğine işaret eden Gündoğdu, bin 800 TL bayram ikramiyesi verilmesini önerdiklerini bildirdi.
TOPLU SÖZLEŞME MASASINDA OTURMA DÜZENİNE ELEŞTİRİ
Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, toplu sözleşme masasındaki oturma düzenini uygun bulmadığını belirterek, Bakan Çelik ve Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu'nun yan yana oturmasını eleştirdi. Koncuk, "Bu oturma düzeninden başlamak istemiyoruz. Böyle bir oturma düzeni olmaz, bu görüşme taraflar arasında yapılan görüşmedir. İki tarafın başkanı da tarafların içinde olur, karşılıklı bu mücadele yapılır" dedi.
Çalışma Bakanı Çelik, "Bu masa önemli bir masa, eleştiriler olacaktır. Saygıyla bütün bu eleştirileri karşılıyoruz. Eleştirilerde eksik değerlendirmeler de olabilir" diyerek toplu sözleşme masasına getirilen eleştirilere cevap verdi.
Bakan Çelik, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Zam tekliflerinin masaya getirilme ihtimali yarın var mı ve ücret artışında hükümetin teklifinin yüzde 3+3 olacağın yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmeniz ne olacak" sorusuna "Bu toplu sözleşmenin ikinci dönemi ve ikinci toplu sözleşmeyi gerçekleştiriyoruz. Daha derli toplu, iyiden iyiye rayına oturacak. Bu masada anayasa gereği ve yasa gereği kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları ele alınacak bunlarla ilgili tarafların ne zaman gündeme getirecekleri yasayla açık. Değerlendirmeleri bir hafta gerçekleştiriyoruz, en kısa sürede teklifimizi taraflara sunuyoruz. Biz takvimi belirledik, bu takvim çerçevesinde teklifimiz sunacağız. Tabi ki çalışanların örgütlü toplumun gereği olarak sendikaların farklı talepleri olacak ama biz hükümet olarak hesapsız davranma programsız hareket etme, varını yoğunu toplu sözleşmeye endeksleyen ekonomik yaklaşım içinde olamayız. Talepleri alacağız, imkanlarımızı zorlamaya devam edeceğiz. Kısa zaman içeresinde teklifimizi taraflara sunmuş olacağız" cevabını verdi.
Toplu sözleşme görüşmelerine 15 dakika ara verildi. Çalışma takvimi belirleniyor.
Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu başkanlık yapıyor
Kamu görevlilerinin 2014-2015 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı başladı. Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.
Memur sendikaları ile Hükümet arasında ilk kez yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda başladı.
Toplu sözleşme masasında, Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer alacağı heyette bulunacak diğer isimler şöyle:
''Kültür Sanat-Sen temsilcisi Yavuz Demirkaya, Bem-Bir-Sen temsilcisi Mürsel Turbay, Sağlık-Sen temsilcisi Metin Memiş, Eğitim Bir-Sen temsilcisi Ahmet Özer, Bayındır Memur-Sen temsilcisi Abdulhadi Karasapan, Toç-Bir-Sen temsilcisi Günay Kaya, Enerji Bir-Sen temsilcisi Zahit Borak, Diyanet-Sen temsilcisi Mehmet Bayraktutar, Büro Memur-Sen temsilcisi Yusuf Yazgan, Birlik Haber-Sen temsilcisi Şinasi Gülcüoğlu, Ulaştırma Memur-Sen temsilcisi Can Cankesen.''